Denník N

Nový moderátor vrátil úroveň O 5 minút 12 do 90-tych rokov

Jozef Hajko ako moderátor RTVS. Foto - RTVS
Jozef Hajko ako moderátor RTVS. Foto – RTVS

Dnes v nedeľu na poludnie mal premiéru nový moderátor O 5 minút 12 Jozef Hajko.

Ohlásenie mena nového moderátora bolo pred prázdninami prekvapením. Hoci bol Jozef Hajko v minulosti šéfredaktorom Trendu, roky sa politickej žurnalistike nevenoval, nikdy nemoderoval politickú diskusnú reláciu, nemá skúsenosť s moderovaním relácie naživo. Jaroslav Rezník napriek tomu trval na tom, že práve Hajko bude moderátorom.

Odporúčam aj: Kto je Jozef Hajko

Za moderátora hlavnej politickej diskusie (napríklad v ČR, Nemecku, Británii, ale onedlho aj na Markíze) si vyberajú televízie z tých najlepších ľudí na na trhu – vždy je to novinárka alebo novinár, , ktorý je skúsený, pohotový a sebavedomý a, na rozdiel od minulosti, je aj rovnocenným partnerom politikov v diskusii. Presne všetky tieto vlastnosti dnes Hajkovi chýbali.

Do prvej diskusie si pozval Ľuboša Blahu, Karola Farkašovského, Igora Matoviča a Jozefa Rajtára. Každý z nich bol na tom rečnícky lepšie ako moderátor.

Počas dvojmesačnej prestávke sa Hajko rozhodol otvoriť reláciu otázkou, čo ktorý poslanecký klub prinesie do parlamentu. Za posledné týždne a dni sa pritom toho stalo v politike neúrekom, čo mohol moderátor v relácii spomenúť  – blížiace sa komunálne voľby, ohlasovanie kandidátov na prezidenta – SNS, Smer ani OĽaNO nepredstavili svojho kandidáta – ale hlavne najnovšia kauza colných podvodov vo výške 300 miliónov eur, kvôli ktorej by mohla byť mimoriadna schôdza parlamentu a opozícia pre ňu žiada hlavu šéfa finančnej správy a možno aj ministra financií. Týmto témam moderátor nevenoval ani slovo. Namiesto toho riešil, či v parlamente bude menej hádok a viac súzvuku.

Hajko sa striktne držal vopred pripravených otázok a tak často nepostrehol odpovede, na ktoré mohol reagovať, čím by pomohol rozprúdiť dynamickejšiu debatu. Nereagoval ani na niektoré odpovede, po ktorých by určite reagovať mal. Napríklad, keď Blaha povedal, že popri boji proti rasizmu, xenofóbii, by sme mali bojovať aj proti rusofóbii. V čase, keď je známe šírenie ruských dezinformácií, porušovanie ľudských práv v Rusku, zneužívanie štátnych médií, sa moderátor nad Blahovými slovami nijak nepozastavil.

Čakala som, že debata sa trochu rozprúdi, keď prišla téma únosu vietnamského manažéra, ale ani tú moderátor nezvládol. Ako automat nechal každého povedať, čo chcel, bez toho, aby diskutérom oponoval. Blahovi sa úspešne podarilo pri kauze, pri ktorej má maslo na hlave Robert Kaliňák, preniesť vinu na prezidenta Andreja Kisku. Keď Blaha označil prezidenta za užitočného idiota, moderátor bol ticho.

Posadiť vystresovaného moderátora, ktorý nemá žiadne skúsenosti ako politický redaktor, ale ani ako televízny moderátor, na stoličku do O 5 minút 12 je naozaj „skvelý“ ťah ako utlmiť akúkoľvek politickú debatu na televíznej obrazovke.

Po krokoch, keď sa Rezníkovi podarilo umlčať kritikov v spravodajstve, dosadiť hovorcov vládnych ministrov na čelo spravodajstva, by len málokto čakal, že na tak dôležitý post dosadí sebavedomého, skúseného moderátora, ktorý by bol rovným partnerom v diskusii k politickým hosťom.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie