Denník N

Čo bude zo stromov z Kyjovského pralesa? Toaleťák, či stôl pre papalášov?

Najprísnejšie chránené územia namali pokoj v minulosti, nemajú ho dnes a mnohí chcú, aby to tak zostalo i v budúcnosti. Ťažiť drevo aj v nich. A to nielen v Tatrách, ale aj inde na Slovensku.

Štátne podniky cez dohody so štátnou ochranou prírody ťažia a zasahujú v tatranských rezerváciách, štátne podniky žiadajú výnimky na ťažby v rezerváciách po celom Slovensku. Aktuálne majú úrady na stoloch žiadosti na schválenie výnimiek na ťažby v najprísnejšie chránených rezerváciách ako Kyjovský prales, Vihorlat, Fabova hoľa, Motrogon, Jovsianska hrabina, Jedlinka, Pod Latiborskou hoľou, Horný les, Morské oko, Veľká Stožka, Hrdzavé, Javorníková, Šarkanica, Martalúzka, Malá Stožka, Zlatnica, Havrania dolina, Zlatnianske skalky, Mašianske skalky.

Vľavo na tabuli pod štátnym znakom je napísané: Národná prírodná rezervácia a piktogramy zakazujúce peší pohyb, či poškodzovanie rastlín, živočíchov.

Takúto ochranu prírody a najprísnejšie chránených území na Slovensku naozaj chcete? Naozaj vám nevadí, že celková výmera najprísnejšie chránených území sa neustále znižuje? Už teraz zaberajú len 1,7% rozlohy Slovenska. Trend je jasný. Oklieštiť rezervácie ako sa dá, dehonestovať ich a ťažiť všade.

Pomôžte to zmeniť http://www.ekoforum.sk/peticia/envirostrategia

Teraz najčítanejšie