Denník N

Naši lekári odchádzajú. Zistili sme skutočné dôvody, prečo

Naši lekári utekajú, slovenských pacientov nemá kto liečiť a situácia sa zhoršuje. Po 10 rokoch pri moci a potom, ako na rezorte zdravotníctva vymenil 6 ministrov, to konečne postrehol aj Smer. Predstavil prvé riešenia, no bez toho, aby sa lekárov vôbec spýtal, prečo odchádzajú. A tak to aj vyzerá. My v SPOLU – občianskej demokracii v spolupráci so Sekciou mladých lekárov Českej lekárskej komory sme sa spýtali cez elektronický dotazník viac ako 500 lekárov a študentov medicíny, ktorí už odišli zo Slovenska, alebo sa chystajú odísť, prečo tu nechcú pracovať.

 zdroj obrázka: medium.com

Malá náplasť na veľkú ranu

Nedostatok lekárov nám má podľa vlády vyriešiť vyšší počet študentov medicíny. Tento krok bude len naďalej znižovať už teraz biednu kvalitu výučby na lekárskych fakultách a ani nezabráni tomu, aby sa mladí lekári rozhodli po dokončení školy aj tak pracovať v zahraničí.  Už teraz sa viacerí maturanti kvôli nízkej kvalite slovenských škôl rozhodujú študovať medicínu v zahraničí, čo ministerstvo zdravotníctva zatiaľ vytrvalo prehliada a odvoláva sa len na odchody lekárov, ktorí dokončia slovenské lekárske fakulty.

My sme presvedčení, že ak vláda chce zabrániť odchodu našich lekárov do zahraničia, tak sa musí spýtať hlavne samotných lekárov, prečo nechcú na Slovensku pracovať a následne riešiť ich skutočné problémy.

Lekári: Plat nám až tak neprekáža, rozpadávajúce sa nemocnice áno

Naším hlavným zistením je, že plat pri odchode väčšiny lekárov a študentov medicíny hrá okrajovú úlohu. Ide až o piaty najčastejší dôvod odchodu. Ak sa aj niekto sťažuje na plat, ide mu hlavne o nezaplatené nadčasy alebo nedocenenie výkonnosti a aktivity lekárov. Oveľa viac lekárom a študentom prekáža zlý stav nemocníc a prístrojov, nesprávny prístup vlády k zdravotníctvu, zlé možnosti vzdelávania, korupcia a následne až plat. Platí, že pre študentov má  plat väčšiu váhu   ako pre lekárov. Samotným lekárom viac ako plat prekážajú nekompetentní ľudia vo vedení nemocníc a zlé zamestnanecké podmienky.

Korupcia, chýbajúce hygienické pomôcky, alebo rozpadávajúce sa budovy nemocníc sú len vrcholom ľadovca. Pri bližšom opise dôvodov lekári často hovoria o nekvalitných lekárskych fakultách, zlom vzdelávaní mladých lekárov, neúnosne dlhých (aj 36 hodinových) službách, nemožnosti zladenia osobného a pracovného života a politicky dosadení, nekompetentní ľudia vo vedúcich pozíciách, ktorí neumožňujú kariérny rast na základe pracovných výsledkov, ale vnášajú korupciu do všetkých sfér riadenia nemocnice – od nákupov až po personálnu politiku. Samostatnou kapitolou sa zdá byť problémový systém atestácii a prípravy mladých lekárov.

Z výsledkov je jasné, že ak pôjde vláda iba cestou zvyšovania počtu miest na lekárskych fakultách, tak spôsobí len ďalší úpadok vzdelávania mladých lekárov, keďže tí najkvalitnejší študenti budú naďalej odchádzať do zahraničia a na slovenské školy sa dostane viac študentov s horšími výsledkami. Už teraz je jasné, že množstvo slovenských študentov medicíny ani nenastúpi na slovenské školy a idú radšej hneď po maturite do zahraničia. Z našich respondentov vyštudovala až tretina lekárov medicínu v Česku.

Ako uzdraviť postoj lekárov?

Bez toho aby sa vláda spýtala samotných lekárov, prečo nechcú zostať na Slovensku, tak darmo bude ponúkať čiastkové a neefektívne riešenia. Namiesto ďalšieho znižovania kvality výučby našich lekárov by vláda mala:

1) urýchlene pristúpiť k investíciám do modernizácie nemocničných budov a prístrojov,
2) zabezpečiť kvalitný, profesionálny a transparentne vybratý manažment pre svoje nemocnice,
3) upraviť systém odmeňovania tak, aby zohľadňoval výkonnosť a zásluhovosť lekárov
4) a v neposlednom rade podstatne skvalitniť, sprístupniť, zjednodušiť a zabezpečiť jasné pravidlá pre vzdelávanie lekárov a ich atestovanie.

Viacero spomenutých problémov môžeme vyriešiť už teraz kvalitným manažmentom. Mnohí lekári správne podotkli, že za zlé možnosti vzdelávania, predlžujúce sa atestácie, zlú deľbu práce a zväzujúce zmluvy často môžu nesprávne rozhodnutia manažérov nemocníc. No v prvom rade musíme uzdraviť dôveru lekárov, že náš štát môže po všetkých stránkach fungovať na európskej úrovni.

Celú analýzu dôvodov odchodu lekárov do zahraničia si môžete prečítať na tejto adrese.

Oskar Dvořák
SPOLU – občianska demokracia

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/