Denník N

Spoznávaním svojej krajiny spoznávaš aj sám seba

Povedali nám, že náš plán je nereálny a aj tak sme sa vybrali na cestu a zdolali sme to. Pritom sme vďaka „nepriazni osudu“ vytvorili rekord Slovenska.

Bol to obyčajný nápad, jeden z mnohých snov a najmä taký, ktorý sme chceli zrealizovať do konca života. Sen, počas ktorého sme skoro prišli o život. Počas jedného školského roka sme si vyhradili čas a prešli sme skoro všetky hrady, zámky a ich zrúcaniny na Slovensku. Ale prečo len skoro všetky? Nebolo by lepšie prejsť všetky?

Sadli sme si za počítač a hľadali sme, z troch stránok sme zozbierali názvy všetkých hradov a to číslo nás úplne dostalo – 136 miest na Slovensku, kde kedysi stáli tieto mohutné budovy. Postupne sme zisťovali, že niektoré sú zaniknuté a neostalo po nich ani len pár kamienkov a tak sme sa rozhodli navštíviť ich trošku menej. Plánovali sme ich prejsť pomaličky s možnosťou užiť si ten čas v prírode a spoznať tak našu krajinu.

Čo nás k tomu viedlo okrem splneného sna? Boli to naši bratia a sestry, od ktorých sme počúvali vety typu: „na Slovensku nie je nič pekného, na východe nie je nič, najlepšie čo môžeme spraviť je odsťahovať sa, Slováci sme len závistlivá zmeska sedlákov, ktorí to nikam nedotiahnu, …“ Samozrejme na druhej strane sme počúvali vety zahraničných cestujúcich: „Akú máte krásnu prírodu, koľko úžasných miest, akí ste Slováci pohostinní a priateľskí ľudia, …“ Rozhodli sme sa, že táto naša cesta nám potvrdí jednu z nasledovných teórií a tak sme sa vybrali.

Nie všetko išlo podľa našich plánov, resp. skoro nič. Nakoniec prišiel moment, ktorý nás presvedčil, že sa oplatí spoznávať svoju krajinu. Počas tejto dlhej cesty sme spoznali sami seba, keď sme v lese zablúdili, keď sme museli šliapať dlhé kilometre k niektorým hradom, keď sme po tme počuli divoké zvuky prírody, keď sme vošli do údajného „Tríbečského trojuholníka“, zapadli v ľadovej kalamite, ostali očarení krásnymi východmi a západmi slnka. Na každej ceste sa prehĺbilo naše priateľstvo, spoznávali sme sa, zistili sme, čo jednému i druhému vadí. Spoznali únavu na svojom druhovi ale aj obetavosť keď sme cez krvavé otlaky kráčali na ďalší a ďalší hrad s cieľom pokoriť každý jeden.

Na ceste sme objavili aj nové hrady, o ktorých sme nepočuli, zoznámili sme sa s veľmi priateľskými ľuďmi, nadviazali kamarátstva aj s hradnou pani Čachtického hradu. Na jednom mieste sa naša cesta takmer skončila, keď oproti nám začalo iné auto nebezpečne obiehať sanitku a stačilo zájsť pár centimetrov doprava či doľava a už by sme neboli medzi živými. Uvedomili sme si, že naše krásne Slovensko nám ponúka viac ako vieme, ako počúvame a čítame z médií.

Vtedy sme sa rozhodli, že si toto dobrodružstvo nenecháme len pre seba. Spísali sme ho do knihy, kde nájdete najkratšie cesty ku hradom, aby ju mohol zvládnuť každý. Aby ste sa ako partie mladých ľudí, rodiny či spoločenstvá mohli vybrať po Slovenskej krajine a tešiť sa z tých nádherných miest nabitých energiou. Prečítate si náš cestopis a zapíšete ten svoj –  vlastný. Nájdete v nej erby hradov, ktoré si môžete vyfarbiť podľa vlastnej kreativity ale i tipy ako sa zabaviť na ceste v aute, pri kráčaní, či na samotnom hrade.

 

Našim cieľom je ukázať akú nádheru okolo seba máme a poväčšine nás stojí len pár euro dukátov či trošku námahy, kým sa ku nej prepravíme. Práve v prírode prebieha prirodzený networking, čiže možnosť vytvárať vzťahy medzi ľuďmi. Spojiť Slovákov, ktorí chcú našu krajinu prezentovať krajšími očami, ktorí chcú spolupracovať na vytváraní lepšej mienky o nás.

Touto knihou však naša iniciatíva nekončí, sme rozhodnutí prejsť našu krajinu skrz naskrz a nájsť každé pekné a zaujímavé miesto, ktorým sa dokážeme obohatiť. Radi by sme prinášali nové a nové cesty, ktorými sa môžete vydať po spoznávaní krajiny, spoznávaní druhých, no najmä spoznávaní seba.

Aj VY môžete byť pri zrode tejto iniciatívy,  nejakými drobnými podporiť ďalšie výjazdy po Slovensku, môžete mať vlastnú knihu, ktorá rozpovie VÁŠ príbeh o putovaní našou krajinou. Možno to bude tak silný príbeh ako keď hobit Frodo niesol prsteň moci, čo VÁM pripomenú mohutné kamenné schody na Lednickom hrade. Objavte v sebe objaviteľa, naplánujte svoj výjazd, vezmite kamarátov, či rodinu a hlavne neseďte doma. Napíšte svoj cestopis. Ak máte firmu, ktorá chce mať logo v týchto príručkách, podporte väčším euro dukátom a buďte tými, ktorí pomáhajú spájať Slovensko, našich ľudí v našej krásnej prírode, na miestach, ktoré ti vezmú dych. A to všetko behom pár minút a pár klikov:

Ďakujeme všetkým, že chcete byť pri tom a veríme, že sa stretneme pri ďalších expedíciách, bo to, čo sme práve opísali sa len začína diať. Pridať sa môže každý, nezáleží na veku, na pohlaví, na náboženstve, na ničom okrem toho, či chceš alebo nie.

Teraz najčítanejšie

Juraj Šimkovič

animátor, vedúci táborov, autor kníh Naivná pedagogika z praxe, cestovateľ a držiteľ Slovenského rekordu v počte prejdených hradov, zámkov a zrúcanín. Vyštudoval odbor sociálna pedagogika a vychovávateľstvo v Trnave, s univerzitou spolupracuje ako inštruktor zážitkovej pedagogiky pre študentov Trnavskej univerzity. Pôsobí ako advisor a mentor v programe IAMbitious v Dubnici nad Váhom. Ako učiteľ realizoval experiment šťastná škola, kde pôsobil na pozícií manažéra šťastia. Pedagogickým a mentorským mottom je každý deň inšpirovať seba i druhých ľudí na svojej ceste za šťastím a naplnením svojho poslania