Denník N

„Naše drahé detičky“, alebo zmena zákona o sociálnych službách v ponímaní mesta Michalovce

Článok som uverejnil na svojom FB profile už 1. februára 2018, napriek tomu je stále aktuálny. Situácia sa nezmenila.

Neobmedzený reklamný dvojtýždenník Michalovčan oslavujúci všetko čo urobí vedenie mesta prináša vo svojom najnovšom čísle aj ódu na akčný prístup mesta v súvislosti so zmenou zákona o sociálnych službách, ktorá bola uskutočnená v roku 2017. Ide o zákon č. 448/2008 Z. z. s účinnosťou od 1.1.2018. Podľa autora článku, ktorým je OSV (odbor sociálnych vecí) došlo k výraznej zmene podmienok pri prevádzke jaslí, ktoré už vlastne nie sú jasle, ale „Zariadenie starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa“. Je povinnosťou prevádzkovateľa takéhoto zariadenia dodržiavať zákonné požiadavky, ktoré sa novelou zmenili (priestorové, hygienické, personálne), ale čo nie je logické, je fakt, že touto zmenou došlo k zníženiu kapacity zariadenia z 55 detí na 41 detí. A to najmä z dôvodu, že „Mesto prevádzkou detských jaslí, ako novou sociálnou službou, sleduje jednu z priorít vytýčenú v strategických materiáloch Mesta, ktorou je možnosť výraznou mierou pomôcť mladým rodinám a podporiť zosúlaďovanie rodinného života a pracovného života týchto rodín“. Nemyslím si, že kapacita jaslí 41 detí pre okresné mesto s počtom obyvateľov niečo vyše 38 tisíc (aj keď stále klesá) je dostatočná. STATUS QUO v podaní mesta Michalovce – upravili sme podmienky v „jasličkách“ podľa zákonných požiadaviek a máme miesta pre menší počet detí (o 14 detí). „TA HOTOVO“. A ďalšia perla od autora článku „Ceny zostávajú nezmenené“. Úctivo a ponížene ďakujeme za to, že rodičia detí v jasličkách nebudú platiť viac ako 180 eur (120 mesačný poplatok + 60 ošetrovné a stravné), čo platia doteraz. A navyše si myslím, že keby sa jasličky stali cenovo, resp. poplatkovo prístupnejšie bol by o ne aj väčší záujem. Platí to aj pre materské školy, kde rodičia detí vo veku od 2 do 3 rokov platia po poslednom zvýšení poplatkov 140 eur !?!. Umiestnenie dieťaťa v takomto zariadení sa v súčasnosti a podmienkach mesta Michalovce pre rodičov a samotné deti mení zo statusu sociálnej služby (výhody) na status sociálnej vymoženosti.
 
Sociálne služby patria určite k nákladnejším položkám, ktoré štát či mestá a obce vynakladajú zo svojich rozpočtov a podobné zmeny zákonov im vytvárajú ďalšie náklady, ale mám pocit, že pre naše mesto je lepšia čím nižšia kapacita zariadení pre deti predškolského veku vzhľadom na náklady, ktoré na ne vynakladá. V každom prípade by som čakal, že bude zo strany mesta snaha o navýšenie počtu miest v tomto zariadení (jasličky) aspoň na pôvodný počet detí. A keďže sa podľa zákona upravil maximálny počet detí, a to 5 detí na jedného zamestnanca, vznikla možnosť vytvorenia minimálne troch pracovných miest pre odborných zamestnancov. (Podľa môjho názoru je zmena maximálneho počtu 5 detí na jedného zamestnanca vzhľadom na náročnosť tejto profesie, dôležitosť a zodpovednosť, ktorá vyplýva z práce odborných zamestnancov predškolských zariadení dobrý krok).
 
Ak Michalovce nemajú možnosti (alebo skôr záujem) na rozšírenie kapacít „Zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa“, teda jasličiek (priestorové, finančné), možno by stálo za úvahu rozšírenie kapacít škôlok, kde môžu byť umiestnené aj deti od 2 rokov. Ale má mesto o niečo také vôbec záujem? Kde nie je vôľa, nie je cesta.
 
V roku 2015 bola ZVEREJNENÁ VÝZVA na predloženie žiadostí o poskytnutie dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ SR) na rozšírenie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby a rekonštrukcie priestorov pre potreby materských škôl a vybudovanie zariadení školského stravovania pri týchto MŠ, na ktorú reagovalo 58 žiadateľov z Košického kraja. No mesto Michalovce by ste hľadali márne, nie je v zozname úspešných, neúspešných ani vyradených žiadateľov:
 
V januári 2016 boli zverejnené DVE VÝZVY Ministerstva vnútra (MV SR) zamerané na rozširovanie kapacít materských škôl, či už formou rekonštrukcie alebo výstavby nových budov. Výzvy sú súčasťou operačného programu Ľudské zdroje, z ktorého je na tieto projekty vyčlenených 58 miliónov eur. Treba dodať, že táto podpora bola určená pre mestá a obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít s cieľom odstrániť segregáciu a umožniť im rovnaké podmienky pre inkluzívne vzdelávanie. Podmienkou tohto podporného projektu je, že 30 % vytvorených miest pre deti musí byť obsadených deťmi z marginalizovaných komunít. Ale predpokladám, že ani o túto výzvu neprejavilo mesto záujem.
 
„Kompetentní“ nášho mesta môžu dôvodiť, že Michalovce majú dostatočné kapacity pre všetky deti, ale mám za to, že ak by sa zmiernili poplatky, ktoré pýta mesto Michalovce od rodičov, bol by aj väčší záujem o tieto zariadenia. Postupne silnejú v spoločnosti hlasy (od odborníkov aj „politikov“) o rozšírení povinnej predškolskej prípravy pre deti, takže rozširovať kapacity bude v budúcnosti potrebné tak či tak. K poplatkom v Michalovciach stojí za to uviesť VÝROK PRIMÁTORA Viliama Záhorčáka, ktorý v súvislosti s poplatkami pre TASR 5.mája 2015 povedal:
 
„Nechceme celú sumu, ktorú dostávajú rodičia od štátu, ale iba časť. Nemyslíme si, že je to nejaký veľký zásah do ekonomiky rodín, pretože predpokladám, že keď dajú deti do niektorého z našich zariadení, tak asi preto, že chcú možno zarábať, pracovať. Ak je tam iný dôvod ako tento, tak potom by sme boli radi, ak by radšej ostali doma pri deťoch“
 
Pán primátor hovorí o poplatkoch v jasličkách, kde ak dieťa strávi celý kalendárny mesiac (šťastné a zdravé to babatko), tak rodičia zaplatia spolu 180 eur. A rodičovský príspevok po poslednom „brutálnom“ zvýšení o 1,50 eur je v súčasnosti 214,70 eur. Takže rodine ostane 34,7 eur (môžu si kúpiť ešte nejaké tie plienočky). Z tohto pohľadu vyznieva „myšlienka“ pána primátora o tom, že chcú iba časť peňazí neuveriteľne komicky. V percentuálnom vyjadrení chce mesto nie iba časť, ale 84 % z rodičovského príspevku, ktorý je skôr almužnou než príspevkom. A to je autor tohto výroku, pán primátor členom „NAJSOCIÁLNEJŠEJ“ politickej strany – minimálne v našej galaxii. A okrem iného, základnou myšlienkou predškolskej prípravy detí je predsa pripraviť ich na vstup do školského vyučovacieho procesu, socializovať sa a vyrastať v kolektíve rovesníkov. To predsa nie je nadštandard pre rodičov, ktorí túžia svoje dieťa na celý deň niekam odložiť.
Z našich rodinných skúseností je umiestnenie detí do predškolských zariadení nášho mesta, teraz myslím učiteľky, vychovávateľky a ďalších zamestnancov, ktorých sme mali s manželkou česť popri našich dvoch dcérach spoznať, to najlepšie čo pre deti môžeme urobiť. Stretli sme sa len s profesionálnym prístupom a ľuďmi, ktorí aj napriek ohodnoteniu berú svoju profesiu nie ako zamestnanie, ale ako POSLANIE a za to im určite patrí veľká vďaka.
Škoda, že pán primátor svoju hlbokú, ale o to viac POMÝLENÚ myšlienku neaplikoval aj vtedy, keď podpisoval zmluvy pre zabezpečenie právneho zastupovania mesta Michalovce za takmer 500 tisíc eur. Podľa tejto logiky platí – tam kde je veľa netreba viac.
Zostať ticho znamená ubližovať samým sebe a tiež našim deťom. Nebuďme ticho, NIE SME OVCE.

Teraz najčítanejšie

Martin Kántor

Srdcom východniar - žijúci, pracujúci a vychovávajúci svoje deti v tomto krásnom kúte Slovenska, so snahou o pozitívny vývoj Michaloviec a nášho regiónu v prospech ľudí. Nezávislý, proaktívny občan so zmyslom pre vyšší princíp a spravodlivosť, bežec na dlhé trate (v živote, práci i na bežeckom páse). V komunálnych voľbách 10. novembra 2018 kandidujem ako nezávislý kandidát na poslanca do Mestského zastupiteľstva v meste Michalovce za obvod č. III - JUH. Citát: "Kto siaha po hviezdach, ten musí skrotiť strach, je krásne zvíťaziť, len nikdy nestrať cit. Tou cestou širokou vždy kráčaj bez okov, ak nechceš priveľa, tak dôjdeš do cieľa." Miroslav Žbirka, pieseň Fair Play (2014)