Denník N

Mrazivý dialóg kotlebovca a mladíka, ktorý sa hlási k Slovenským brancom

Jeden mal ako profilovku znak Kotlebovej ĽSNS, druhý sa chváli, že sa zúčastnil výcviku oddielu Záhorák u Slovenských brancov. Obidvaja evidentne inklinujú k extrémizmu a v komentároch pod fotografiami z vyhladzovacieho tábora v Auschwitzi viedli mimoriadne odporný dialóg.

Ide o tento status z 25. marca 2015 a mrazivé komentáre Lafférsa a Gavorníka pod ním.

Brutálne schvaľovanie aj popieranie holokaustu, rasizmus a antisemitizmus najhrubšieho zrna, prianie smrti:
TL – „ako bolo? cítil si tam smrť tých zmrdov? ja hej, ked som tam bol
MG – „perfektne (vyškerený smajlík) skorej som sa musel držať na uzde lebo tam bolo veľa židou ešte živých
TL – „ukázať im, že v tomto svete nemajú miesto, a nepatria do našej spoločnosti vyvolenej rasy… žiadny holokaust nebol. to boli len výmysli spojencov
MG – „presne tak !
TL – „zopár zasratych židov pokapalo, a celý svet sa išiel a ide z toho po.ebať…sku.veny kapitalistický zidaci. k múru ich dať, a vystrieľat ich všetkých
K tomu Gavorníkov úškrn pod nápisom „Arbeit macht frei“ na vstupnej bráne do Auschwitzu, ktorý nepotrebuje komentár.

Predstavme si teraz obidvoch účastníkov dialógu. Starší je Tomáš Lafférs. Na Faceboku má profil Tomi Lafo Lafférs.

Lafférs na pive a jedna z jeho profiloviek.

Pamätáte sa na šeky so sumou 1488 €, kvôli ktorým čelí Marián Kotleba trestnému stíhaniu? Nuž rovnaké čísla, ako sa zdá, obľubuje aj Kotlebov fanúšik Lafférs. Aká náhodička, však? Hajlujúca zakuklená postava a akiste iba čisto náhodou čísla 14 a 88.

Číslo 14, čiže 14 slov amerického, na doživotie odsúdeného zločinca, teroristu, rasistu a neonacistu Davida Lanea, Lafférsa výnimočne fascinuje. Fotografiu napred zdieľa a potom si ju dá na profil ako titulnú. Hoci s počtom slov to poplietol, 2 x 44 už v neonacistickej symbolike dáva zmysel, lebo 88 = HH, čiže Heil Hitler!

A 2 x 44 ešte raz: „Sak vies ako, len ziadne mena 2×44

Nuž a zmysel v tejto komunite určite dáva aj číslo 18 = AH, čiže Adolf Hitler. Najmä ak ide o neonacistickú teroristickú oraganizáciu Combat 18.

Na záver ešte jeden Lafférsov status, z ktorého je zrejmé, že svoju „priazeň“ spravodlivo rozdeľuje medzi Židov a Rómov. Aj tých totiž odporúča „FAKT ICH STRIELAT JAK SKODNU

Mladším z dvojice je Marián Gavorník. Na titulnej fotografii ho vidíme  v spoločnosti „národného speváka“ Ondreja Ďuricu, bývalého frontmena neonacistickej skupiny Biely odpor, ktorý vystupuje na podujatiach Kotlebovej ĽSNS.

Gavorník opakovane zdieľa posty Slovenských brancov a v komentári z 19. januára 2018 tvrdí, že sa zúčastňuje výcviku oddielu Záhorák. Uvidíme, čo na to povie pán Švrček.

Ako sa zdá, Gavorníka to netiahne len k uniforme Slovenských brancov. Páčia sa mu aj iné. Napríklad uniforma Wehrmachtu.

Ale aj uniforma oddielov SS, pričom zdieľa fotku ktorú uverejnil Majo Petrok, napojený na členov Kotlebovej Ľudovej mládeže. .

Pochváli slová führera, lebo „Mal pravdu

Zdieľa obrázok poľného maršala Erwina Rommela, o ktorom ako mnoho jemu podobných zrejme nevie, že bol spájaný s pokusom o atentát na Hitlera a stálo ho to život.

Podľa Gavorníka treba brániť Európu ako „bielu zónu“

Gavorník má rád tetovania (Schwarze Sonne), zaujímavé tričká a zbrane.

Rogelove neonacistické kapely Juden mord a Krátky proces.

Ale aj zahraničné. A trochu nezorientovaný kamarát „Malý Pentagramček“ pripíše aj šifru 14/88 k skladbe od skupiny Rammstein, ktorá na rozdiel od skupín ako Stahlgewitter, Division 88, Agrese 95 či Conflict 88, medzi neonacistické skupiny nepatrí.

Trochu paradoxne Gavorník horuje aj za slovanskú jednotu. Ale na to sme si už u podobných zvykli.

A váži si aj Jaroslava Pagáča – Reborna, keď k zdieľanému výhražnému statusu Lukáša Kopáča („Príde čas…“), organizátora pochodov extrémistov proti imigrantom, o trestnom stíhaní speváka gýčových popevkov, pripíše „Toto je už chore!

Na rozlúčku už snáď iba toto. A malá poznámka, prosba sa píše s es, nie so zet, vážený Marián Gavorník a ostatní páni nastrážisti!

Doplnené 7.10.2018

Na blog reagovali na svojej stránke aj Slovenskí branci. Samozrejme po svojom. Nazvali ma klamárom a iba potvrdili, že čítanie s porozumením je u našej mladšej generácie vážny problém. Ako sa píše v tlači: „Čítanie s porozumením je pre mnohé deti náročné. Ak aj dieťa prečíta všetky slová správne a zdá sa, že prečítanému textu rozumie, ešte to tak nemusí skutočne byť.“ Ja som predsa nikde v blogu netvrdil, že Gavorník bol, či je členom SB, iba, že sa k nim hlási a v jednom komentári tvrdí, že sa zúčastnil výcviku oddielu Záhorák.

Komentáre k statusu na stránke Slovenskí branci pridal aj „staršina“ Slovenských brancov, Martin Lipocký, bývalý major armády SR a bývalý pozorovateľ OBSE na rusko -ukrajinskej hranici. Martin Gutten  (Maťko Maťkovič), komunistka a stalinistka Soňa ValovičováMário Reitman (Samo Sato, Omas Otas), jeden zo žoldákov zo Slovenska v radoch proruských separatistov na východnej Ukrajine.

Marián Gavorník na priamu otázku či sa zúčastnil náboru a bol riadnym členom SB tvrdí, že členom Slovenských brancov bol: „Áno bol som na nábore minulý rok po havárii čo som mal ma motorke. Členom som bol v podstate od novembra minulého roku do apríla tohto roku.“

Šéf Slovenských brancov, Peter Švrček, naďalej trvá na tom, že Gavorník členom nebol: „Je to tak ako sme uviedli… nik z členov o ňom nič nevie…“ Myslím, že Gavorník v súčasnej situácii nemá motív klamať.

Samotný Marián Gavorník mi po uverejnení blogu poslal správu, v ktorej ma slušne požiadal aby som blog stiahol, lebo prezentovné názory sú vraj u neho minulosťou, hanbí sa za ne a ľutuje ich. Následne si po krátkej dobe, keď jeho profil na čas zmizol zo sociálnej siete, zmenil meno a fotografie na profile. Odôvodnil to tým, že na neho ľudia útočili. Priznám sa, že mňa o svojej premene celkom nepresvedčil, ale ak sa naozaj mieni zmeniť a svoju minulosť vážne ľutuje, držím mu palce.

Iný prípad je Andrej Jozefák, ktorý mi tiež poslal správu a obhajuje Gavorníkove názory na židov. Vie vraj, že Gavorník mal iné názory, ale podľa neho sú úplne v poriadku: „Viem že mal iné názory na židovskú problematiku, ale to je jeho osobný názor. Tebe a Vám ostatným kok.tom ktorým to vadí to môže byť jedno. Má právo vyjadriť si svoj názor. Ústava mu to umožňuje.“ Na Jozefákovom profile sú fotky v mikine Combat 44, fotka v tričku so znakom Slovenského hnutia obrody, titulná fotografia Slovenská pospolitosť a skladby od neonacistickej skupiny Krátky proces. To jeho názory myslím dostatočne vysvetľuje. Právo na urážky mu to však nedáva ani jeho názory nelegitimizuje.

Andrejovi Jozefákovi a jemu podobným, ktorí si myslia, že každý má právo verejne prezentovať či šíriť na sociálnych sieťach akékoľvek názory, odporúčam do pozornosti článok 26. Ústavy SR a niekoľko paragrafov Trestného zákona. Aby neboli prekvapení.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.