Denník N

Lesk a bieda mesta Patong

Milovené aj nenávidené centrum nočného života thajského ostrova Phuket

Hlučné mesto leží na západnom pobreží ostrova, asi 20 km od letiska Phuket. Mesto, ktoré bolo kedysi rybárskou dedinkou, je asi tým najturistickejší, čo ostrov ponúka. V súčasnej dobe tu dovolenkár nájde všetko, po čom mu srdce zatúži – luxusné rezorty, reštaurácie, ponúkajúce domáce aj zahraničné špeciality, známe siete kaviarní a rýchleho občerstvenia, thajské masáže, divoký nočný život, pláže plné vodných atrakcií a mnoho obchodov. Čo sa týka ubytovania, nájdete tu všetko od jednohviezdičkových po mega luxusné hotely, je len na vás, čo si vyberiete. Mesto však patrí k najdrahším na ostrove a v sezóne len ťažko nájdete niečo pod 1000-1200 bahtov za noc, čo samozrejme neplatí počas obdobia Vianoc a Nového roku. Pri dlhšom pobyte alebo po známosti je tu šanca, že vyjednáte lepšiu cenu. Mimo sezóny sú ceny výrazne nižšie, ale aj výrazne vyššia šanca, že bude pršať (vtedy býva Patong pod vodou). Ubytovanie bez problémov nájdete a zarezervujte cez internet. V sezóne si ho redšej zaistite v predstihu. Väčšina ubytovacích zariadení ponúka aj transfer z letiska, čo je dosť super, keď priletíte sami, v noci a do Thajska po prvý krát. Pozor ale na ceny, overte a zjednajte si ich dopredu, aby ste neostali prekvapení. Taxikár napríklad príde skôr, ako ste sa dohodli a bude sa snažiť naúčtovať vám dlhšie čakanie. Pozrite si aj polohu hotela. V Patongu totiž trvá zábava do skorých ranných hodín, preto ak sa nechystáte byť medzi zabávajúcimi sa, radšej sa vyhnite hotelom ležiacim blízko hlavnej ulice.

Ak hľadáte krásnu, panenskú pláž, Patong nie miesto pre vás. Najkrajšia a najmenej preplnená je jej severná časť. Zvyšok je 3 km dlhé šialenstvo. Pláž je plná turistov a voda v skutočnosti ani nie je veľmi čistá. Na druhej strane to tam naozaj žije. Je to parádne miesto pre fanúšikov adrenalínových vodných športov. Zdá sa, že majú všetko – vodné lyže, lietanie za motorovým člnom, vodné skútre. Cesta pri pláži je z jednej strany lemovaná skútrami a z druhej reštauráciami a barmi. Ak máte dosť všetkého toho hluku, skočte na loď a nechajte sa odviesť na niektorú z pokojnejších pláží ako je Freedom, alebo Paradise Beach. Inak, hlavne jeden zvuk môže byť dosť otravný. „Tonigh..tonight..tonight..Bangla boxing stadium..tonight..tonight..tonight.“ Ak ste pobývali v Patongu čo i len pár dní, viete, o čom hovorím. Zvučku reklamného tuk –tuku je nemožné dostať z hlavy. No, Muai Thai, národný šport Thajska, je v Patongu veľmi populárny. Tento bojový šport je súčasťou ich bohatej kultúry a tradícií. V meste je najväčší a najpopulárnejší štadión thajského boxu. Usporadúvajú sa tu zápasy každý druhý deň a láka návštevníkov aj bojovníkov z celého sveta. Sami si tento šport môžete vyskúšať v miestnych telocvičniach pod vedením skúseného trénera. Odporúčam helmu a chrániče na zuby.

IMG_9977_50

Srdcom mesta je Bangla Road. Počas dňa vyzerá úplne obyčajne, možno dokonca nevinne. So zapadajúcim slnkom sa uzatvára pre dopravu a otvára svoju náruč, aby privítala všetkých milovníkov nočného života. Obe strany ulice lemuje dlhý rad barov, klubov a diskoték. Nachádza sa tu aj najpopulárnejší klub na ostrove, ktorý pravidelne organizuje hudobné eventy a hostil aj hviezdy ako Skrillex, alebo Calvin Harris. Krásne thajské „ženy“ sa usmievajú a ponúkajú služby, ktoré si možno len ťažko predstaviť. Je to tam šialené. Neóny, hlasná hudba, lacné pivo. Buď sa vám Bangla (a aj celý Patong) zapáči, alebo ju budete nenávidieť. Keď už ste v meste, určite vyskúšajte, je tam zopár fajn klubov, kde si môžete dať drink (ceny sú porovnateľné s tými v európskych letoviskách), zatancovať, alebo len tak sledovať pouličné predstavenia. Vždy sa môžete vrátiť späť do hotela, alebo sa presunúť o pár ulíc ďalej, kde si v príjemných malých baroch (napríklad BarCode) môžete posedieť, pokecať, či zahrať biliard. Okrem toho, každý večer (a deň) môžete blúdiť po obrovskom trhovisku (tvorí snáď tretinu mesta) ponúkajúcom suveníry, plážové veci, CDčka, elektroniku a „originálne“ oblečenie. Z viacerých zdrojov som počula, že tovar je veľmi nekvalitný a veľa nevydrží. Ja túto skúsenosť nemám. Veci, čo som si kúpila ešte minulý rok, sú stále vo výbornom stave. Záleží, na čo natrafíte. Určite nezabudnite zjednávať, vyvolávacie ceny sú často dosť vysoké. Neďaleko trhov je moderné nákupné centrum Jungceylon. V suteréne majú thajskú sekciu, ktorá okrem bufetu s domácim jedlom ponúka obrovský výber tradičných produktov, remeselných výrobkov, suvenírov a sušeného ovocia lepšej kvality. Ceny sú tu samozrejme o dosť vyššie ako na trhu. Mne osobne sa Patong páčil. Pár dní. Ak ste neprešli žúrovať, jesť a ležať na pláži, po pár dňoch sa asi začnete nudiť, okrem pamätníka tsunami a pozostatkov rybárskej osady tu vlastne k videniu ani nič nie je. Preto, ak túžite po pokojnom mieste, odtiaľ môžete vyrážať na výlety, vyberte si dedinku Kamala. Ale o tej nabudúce…

Teraz najčítanejšie