Denník N

Staré Mesto nemusí byť zastarané. Je čas začať myslieť inak.

Keď chce úrad niečo od občanov, tak je lepšie zamyslieť sa, ako im zjednodušiť život. Obmedzenia, papierovačky a nelogické limity im nepomôžu.

Úrad Starého Mesta sa rozhodol vyzvať svojich obyvateľov na zber bio-rozložiteľného odpadu – rozumej napr. konáre a tak.. Neviem, či sa táto informácia dostala aj k ľuďom bez internetu, napríklad babke na Machnáči. Je to možné, ja som to zatiaľ však nezachytila.

Myšlienka je to dobrá, akurát, že opäť raz ukazuje, ako kostnato tento úrad v roku 2018 uvažuje.

Je dôležité, aby sa starosta zamyslel, ako vyjsť občanom v ústrety. Veď sú to oni, ktorí platia dane a za svoje peniaze si zaslúžia servis hodný 21. storočia. Najmä – servis od organizácie, ktorá má myslieť v ich mene a ktorá im má vychádzať v ústrety.

Keď opomeniem silu informácie, či sa o zbere dozvedia aj ľudia v tých zhruba  3300 domoch a 18000 bytoch Starého Mesta, tak ako občan očakávam, že servis dostanem bez toho, aby som musel niekam volať /a aj to len v pracovnom čase/, prípadne nahlasovať mailom. Ale pozor! nie je to len tak – k tomu musím vyplniť príslušné tlačivo a podpísať. Čiže tlač, scan atď. atď. – veď vieme.

Inak zjavne nič nebude. Žiaden zber.

A to ešte musíte byť fyzická osoba. Právnická osoba, ktorá by chcela využiť túto službu nemá nárok. Stále to však nestačí – nieže toho odovzdáte veľa! A nieže dáte odpad na kopu! Staré Mesto si vyhradzuje právo vziať iba 5m3. Čo tam pracovníci služby nechajú, to tam aj ostane a vy ste povinní sa o zvyšok postarať sami.

Argument, že je to „bezplatná“ služba, tu neobstojí. Veď to platíme my všetci, nie je to bezplatne. Staré Mesto má, predpokladám, zazmluvnený objem prác a balík financií z rozpočtu. Ale „bezplatne“ znie určite lepšie, vtedy sa totiž lepšie dávajú rôzne podmienky. A to je ten problém – úrad a jeho vedenie sa nepozerá totiž na servis tak, ako pomôcť občanom a Starému Mestu celkovo v odstránení prebytočného bioodpadu. Robí to len z povinnosti.

Pretože keby úrad naozaj chcel, logistika by vyzerala inak. Nebude sa robiť rozdiel medzi právnickou a fyzickou osobou, zber nastane automaticky aj bez nahlasovania občanmi konkrétnych miest. Zber nebude stáť na tom, či sa pracovník rozhodne merať objem odpadu na presné metre kubické, či veľkosti kôp lístia pred domom. Jednoducho sa prebytočný bioodpad pozbiera v potrebnom rozsahu. Čiastkové nastavenia, ako financovanie, či spolufinancovanie a logistika napríklad u právnických osôb, sú praktikality, ktoré sa dajú pragmaticky vyriešiť vopred.

Súčasné vedenie Starého Mesta je v úrade 4 roky – to sú 4 jesene. Za ten čas v meste nepribudlo dramaticky viac zelene /pri objemoch stromov, bohužiaľ naopak, ale to je ďalšia téma/ a tak už aj sedliackym rozumom sa dá očakávať, že aj táto, štvrtá jeseň, bude objemovo podobná tým predchádzajúcim. Nehovoriac o tom, že by sa patrilo k takejto činnosti používať presné dáta, aby sa šetrilo peniazmi nás všetkých, našim časom a energiou.

Myslím, že Staré Mesto nemusí byť zastarané. Len musí začať inak myslieť.

 

Teraz najčítanejšie

Dana Kleinert

DANA KLEINERT: “Vždy ma fascinovali mestá, kde okamžite cítime, že sa v nich ľudom dobre žije. Je to však výsledok efektívnej komunikácie mesta s odborníkmi ako aj s jeho obyvateľmi. Som rodená Staromešťanka a túto mestskú časť poznám ako mama malých aj väčších detí, ako pravnučka a vnučka seniorov, ako cyklistka aj vodička, ako psíčkárka, študentka, aj ako podnikateľka so službami. Som dizajnérka, riaditeľka Slovak Fashion Council a občianska aktivistka. Pochádzam z architektonického prostredia, ktorého prirodzenou súčasťou je tvorba dobrého a harmonického mesta. Mnoho rokov profesionálne pomáhame Starému Mestu rozvíjať sa cez konkrétne projekty prepájajúce rôzne komunity, ktorých kľúčovým aspektom je poskytovanie príležitostí. Projekty prepájajú kvalitný verejný priestor so sociálnym, ekonomickým a kultúrnym prostredím. Stojím napríklad za vznikom Bratislava Fashion Map, Kontaktu, Šafka, #DomovNaMame, The Most ako aj pravidelnými vzdelávacími projektami pre deti a mladých dospelých. Snažím sa pomáhať pri ochrane zelene v našom meste a podporovať medzigeneračné projekty. Vidiac limity predchádzajúcich starostov a zároveň možnosti zlepšeni, ktoré doteraz nemali podporu, chcem pridať svoje schopnosti do vytvorenia slušnej a kvalitnej samosprávy. Aj preto kandidujem na starostku Starého Mesta Bratislavy, v komunálnych voľbách 2018, a to vrámci zoskupenia Team Vallo, SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko.”