Denník N

Žiaden obed nie je zadarmo, ten od Smeru už vôbec

Krátko pred letnými prázdninami oznámil na tlačovej besede strany Smer jej predseda Robert Fico „prelomovú novinku“- od 1. januára 2019 bude podľa neho štát platiť obedy žiakom základných škôl a posledných ročníkov materských škôl.

Toto opatrenie má mať na štátny rozpočet podľa poslanca Fica „zanedbateľný dosah“ vo výške 100 miliónov eur ročne. Niekomu sa môže zdať toto opatrenie dobré, niekomu populistické a nesystémové. Faktom je, že sa akosi pozabudlo spomenúť tých, ktorí tento krok zaplatia najviac- a to sú zriaďovatelia spomínaných škôl a ich školských jedální, teda mestá a obce. A keďže mestá a obce sú hradené z financií ľudí, ktorí v danej obci žijú, toto opatrenia zaplatia samotní obyvatelia…

Uvediem celú vec na príklade mesta, ktorého som primátorom, pretože nás sa toto opatrenie taktiež výrazne dotkne. (Zároveň treba pripomenúť, že ešte ani 25. septembra nevieme, ako bude celý tento „špás“ v praxi prebiehať, pretože nám vláda nepredstavila žiadnu vyhlášku alebo aspoň náznak systému financovania obedov „zdarma“). Na základnej škole v Trenčianskych Tepliciach sa momentálne stravuje 316 stravníkov. Cena jedného pripraveného obeda sa skladá z dvoch zložiek- nákladov na prípravu jedla, ktoré zahŕňajú mzdy kuchárok, energie, technológie a podobne. Tá je vo výške 1,47 eura na stravnú jednotku a platí ju samospráva. Druhou zložkou sú náklady na nákup potravín – tá je v priemere na 1 žiaka školy 1,20 eur. Dnes túto čiastku platí rodič žiaka, ktorý je prihlásený na obedy v školskej jedálni. Práve týchto 1,20 „chce“ po novom platiť Smer priamo zo štátneho rozpočtu.

Keďže sa má bezplatné stravovanie týkať všetkých žiakov ZŠ formálne narastie počet stravníkov zo súčasných 316 na 370. Týchto 54 nových stravníkov denne naviac predstavuje ročne 10 800 obedov (54 x 20 dní v mesiaci x 10 mesiacov). Štát však bude hradiť len spomínaných 1,20 eur, režijné náklady stále ostanú na pleciach samospráv. Pre ZŠ v Trenčianskych Tepliciach to ročne teda znamená nárast režijných nákladov o 15 876 eur (stravná jednotka 1,47 x 54 nových stravníkov x 20 dní  v mesiaci x 10 mesiacov). Tu však výpočet nekončí.

Navýšený počet jedál bude musieť po novom variť viac kuchárok, miesto súčasných štyroch 5. Mzdové náklady tak pre mesto vzrastú nominálne približne o 8 100 eur ročne. Nezanedbateľný je aj fakt, že v okrese Trenčín, ktorý má druhú najnižšiu nezamestnanosť na Slovensku (2,26% v auguste 2018), bude priam nemožné nájsť takúto pracovnú silu.  Náklady na toto „sociálne“ opatrenie Smeru ešte dotvára navýšený odvoz kuchynského odpadu, vo výške približne 300 eur ročne a jednorazový náklad na obstaranie tanierov a príborov.

Sčítané a podčiarknuté, za jeden rok zaplatí naša samospráva za „bezplatné“ obedy pre žiakov základných škôl 24 276 eur. Za jedno volebné obdobie je to 100 000 eur, za čo sa dá opraviť cesta, vybudovať parkovisko pre 50 áut, alebo revitalizovať niekoľko verejných priestorov na sídlisku.

Miesto toho budeme systematicky podporovať plytvanie, ktoré z princípu prináša všetko, čo „nemá svoju cenu“. Reálne nám napríklad hrozí, že stravníci sa nebudú odhlasovať z „bezplatných“ obedov počas chorôb a absencií, pretože by s takýmto odhlásením sa mali len náklad, ale žiaden finančný benefit. A to všetko v čase, kedy je svetovým trendom boj s plytvaním potravín a kedy ministerstvo životného prostredia prichádza so stratégiou, ktorá má takémuto plytvaniu zabrániť.

Ešte stále si myslíte, že obedy od Smeru budú zadarmo?

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Štefan Škultéty

Zaujímam sa o zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku. Venujem sa témam ako obranný priemysel, čerpania euro fondov, fungovanie samosprávy, marketing,  manažment cestovného ruchu a v profesionálnom športe.