Denník N

Útočníci na Skripaľa boli vraj herci. Najnovší hoax sa šíri Facebookom.

Ďalší typický príklad toho, že v ruskej propagandistickej mašinérii pravda nehrá vôbec žiadnu rolu.

Na sociálnych sieťach sa začal šíriť vskutku vtipný príbeh. Dvaja ruskí agenti vojenskej rozviedky GRU, ktorých britská polícia obvinila z otrávenia dvojitého agenta Sergeja Skripala nervovým plynom Novičok, sú vraj herci Paul Collinson a Jeffrey Fields. Navyše, zábery z bezpečnostných kamier, ktoré Briti ukázali ako dôkaz, vraj pochádzajú zo seriálu KGB Spy, ktorý sa vysielal v Británii okolo r. 2000. Toto šokujúce odhalenie mal vraj zverejniť britský producent Michael Killigan na facebooku, avšak jeho príspevok bol zmazaný. (CENZÚRA!!!) 

Zdá sa vám to neuveriteľné?

Tak to sa vám zdá správne.

Producent menom Michael Killigan totiž neexistuje. Rovnako herci s menami Paul Collinson a Jeffrey Fields neexistujú a podobne neexistuje ani britský seriál KGB Spy. K tomuto zisteniu dospel denník The sun. Neskôr sa zistilo, že na fotke, ktorú ruskí trollovia šíria ako dôkaz ich tvrdenia, sú herci Gábor Koncz a Ed O’Ross v Schwarzeneggerovom akčnom filme Red Heat (Červená horúčava) z roku 1988. To, že sa ani len nepodobajú na obvinených ruských agentov, už je len malý detail. Stačí to na to, aby to ruskí trollovia zdielali a ukazovali nám ovciam „praudu“ o zlých Britoch, ktorí sa nás snažia obalamutiť a poštvať proti Rusku.

Toto je ten najokatejší príklad ruských dezinformácii, ktorému pravdepodobne uverí len idiot, ale väčšinou sú ich techniky oveľa sofistikovanejšie a pracujú s aspoň čiastkovo pravdivými informáciami. Preto si treba dávať pozor. Neveriť hociakým pofidérnym zdrojom, ako napr. Parlamentné listy, Hlavné správy, Zem a Vek a rôznym konšpiračným či kotlebovským FB stránkam. Zoznam zdrojov, ktorým sa radšej vyhnite, nájdete napríklad tu.

Ak vás podobné témy zaujímajú, sledovať ma môžete tu.

Teraz najčítanejšie

Adam Bučko

Srdcom na Slovensku, zvyškom v Dánsku. Vyštudoval som MSc v odbore Security Risk Management na University of Copenhagen a pracujem ako risk analytik. Z času na čas píšem o politike, bezpečnosti a ďalších veciach, čo ma tešia alebo trápia.