Denník N

Poslanecké platy, alebo prečo je Matovič nebezpečný populista.

Igor Matovič je známy svojou obľubou v teatrálnej politike, ktorá bohužiaľ často prerastá do populizmu. Zdroj: TASR
Igor Matovič je známy svojou obľubou v teatrálnej politike, ktorá bohužiaľ často prerastá do populizmu. Zdroj: TASR

O tom ako sa takmer nekomentovaná a „bezvýznamna“ každoročná debata premieta do bezpečnostného problému krajiny a môže vážne ohroziť našu suverenitu.

Najskôr som sa tejto téme nechcel venovať blogom, pretože som ju nechcel zbytočne legitimizoval a tak som ju odbil iba jedným statusom na mojej FB stránke avšak pán poslanec Matovič v šírení svojich nezmyslov iba pritvrdil v dnešnom statuse a tak mi nedal inú možnosť iba sa k nemu oficiálne vyjadriť.

O čo teda ide?

Matovičovci ako už (bohužiaľ) tradične predkladajú do parlamentu zákon o takzvanom „mrazení platov“. V princípe ide o to, že sa pozastaví účinnosť zákona, ktorí určuje výšku platov verejných činiteľov ako násobok priemernej mzdy na Slovensku. Toto bolo pekné gesto (aj keď naozaj iba gesto, jeho zbytočnosť pochopí každý matematik začiatočník), ktoré malo byť prejavom solidárnosti s pracujúcimi, ktorým počas hospodárskej krízy platy rásť prestali (niekde tu by to mali pochopiť aj tí, čo matematiku neobľubujú).

Dnes ekonomika našej krajiny „šlape“ a zamestnancom sa darí, ich priemerná mzda rastie. Avšak poslanci si od krízy stále neprilepšili. Prečo? Populisti dostali novú hračku, novú zbytočnú tému, o ktorej sa môžu v parlamente baviť a byť sa do pŕs, kto viac súcití s ľuďmi. Celá táto téma je nezmyselná, keď nám platy poslancov ako násobok priemernej mzdy (bežná prax vo svete) nevadili 15 rokov našej existencie pred krízou, prečo by sa po prekonaní krízy malo niečo v tomto smere zmeniť? To, že ide naozaj iba o nástroj populizmu potvrdzuje aj forma akou toto zmrazovanie prebieha. Formou zákona, ktorý sa musí každý rok o tomto čase obnovovať, tak aby poslancom (a niektorým ďalším verejným činiteľom, ale pre zjednodušenie zostaňme pri poslancoch) náhodou platy nestúpli. Keby mal niekto z týchto populistov (rozumej Fico a Matovič) skutočný záujem na tom, aby „poslanci dostávali len také platy, aké si zaslúžia“, tak by to vybavili ústavným zákonom raz a navždy, nemyslíte? Lenže to by sa už o tom nedalo každoročne baviť a vytvárať neexistujúcich démonov.

Tá nebezpečná časť…

Ako vždy, aj v tomto konkrétnom prípade je populizmus nebezpečný a ohrozuje najcitlivejšiu časť našej krajiny, legislatívu a výkonnú moc. Akým spôsobom? Pre odpoveď sa na chvíľu vráťme späť do krízových rokov. Počas nich totiž vznikla jedna skupina privilegovaných štátnych zamestnancov, na ktorých sa tento zákon nevzťahoval, boli to sudci a prokurátori. Prečo sa na nich nevzťahoval? Pretože dobre platený sudca má omnoho nižšiu tendenciu prijať úplatok, a teda znehodnotiť svoju prácu, ako ten „preplatený“, jednoducho, keď máte viacej čo stratiť zákonite menej riskujete. Toto isté platí aj pri ostatných ústavných činiteľov, jednoducho ak ich nezaplatí štát, je väčšia šanca, že to spraví niekto iný. A to je stav, ktorý už asi nikomu z nás nevyhovuje, aby zákony mali „cenovky“.

Prečo vám to píšem?

Do tejto debaty sa chvíľu po mne zapojil aj náš europoslanec Richard Sulík, ktorý vo svojom statuse zaútočil na svojho opozičného partnera. Dnes sa mu dostalo odpovedi, ktorá ma nakoniec presvedčila o nevyhnutnosti napísania tohto blogu. Nie, nechystám sa obhajovať pána Sulíka, väčšina vecí, ktoré robí sú tiež iba ukážkou populizmu (ale o tom inokedy). Chystám sa reagovať na nezmysli a polopravdy šírené pánom Matovičom, ktoré považuje za argumentáciu v prospech svojho návrhu:

1) Vieš  (pozn. mierené na Sulíka) veľmi dobre, že o populizme v tomto prípade nemôže byť ani reči, napriek tomu ma z neho obviňuješ – a to je práve populizmus. Predkladám tento návrh totiž asi 6krát a vždy s rovnakou argumentáciou = politici si vyššie platy nezaslúžia, dokedy budú v našom mene hospodáriť so stratou. Inak povedané, dokedy budeme vykazovať deficit v rozpočte, nechápem, za čo by sme sa mali odmeňovať. (ok, uznávam, že opoziční poslanci sú v tom trochu nevinne, ale nedajú sa platy meniť podľa toho, kto je koaličný a kto opozičný)

Ale áno pán Matovič, toto je čistý populizmus, tvrdiť, že politici môžu za schodok štátneho rozpočtu je veľmi bežná a účelová populisticá skratka. Tvrdiť, že obvinenie z populizmu je populizmus je absolútne scestné a iba to ukazuje ako pán Matovič pozná pojmy… Počet predložení nie je princípom toho, prečo je tento návrh populistický a to, že ho predkladáte už 6. krát je rovnako populistické ako keby ste ho predkladali iba prvý.

č. 2 vynechám nakoľko ide iba o obyčajný osobný útok a nie je na ňom čo komentovať.

3) Pozri, bol by som rád, ak by si prišiel s návrhom odmeňovania poslancov, ktorý bude na platy poslancov pozerať podnikateľsky (veď Ty to tak rád) – kedy budú snaživí platení lepšie, aj výrazne a flákači nech majú aj minimálku. Veď prečo to tak môže fungovať vo firmách a v parlamente nie?

Nehľadiac na to, že toto by celú situáciu ešte zhoršilo, nakoľko „zlý“ poslanci by sa „dobre“ kupovali a myslím si, že väčšina by sa veľmi ľahko nechala zlákať. Ako by ste chceli klasifikovať prácu dobrého poslanca? V čom? V odrobených hodinách? Poslanec je poslancom 24h denne počas trvania svojho mandátu. V počte predložených návrhov zákonov? To by akurát tak motivovalo k predkladaniu úplne nezmyselných a zbytočných zákonov, ktoré by zablokovali parlament. V počte hlasovaní? Je právnom každého poslanca hlasovania sa nezúčastniť. Týmto by ste ich pripravili o ich základný princíp, rozhodovať podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Nehovoriac o tom, že skutočná práca poslanca nie je ani o jedného zo spomenutých a zároveň tak trochu o všetkých, ale to je zas téma na inokedy.

Takže nie, parlament nie je firma a poslanci nie sú jej zamestnanci. Poslanci sú nami zvolení zástupci, ktorí majú robiť rozhodnutia, ktoré my nemôžme.

č. 4 ďalšie osobné útoky…

5) Na záver si dovolím malé školenie so sociálneho cítenia – Rišo, ľuďom nijako nevysvetlíš, že poslanci si akurát teraz zaslúžia o 1300 eur mesačne viac. Oni sú radi pridaným pár desiatkam eur na plate, tak skús sa na to pozrieť trošku aj ich očami.

Akurát sa o to pokúšam pán poslanec. (Dajte mi do komentára vedieť, či úspešne.) Ale toto všetko vyššie uvedené, by ste v prvom rade mali vedieť vy sám ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky! Ak neviete za čo dostávate plat, prečo potom kandidujete? Mňa by osobne nebavilo chodiť do roboty, ktorej zmysel nepoznám…

A na záver otázka na vás všetkých, ktorí čítate tento blog. Kto chcete aby platil vášho poslanca? Štát alebo oligarcha (v horšom prípade cudzia štátna moc…)? Vyberte si sami… 3 milióny v štátnom rozpočte s 13 miliardami sú príliš malým zrnkom prachu na to, aby sme tým riskovali našu suverenitu a bezpečnosť. 

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.