Denník N

Doktorandka z STU vybudovala čitáreň. Spojila komunitu a dala deťom knihy aj cez prázdniny

Doktorandka zo Slovenskej technickej univerzity Veronika Poklembová zažila chudobu vo Veľkej Británii, rozbehla projekt čitárne pre deti na základnej škole v Bardejove a v súčasnosti pracuje na pilotnom projekte druhošancového vzdelávania na východe Slovenska. Najnovšie sa Veronika zaradila medzi nových ambasádorov programu Teach for Slovakia.

Vyštudovala priestorové plánovanie na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Po skončení doktorandského štúdia išla ako dobrovoľníčka na rok do Veľkej Británie, kde pracovala v komunitnom centre v chudobnej štvrti Birminghamu.

„Bol to pre mňa zlomový rok, v tej práci som sa našla. Ale vedela som, že nemôžem byť dobrovoľníčka celý život a ťahalo ma to domov. Na východ.“

Po návrate Veronika hľadala možnosti, ako by mohla pracovať v oblasti komunitného rozvoja na východe Slovenska.

„Teach for Slovakia som vnímala ako komunitu spájajúcu aktívnych mladých ľudí, ktorí chcú meniť našu krajinu k lepšiemu, čo mi bolo veľmi sympatické. Program pôsobí aj na východe a spĺňal moju predstavu o tom, čomu som sa chcela venovať. Zapáčilo sa mi to.“

Veronika prešla výberovým procesom a v septembri 2016 nastúpila ako učiteľka druhákov na Cirkevnej základnej škole sv. Faustíny v Bardejove – Dlhej Lúke. Jej žiaci pochádzajú z rôznych sociálnych pomerov, z okolitých dedín či z blízkej osady. Viacero žiakov žije v profesionálnych rodinách, čo bola pre Veroniku nová skúsenosť. Počas dvoch rokov nielen viedla a učila svojich žiakov, ale rozbehla aj komunitný projekt Čitáreň u sv. Faustíny.

„Kolegyňa mi spomenula, že už dávnejšie chcela vytvoriť čitateľský kútik. Škola sa totižto pred časom  presťahovala do novej budovy a odvtedy funkčnú knižnicu nemala.“

Spolu s kolegami si podali žiadosť o grant Komunitnej nadácie Bardejov a zúčastnili sa benefičného behu. Napriek zlému počasiu prišli celé rodiny, kolegovia, ľudia z komunity. Projekt spustili v máji 2017. Čitáreň slúži ako príjemné miesto na prečítanie či požičanie kvalitných kníh, ale aj ako priestor, kde sa stretáva komunita na rôznych, nielen čitateľských, akciách. Od septembra budú Čitáreň s pomocou učiteľov viesť aj žiaci druhého stupňa.

V júni Veronika dvojročný rozvojový program Teach for Slovakia úspešne dokončila. Rozhodla sa v napĺňaní vízie pokračovať ako ambasádorka.

„Ambasádorstvo je pre mňa o tom, že budeme spolu pracovať nie len v našej Teach for Slovakia komunite, ale hľadať aj ďalších partnerov, aby sme mohli robiť zmeny, ktoré budú mať dopad.“

Jeden človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám

Na Slovensku dlhodobo zlyhávame vo vzdelávaní mládeže zo znevýhodneného prostredia. Najchudobnejšie deti často končia základnú školskú dochádzku ešte pred deviatym ročníkom. Počas školy totiž viackrát prepadli. Nepokračujú na stredné školy s maturitou, čím si výrazne znižujú šance uplatniť sa na pracovnom trhu. Maturitou končí strednú školu len 19% Rómov, z majoritnej populácie je to 75%. Veronika chce túto situáciu pomôcť meniť.

Po prvom roku v programe absolvovala letnú stáž v ETP Slovensko. Práca v tejto organizácie ju veľmi oslovila. ETP Slovensko už takmer 20 rokov pôsobí v regióne východného Slovenska. Hlavnou cieľovou skupinou sú obyvatelia chudobných rómskych komunít a cudzinci, ktorým ETP pomáha zlepšovať podmienky pre život. Organizácia je aktívna vo sfére sociálnych inovácií v rôznych oblastiach – bývanie, práca, či vzdelávanie. Veronika v júli nastúpila do ETP už ako členka tímu.

„Mám na starosti projekt druhošancového vzdelávania na Luníku IX v Košiciach. Ostala som teda v téme vzdelávania, len skupinka žiakov, s ktorou teraz budem pracovať, je vekovo staršia – mladí dospelí. Je to pilotný projekt. Beží aj v ďalších našich komunitných centrách v Rankoviach, v Starej Ľubovni – Podsadku a vo Veľkej Ide. Asi to nebude ľahké, ale teším sa na to.“

Ľahké neboli ani dva roky v programe. Veronika je však vďačná za čas v Bardejove a až spätne zisťuje, koľko veľa sa toho naučila a koľko vie využiť aj v terajšej práci.

„Tieto dva roky hodnotím ako veľmi obohacujúce. Bola to zrýchlená a intenzívna výmena energie, veľa som každý deň odovzdala a veľa prišlo naspäť. Keď  o mojich dvoch rokoch v TFS niekomu rozprávam, hovoria mi, aké zo mňa cítia nadšenie. Vidia, že som tým žila naplno.“

Ostať v programe ako ambasádorka bola pre Veroniku jasná voľba. Žiť naplno chce aj ďalej. Vie však, že na naozajstnú zmenu nestačí sama.

„Jeden človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám. Skutočné zmeny potrebujú čas, aby sa ukázali, ale čím viac nás bude, tým skôr sa to podarí. Verím tomu.“

Veronika Poklembová vyštudovala priestorové plánovanie na STU v Bratislave. V rámci programu Teach for Slovakia učila dva roky na Cirkevnej základnej škole sv. Faustíny v Bardejove – Dlhej Lúke. V súčasnosti pracuje pre ETP Slovensko na projekte druhošancového vzdelávania.

Viac o Teach for Slovakia ⇒ www.teachforslovakia.sk

 

Autorka: Katarína Vargová

Teraz najčítanejšie

Teach for Slovakia

Víziou Teach for Slovakia je, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť. Preto spája a ďalej podporuje ľudí s líderským potenciálom a zápalom pre lepší vzdelávací systém. Ponúka intenzívny program osobnostného a profesionálneho rozvoja pre aktívnych ľudí, ktorí chcú k tejto vízii prispieť.