Denník N

Leto s Monikou chutí ako jeseň

Pri počúvaní nového albumu Moniky Midriakovej mám občas pocit, že aj pri delikátnych piesňach o láskach a smútkoch sa na mňa zospodu celý čas usmieva irónia.

Možno je to niečo, čo si so sebou nesiem od jej projektu s Petrom Marekom, ktorý sa staral o texty a aplikujem to automaticky na nové piesne z Monikinho pera. Ale skôr je to tak, že istý jemnovtip vyplýva z jej detsky hravého písania, z rýmovania/nerýmovania, z raw poetiky, ktorá vyznáva estetiku nedokonalosti, aby si zachovala čo najviac chutí a farieb. Niečo ako wabi-sabi na pesničkársky spôsob.

Monika si zmenila moniker a z Monikinho kina je Leto s Monikou. Filmový názov odkazuje na pesničkárkin obľúbený žáner umenia (vyštudovala FAMU) a zároveň dáva zbohom pôvodnému projektu s frontmanom Midi lidí, ktorý prestal existovať pred dvomi rokmi (ten projekt, nie frontman). V booklete je otázka: Naozaj meno znamená tak veľa? MM ide v trende pseudonymov, ale nemáte pocit, že vám niekto predkladá produkt. Toto je výpoveď, ktorá znie nanajvýš úprimne.

Porovnávaniu s Monikiným kinom sa zrejme nik nevyhne. Monikino textovanie akoby pokračovalo v Marekovom spôsobe poetiky, ale piesne sú osobnejšie, subtílnejšie, melancholickejšie. Monikino Leto tak chutí skôr jesenne. Je to album, ktorý vám môže pripadať i smutný. Je o nepokoji, o túžbe niekam patriť ale i ochote strácať.

Aranžmány sú striedmejšie, nechávajú naplno vyznieť podstatu piesní, občas je to čosi ako drum’n’folk alebo, presnejšie, bedroom pop (Monika si väčšinu albumu nahrávala doma). Niet tu slabých skladieb, album ponúka kopu pekných hudobných nápadov, aj keď niekedy možno potrebujete trochu hlbší ponor pri jednoakordových a zádumčivejších trackoch (Strácam, Sen vo vnútri slova, Dobrú noc).

Ako prvú pred pár týždňami predstavil projekt Leto s Monikou skladbu Prečo sa ešte bojíš. Nečudo, je to asi najkrajšia pesnička albumu. Moment, keď nastúpi rytmika a zmení sa akordová kolíska mi zakaždým spraví náladu. Jediný rým, ktorý sa v piesni objaví záruku/za ruku mi pripomenie Plíhalovu Když jsi smutná (odkazy naň sú akoby taká hra, už starší hit Bežky melódiou trochu pripomínal Plíhalovu O písničce, vo videoklipe k piesni Kancelář zas leží na lavičke vedľa speváčky jeho debutový album). Peknými piesňami sú aj Výlet domov, Sľubujem si, V spomienkach, či Niečo pekné, ku ktorej sa chystá videoklip.

Eponymný album Leto s Monikou prináša 8 autorkiných skladieb, čo je akurát dosť do rozutekanej doby grabovania a streamovacích služieb. Vychádza na značke Slnko records ako jej stoštvrtý počin.

Teraz najčítanejšie

Števo Šanta

Pesničkár, frontman kapely Ostrov, recenzent, učiteľ hry na gitare.