Denník N

V Banskej Bystrici o nás bez nás

Vyzerá to na epidémiu. V Bratislave majú Rusovce, v Košiciach park a aj v Banskej Bystrici už niekoľko mesiacov vo verejnosti silno rezonuje kauza revitalizácie Mestského parku.

Park s rozlohou približne osem hektárov sa nachádza priamo v centre mesta. Navrhol ho v roku 1896 významný budapeštiansky architekt Ármin Petz a v roku 1994 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V čom je problém pri nepochybne takej potrebnej revitalizácii tohto obľúbeného, no dnes značne schátraného parku? V spôsobe, akým sa mesto aj krajský pamiatkový úrad k tejto úlohe postavili. V prvom rade už toľko kritizovaným a pochybným postupom priameho zadania a nevypísaním verejnej súťaže návrhov na taký významný projekt, akým celková rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky určite je. Po druhé, mesto úplne vylúčilo komunikáciu o projekte s laickou, ale aj externou odbornou verejnosťou počas celej, vyše dva roky trvajúcej prípravnej etapy. Mesto v tejto prípravnej fáze malo osloviť občanov, aby sa mohli vyjadriť k budúcej podobe parku, jeho spoločenskej a kultúrnej náplni pre všetky generácie. Neurobilo tak. Toto jednanie je smutnou ukážkou nekorektného a netransparentného postupu zo strany mesta k verejnému priestoru takéhoto významu.

Prvé správy o plánovanej revitalizácii sa v tlači objavili už v máji 2015, no primátor Ján Nosko zverejnil prvé konkrétnejšie predstavy o revitalizácii Mestského parku na svojej facebookovej stránke až 5. mája v roku 2018! Je neuveriteľné, že samotní mestskí poslanci mali ešte začiatkom roka 2018 problémy dostať sa aspoň k vizualizáciám projektu a základným informáciám o ňom. Pritom o záujme odbornej aj laickej verejnosti k otázke parku svedčí nepochybne jej početná účasť na dvoch prezentáciách, týkajúcich sa „utajovaného“ projektu. Tú prvú, neoficiálnu, zvolali poslanci Banskobystrickej alternatívy 31. mája 2018. Oficiálna verejná diskusia k celému projektu organizovaná Mestom Banská Bystrica sa uskutočnila až 11. júna 2018, teda len neuveriteľných 15 dní pred hlasovaním o spolufinancovaní prvej etapy projektu revitalizácie parku! Na obidvoch prezentáciách zaznel rad vážnych výhrad k mnohým sporným bodom, týkajúcich sa navrhovaného projektu revitalizácie, ktorý bol viacerými diskutérmi spochybnený po odbornej aj estetickej stránke.

O aké výhrady išlo? O plánovanú prácu so zeleňou, „presvetľovanie“ alejí, výmenu vyšších stromov za nižšie, ako aj osádzanie drevín nevhodných do takéhoto typu parku. Ďalej o výmenu altánku za nový centrálny mobiliár, ktorého navrhovaná futuristická podoba nezodpovedá doterajšiemu charakteru a estetike parku. Zrušenie športovísk (areál volejbalového ihriska), ktoré sa nachádzajú v priestoroch parku, spochybnenie funkčnosti aj dizajnu navrhovaného osvetlenia, výstavbu nových fontán, ktorá spôsobí ďalšiu stratu tienistých plôch a naopak, nezrekonštruovanie pôvodnej historickej vtáčej fontány. V neposlednom rade aj o plánovanú výstavbu novej budovy v parku, ako aj o doterajší výrub 125 stromov v parku, ktorý bol z pohľadu verejnosti aj externých odborníkov čiastočne spochybňovaný. Početné vážne argumenty, ktoré na jedinej verejnej prezentácii projektu tesne pred schvaľovaním zazneli, mesto odmietlo riešiť, odvolávajúc sa na časovú tieseň, ktorú však z pohľadu občanov spôsobilo samo svojím nevhodným konaním. Napriek týmto výhradám bol teda následne, 26. júna 2018, mestskými poslancami odhlasovaný Návrh na schválenie predloženia žiadosti o nenávratný finančný príspevok, zabezpečenia realizácie projektu a spolufinancovania projektu „Revitalizácia Mestského parku v Banskej Bystrici – 1. etapa“.

Primátor Ján Nosko prisľúbil, že určitými výhradami verejnosti sa bude ešte zaoberať, za účelom čoho bolo navrhnuté stretnutie v parku 20. augusta 2018. Na tomto stretnutí s občanmi primátor Ján Nosko aj naďalej relativizoval výhrady verejnosti k projektu. Na konci stretnutia prišlo aj k niečomu, čo naozaj nikto nečakal. Primátorovi bola položená priama otázka, či už bolo vydané stavebné povolenie na projekt revitalizácie parku. Pán primátor povedal že stavebné povolenie vydané ešte nebolo, ale si to ešte overí, a po následnom telefonáte nevedno komu, potvrdil svoju odpoveď, že stavebné povolenie vydané nebolo, pričom ešte spresnil, že prvá etapa revitalizácie sa bude riešiť len ohláškou. O čo väčšie bolo prekvapenie o niekoľko dní, keď na vyžiadanie jednej z účastníčok stretnutia prišla z banskobystrického mestského úradu odpoveď, že stavebné povolenie týkajúce sa revitalizácie Mestského parku v B. Bystrici bolo vydané už 4. júla 2018! Je teda zrejmé, že v tejto dôležitej veci primátor mesta na stretnutí 20. augusta nehovoril pravdu. Otázkou ostáva: Prečo, pán primátor? Prečo sa mesto radí s občanmi o periférnych ihriskách, no na ich predstavu o najväčšom parku v meste sa ich počas dvoch rokov neopýta nič? Je toto tá správna cesta, Banská Bystrica?!

Teraz najčítanejšie

Róbert Ragan

Rodený Banskobystričan, hudobník a pedagóg na Konzervatóriu J.L.Bellu. Otec troch detí. Ako hudobník reprezentoval Slovensko v desiatkach krajín Európy, Južnej, Severnej Ameriky a Ázie. Je držiteľom Ceny Ladislava Martoníka, ktorú mu v roku 2003 udelil Hudobný fond "za intenzívnu dlhodobú aktivitu v popularizácii a rozvoji jazzovej hudby na Slovensku". V súčasnosti kandiduje za poslanca do mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici.