Denník N

Neverím v Boha…

….a som ateistka. Neverím ani v jednu nadprirodzenú entitu

Uvedomujem si, že tento nadpis znie trochu ako clickbait. Kresťania naň kliknú preto, lebo si myslia, že tu možno nájdu chybu, ktorej som sa dopustila a odsúdia ma na jej základe. Možno tento článok budú čítať iní kresťania, ktorí moje názory budú odsudzovať, pokúsia sa ma vyhľadať na sociálnych sieťach a odsúdiť ma za niečo, čo je na mne zlé, alebo resp. v neporiadku. Budú hľadať tetovanie, piercing, nadávky v popisoch fotiek, alebo iné drobnosti, ktoré im povedia o mne len to, že nie som normálna. A tretia kategória ľudí budú tí, ktorých naozaj zaujíma v čom spočíva moja argumentácia. Kde som nabrala odvahu s týmto vyjsť von a možno majú nádej, že sa s týmto môžu stotožniť.

Aby sme pochopili kam budú smerovať moje myšlienky, tu je niekoľko situácií. Vašou úlohou je predstaviť si, že sa jedná v každej jednej o vás.

  1. Vaša matka Vám na narodeniny podarovala drahý darček, ktorý ste už dlhú dobu chceli, no nemali ste naň peniaze. Zaplaví Vás vlna vzrušenia a radosti. Cítite sa šťastne.
    Pravdou je, že si nedokážete vybrať ako sa momentálne budete cítiť. Nedokážeme ovládať naše city. Vedeli by ste sa v takejto situácii cítiť inak než šťastne? Ste otrokom vašej hlavy a vašich pocitov.
  2. Ste v bare a vidíte sedieť osamote a nezávisle od seba 2 dievčatá, alebo dvoch mužov. Rozhodujete sa, za ktorým(ktorou) pôjdete. Nakoniec si vyberiete jedného človeka iba preto lebo je krajší a ona alebo on pri inom stole má škaredú tvár a trpí obezitou.
    Pravdou je, že si nedokážete vybrať čo sa vám bude páčiť. Ak vás obezita a škaredá tvár nepriťahujú, daný človek má smolu. Ste otrokom vašej hlavy a vašich sympatií a antipatií.
  3. Kamarát Vám rozbil počítač a teraz sa vyhovára na to, že ste si to spôsobili sami a chcete ho len okradnúť. Začnete tohto človeka nenávidieť.
    Pravdou je, že si nedokážeme vybrať koho budeme milovať a koho nenávidieť. Ste otrokom vašej hlavy a vašich citov.
  4. Na Vašom smartfóne odišla baterka, tým pádom je nepoužiteľný. Záruka zanikla pred 2 mesiacmi a vám neostáva iné, ako kúpiť si nový mobil, kedže oprava je drahšia ako kúpa nového zariadenia na ktorý však nemáte momentálne dosť peňazí. Naštastie idú Vianoce a sestra vám dá na výber, či Vám má kúpiť pod stromček foťák, alebo mobil. Vyberiete si mobil.
    Pravdou je, že si nedokážete vybrať, či niečo chceme alebo nechceme. Nedokážeme zmeniť to čo chceme. Museli by sme chcieť, aby sme chceli to, čo teraz nechceme a zas opačne. Museli by sme chcieť, aby sme chceli, aby to, čo teraz nechceme, odteraz budeme chcieť. Ste otrokom vašich túžob.
  5. Váš životný partner Vás podviedol. Ako dôsledok je práve to, že ste mu prestali veriť.
    Pravdou je to, aby ste niekomu na 100% verili, musíte byť predsa úprimne presvedčený, že je to dôveryhodný človek. Jednoducho naša hlava, náš mozog, reaguje na podnety.

 

Z tohto vyplýva, že my ľudia jednoducho nemáme slobodu v rozhodovaní. Ovplyvňujú nás rôzne činitele. Počínajúc narodením, idúc cez výchovu, prostredie, ľudí, masmédia a končiac posledným výdychom. Aby sme dokázali ovplyvniť náš výber slobodne, museli by sme najskôr ovládať všetky tieto činitele, ktoré utvárajú našu osobnosť celý život a definujú to, kto sme. Preto nevieme ovplyvniť to, či budeme, alebo nebudeme veriť v Boha. Keď som od detstva nastavená na nedôveru k viere a začnem vyhľadávať Bibliu, nedokážem sa odosobniť od tohto svojho nastavenia. Neviem sa na ňu pozrieť bez toho, aby som v nej nehľadala vety, ktoré chcem spochybniť.

Preto keď už vidíte ako uvažujem, že to, prečo neverím v Boha nie sú len tie dôvody, že sú v Biblii uvedené nepravdy, a niekedy ozaj hovädiny. Ide najmä o to, že nie som vôbec úprimne presvedčená o tom, že Boh existuje. Neprišiel doteraz žiadny, žiadny argument na to, aby ma „obrátil“ a aby som velebila nadprirodzeno. Nevybrala som si to, že neverím. Moja hlava to urobila za mňa. Aby som sa dokázala obrátiť na vieru, musela by som ovplyvniť každú maličkosť, ktorá utvárala môj ateizmus. Čiže by som musela začať napríklad mojou výchovou. Je tu jedna možnosť – mala by som ovládnuť všetky činitele, vďaka ktorým som sa sformovala tak, ako tu dnes teraz sedím.
Druhá možnosť – musí prísť Boh a musí sa mi ohlásiť, alebo mi poskytnúť nevyvrátiteľný dôkaz o svojej existencií.

Ak Vám všetko toto neodpovedalo na otázku, prečo ľudia čo neveria, naozaj neveria, spýtajte sa sami seba, či dokážete zmeniť vašu sexuálnu orientáciu. No vážne. Dokážete sa zmeniť tak, že sa budete v spoločnosti rovnakého pohlavia cítiť vzrušene, že sa vám bude tá osoba zrazu páčiť, že ju dokážete milovať ako teraz milujete svoju ženu(ak ste muž)? Alebo budete chcieť s osobou rovnakého pohlavia odteraz tvoriť pár?

Nie.

Ako si teda mám vybrať to, či budem alebo nebudem veriť v Boha?

Teraz najčítanejšie