Denník N

V roku 2020 sa hlavným mestom psychológie zdravia stane…

Psychológia zdravia skúma mnoho fascinujúcich oblastí, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Najkvalitnejším vedeckým podujatím v tejto oblasti je každoročná konferencia EHPS. Vieme, kde po Bordeaux, Innsbrucku, Limassole, Aberdeene, Padove, Galway a Dubrovníku prebehne ďalší ročník!

Psychológia zdravia je fascinujúci odbor. Skúma napríklad, ako pacienti vnímajú choroby. Kde sú bariéry v komunikácii medzi pacientami a lekármi. Prečo sa pacienti boja niektorých lekárskych zásahov, napríklad očkovania. Čo podnecuje rizikové správanie a ako mu brániť. Ako zabezpečiť včasnejšiu diagnostiku niektorých chorôb. Ako zvládať chronické ochorenia či ako účinne manažovať bolesť. Alebo ako napomôcť zmenám správania – pri fajčení, obezite, nedostatku fyzickej aktivity či sedavom životnom štýle. Výsledky práce psychológov zdravia dokážu ľuďom zmeniť život.

Ak vás zaujímajú takéto výskumy, najlepším možným podujatím je každoročná konferencia Európskej spoločnosti pre psychológiu zdravia – European Health Psychology Society, alebo v skratke EHPS. Psychológovia a psychologičky zdravia si vytvorili silnú komunitu, ktorá úroveň tohto podujatia pozorne stráži. Program zostavujú tí najlepší z najlepších. Na konferencii EHPS zaznievajú príspevky, ktoré vo vedeckých časopisoch vyjdú tak o rok alebo o dva. Aj keď má v názve Európu, prichádza tam množstvo výskumníkov mimo nášho kontinentu.

Prvýkrát som sa tejto konferencie zúčastnil v roku 2012. Zlákal ma workshop so skvelým Kerrym Chamberlainom. Okrem neho som stretol celý rad autorov učebníc, kníh, článkov či blogov, ktoré som predtým čítal, sledoval a citoval. Rozprával som sa s výskumníkmi, ktorí svojou prácou prepísali učebnice, priniesli nové teórie, vyvrátili staré. Zrazu to už neboli virtuálne a nedostupné autority, ale bežní ľudia, s ktorými sme si večer sadli na pivo a porozprávali sa o našej práci. Na konci stretnutí často povedali vetu, ktorá pre mňa, ako neskúseného post-doktoranda zo strednej Európy zvyknutého na našich neustále zaneprázdnených, dôležito sa tváriacich a nedostupných pánov profesorov, znela ako z iného sveta: „A keby si mal ďalšie otázky, kedykoľvek napíš!“. A keď som im napísal, oni odpisovali a pomáhali.

V roku 2013 prebehla konferencia EHPS vo francúzskom Bordeaux. V roku 2014 sme sa zišli v rakúskom Innsbrucku. V roku 2015 v cyperskom Limassole. V roku 2016 v škótskom Aberdeene. V roku 2017 to bola talianska Padova. V roku 2018 zase írske Galway. V roku 2019 nás čaká chorvátsky Dubrovník.

Každý rok sa na konferencii ohlasuje miesto konania ďalšieho ročníka. Inak to nebolo ani v Galway. Všetci sme vedeli, že v roku 2019 to bude Dubrovník. Čo príde v roku 2020, to vedeli len ľudia z najužšieho okruhu výkonného výboru.

„Síce sme neboli v Game of Thrones ako Dubrovník, ani v klipe Eda Sheerana ako Galway, ale verím, že máme čo ponúknuť,“ začal som na pódiu EHPS 2018. Cítil som zimomriavky. Podarilo sa! Radosť sa miešala s obavami. Veľa práce máme za sebou, veľmi intenzívne dva roky náročných príprav pred sebou. Nebude to jednoduché. Je to však obrovská príležitosť. Čo sa týka nás výskumníkov, naše vedecké ciele nesmú končiť zborníkmi z  konferencií v Smoleniciach. Domáce akcie sú fajn, ale naším „ihriskom“ musí byť celý vedecký svet.

Aj preto som rád, že náš tím tomuto cieľu pomôže. O dva roky budeme hlavným mestom psychológie zdravia my. V auguste 2020 príde do nášho mesta asi 800 svetových odborníkov a odborníčok na psychológiu zdravia. Verím, že zorganizujeme skvelý ročník. Držte nám palce, začíname pripravovať EHPS 2020 v Bratislave!

Teraz najčítanejšie