Denník N

Prečo nemôže byť Maďar slovenským prezidentom

Bugár sa mýli hneď v dvoch veciach. Vlastne vo viacerých, ale pre neho sú podstatné hlavne dve.

Bugár je presvedčený, že Slovensko už dozrelo na to, aby sa prezidentom mohol stať aj príslušník národnostnej menšiny.
Ako bezstarostná mládež sme pri ohníkoch každý teplý letný večer vyrevúvali: „Zo Žiliny ide vlak a v ňom sedí Šaňo Mach“ a „Rež a rúbaj do krve, pritom sme vyháňali Židov a mlátili Čechov a iné menšiny po hlave. Neboli sme sami a podaktorým sa tieto texty zafixovali pomerne hlboko do mozgu. Slovensko nie je pripravené na prezidenta z národnostnej menšiny, Slovensko nie je pripravené takmer na nič, čo sa vymyká normálu. I keď na Slovensku by sme niečo normálne hľadali len pomerne ťažko. Najnovšia reklama na Absolut vodku so Slovenkou Nataliou je toho žiarivým príkladom. Keď Slovensko a Slováci nie sú pripravení na Slovenku s trošku tmavšou pleťou, nie sú pripravení na nič podstatné a dôležité. Slováci by skôr zvolili opilca, zlodeja alebo fašistu, ako by mali dať svoj hlas slušnému kandidátovi s tmavšou pleťou, homosexuálovi alebo všeobjímajúcemu a všespájajúcemu maďarskému politikovi. Pravda je však taká, že toto nie je ten najhlavnejší Bugárov problém.

Bugár je presvedčený aj o tom, že ak je spoločnosť v takej miere polarizovaná ako dnes, je viac ako inokedy nutné, aby prezidentom bol človek, ktorý bude vedieť stáť nad spormi a bude rovnako naklonený jednej aj druhej strane politického spektra.
Jeho myšlienka by nebola až taká zlá, len keby Bugár nepatril medzi politikov, ktorý nielenže nespájajú, ale skôr spoločnosť polarizujú. Bugár je ako pleseň v sprchovacom kúte. Nedokážete sa jej zbaviť. Nikdy a ničím. Je tam stále, na večné veky. Môžete ju iba oslabiť, nikdy sa jej však nedokážete zbaviť úplne. Je všade.

Béla za tie roky v politike ukázal, ako sa slušná politika robiť nemá. Béla je podliak, ktorý sa spolčí aj s diablom, aby sa udržal pri moci. Nepotrebuje koryto, stačí mu korýtko. Nie je príliš náročný, uvedomuje si však, že aj na dne vyžratého koryta sa dajú nájsť poklady. Ide na to šikovne, už je to však dlho. Kým pred rokmi bol ešte uveriteľný, dnes je na smiech. Pod jeho ideou spájania sa ukrýva sprostá túžba po moci a neochota odísť z verejného života, odpútať sa od štátneho cecku a živiť sa ako normálny človek. Pohodlnosť a túžba po moci prebila jeho kedysi možno dobré úmysly.

Slovensko nepotrebuje prezidenta, ktorý bude nevýrazný a bude pritakávať každému len preto, aby si niekoho, nedajbože, neznepriatelil, alebo aby na niekoho nepovedal niečo zlé, alebo sa snažil za každú cenu ututlať niečo, o čom by mal každý vedieť. Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý si bude stáť za svojimi názormi, pomenuje všetky problémy, ktoré štát má, ukáže na konkrétnych ľudí, keď na nich bude treba ukázať.

Béla taký nie je. Je to človek bez názoru, ktorý sa prispôsobuje času, priestoru a podmienkam tak, aby mal z toho prospech on a nie Slovensko. Toto je ten dôvod, prečo Béla nemôže byť prezident. Nie preto, lebo je Maďar, ale pre tú pretvárku, lož a faloš, ktorá ho obklopuje. Príslušník národnostnej menšiny môže byť  prezident úplne bez problémov. Prečo by nemohol? Nie však Béla.

Teraz najčítanejšie