Denník N

Varíme s Medveďmi – Musaka

Tí, ktorí nás poznajú, vedia, že sme veľkými fanúšikmi balkánskej kuchyne a špeciálne sme vysadení na kuchyňu bulharskú. V dnešnom recepte sme sa rozhodli trochu upraviť postup prípravy na tradičnú musaku tak, aby bolo výsledné jedlo nie len chutné, ale aj vyvážené a hodnotné.

Ale pozor! Tak ako ráno potrebujeme príjem sacharidov a tukov vo zvýšenej miere, na obed už sa s nimi môžeme podeliť s dobrým priateľom. :) Chcem tým vyjadriť, že množstvo sacharidov a tukov už treba radikálne znížiť (ale nie ich vynechať úplne) a naopak zvýšiť podiel bielkovín. Tu je dobrý príklad.

Potrebujeme:
Mleté hydinové mäso. Môže byť aj z pŕs. Veľa, lebo bielkoviny… Vegetariáni nahradia jednoznačne s tofu, ktoré je však dobré ochutiť aspoň so sojovkou. Ďalej je to veľa zeleniny. V našom prípade to bola tekvica, karfiol, mladá cibuľa, rajčiny a papriky. A aby tých bielkovín bolo ešte viac a tukov menej, tak na zálievku použijeme cmar, ktorý je skutočne nízkotučný a vajcia, ktoré sú taktiež nutricky dôležité (bielkoviny, omega 3 a DEKA). Sacharidy sú v malom množstve zastúpené miskou ryže. Množstvo ma obrázku stačilo na šesť porcií. Samozrejme dôležité sú bylinky. My sme použili petržlenovú vňať a saturejku, ktoré je typickou bylinkou Balkánu.

Všetku zeleninu surovú nakrájame na malé kúsky a vložíme ju do veľkej nádoby. Pridáme mleté mäso, surovú ryžu, saturejku a vňate. Zľahka posolíme, ak môžeme a všetko dobre pomiešame. V procese dusenia nám všetky ingrediencie krásne zmäknú, vrátane ryže, takže si nerobíme žiadne starosti. Mimochodom dusiť ryžu spoločne so zeleninou v trúbe je typicky bulharské a u nás sa táto technika prakticky nepoužíva.


Dobre rozmiešame. Už teraz to krásne vonia, verte.


Všetko nasypeme do veľkého vymasteného pekáča a zalejeme asi dvakrát takým množstvom vody ako bolo ryže. Takže dve mištičky.

Prikryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 stupňov dusíme asi 40 minút. Nižšie vidíme, ako nám ryža pekne vystúpila a zväčšila objem.


Cmar vymiešame s vajíčkami, môžeme pridať aj lyžicu hrášky, alebo špaldovej múky, čím sa nám po dopečení bude zálievka trochu pripomínať bešamel, ale na menej kalorický spôsob. No a samozrejme zálievku rovnomerne vylejeme na podusenú zmes.

Pečieme v rúre ďalšiu polhodinku.


Výsledok stojí za námahu, verte. Šťavnaté, sýte, chutné a voňavé.

Dobrú chuť od Medveďov.

P.S.: No my sme ale… Toľko musák sme už pre blog pripravili a nakoniec sme sa nimi ani v tomto článku nepochválili. Takže nech sa páči:

Zastávková musaka
Mackova
Ryžová
Taká musaka, že až…
Karfiolovo-brokolicová
Musaka ala Macko

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.