Denník N

Ak to Dankovi prejde, nikdy tu nebude dobre

Rigorózna práca Andreja Danka sa oproti stámiliónovým rozkrádačkám na obrane alebo likvidácii vedy, ktorú SNS predvádza, môže zdať ako blbosť. Ja som presvedčený, že to banalita nie je.

Keď som ešte učil na FSEV, moji študenti sa snažili, stresovali a obávali, aby napísali dobrú prácu, ako ďalšie státisíce študentov pred nimi. Všetci ľudia, s ktorými spolupracujem, sú na svoje akademické práce hrdí. Andrej Danko im dnes do tváre ukazuje prostredník a s úsmevom odkazuje, že kariéra sa robí úplne inak.

Ako majú profesori viesť žiakov k tomu, aby na sebe pracovali, keď šéfka ich rezortu vopred hovorí, že krádež cudzieho diela je v poriadku, ak sa dodrží starý deravý zákon? Krádež znamenala useknutie ruky už za Chamurappiho, že kradnúť sa nemá vedia všetky domorodé kmene, zástupcovia zvieracej ríše aj malé deti. Morálka musí stáť a stojí nad zákonom, celú ju nikdy neprepíšeme do všetkých životných situácií.

Odkaz pospolitému ľudu

Plagiátorstvo alebo podozrenie z neho neprešlo politikovi v žiadnej vyspelej európskej krajine, odstupovali ministri, poslanci, ale aj maďarský prezident. Ak sa Andrejovi Dankovi toto prepečie ako vysokému ústavnému činiteľovi, do šlabikára rovno môžeme napísať, že sa netreba správať čestne, stačí, keď sa na to nepríde. Do krajiny sa nedá zrozumiteľnejšie vytrúbiť, že nám vládne partička psychopatov, ktorí sa od zlodejov bicyklov líšia len oblekom, vyšším egom a prestrelenými ambíciami.

Na Danka by sme sa mali pozerať ako na šoféra, čo odmietol fúkať

Ak vodič odmietne fúkať, automaticky sa na neho hľadí ako na páchateľa, ktorý jazdil pod vplyvom. Pri utajení Dankovej rigoróznej práce musí platiť rovnaké pravidlo. Nemôže nám stačiť, že nevieme presne, aký prešľap chce Danko zakryť.

Nejde o jednu rigoróznu prácu, ale o morálku v krajine. Predstavitelia SPOLU – občianskej demokracie si svoje štúdium normálne odmakali a nikdy nebudú utajovať svoje akademické diela. Naopak, radi sa nimi pochválime, to som dnes sľúbil verejne pred novinármi.

Vyzývam Andreja Danka, aby svoju prácu odtajnil a presvedčil verejnosť, že akademický titul JUDr. používal oprávnene. Ak neumožní zverejnenie svojej práce, je na nás, novinároch, študentoch a rodičoch, aby sme ho odprevadili z politiky. A ministerka Lubyová dlží učiteľom, riaditeľom, rodičom, vedcom a všetkým poctivým absolventom ospravedlnenie.

Moju prácu môžete sledovať aj na Facebooku https://www.facebook.com/beblavy/

Teraz najčítanejšie