Denník N

V Plus 7 dní si pri fotke Černáka pomohli telom iného mafiána

Reprofoto Plus 7 dní - upravená fotka Mella s hlavou Černáka
Reprofoto Plus 7 dní – upravená fotka Mella s hlavou Černáka

Minulý týždeň časopis Plus 7 dní priniesol článok o Mikulášovi Černákovi s názvom „Černákov moták“ o liste, ktorý mafián poslal z väzenia.

Okrem ukážky listu zverejnil týždenník pri spravodajskom článku aj fotku, ako boss banskobystrického podsvetia Černák vychádza z väzenia. Na fotke je chudší muž v ružovo-modrom tričku obvešaný taškami. Nie je to však Černák. Na originálnej fotke je iný kriminálnik – boss hornonitrianskeho podsvetia Karol Mello. Grafik týždenníka upravil fotku tak, že dal k Mellovmu telu Černákovu hlavu.

Originálna fotka ako Karol Mello opúšťa v roku 2011 väzenie. Foto: TASR

„Neviem do akej miery je to bežná prax tohto týždenníka, no od novinárskej etiky to má poriadne ďaleko,“ čudoval sa čitateľ, ktorý si fotku všimol.

Požiadala som redakciu o vysvetlenie. „Fotka sa k textu dostala nedopatrením, a ak nás pravidelne čítate, tak isto viete, že bola v minulosti použitá  ako hlavná fotografia v rubrike Fikcia,“ odpísala mi zástupkyňa šéfredaktorky Katarína Šelestiaková. Odvolávala sa na hektiku pri uzávierke a spomenula aj prípad, keď Denník N mal pri mene iného autora fotografiu Martina M. Šimečku.

Áno, chyba sa stane. No hoci redakcia Plus 7 dní o chybe vedela, lebo upravenú fotku z článku na webe odstránila, mohla sa v ďalšom vydaní Plus 7 dní čitateľom ospravedlniť a vysvetliť im, ako sa upravená fotka dostala do bežného textu. Nič také som však v novom vydaní Plus 7 dní ani na webe nenašla.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.