Denník N

Mayová sa s brexitom ocitá v „úzkej uličke”

Kvôli brexitu na ňu z jednej strany tlačia trhy, z druhej prívrženci tvrdého odchodu

Postavenie britskej premiérky Theresy Mayovej počas vyjednávaní podmienok brexitu je skutočne nezávideniahodné. Napriek tomu, že sa odmieta vzdať svojej pozície pri rokovaní s Európskou úniou (EÚ), čoraz viac stráca pevnú pôdu pod nohami.  Jej zámer zjednotiť spolustraníkov v otázke brexitu na aktuálnom zjazde Konzervatívnej strany v Birmighame zatiaľ zostáva bez pozitívnej odozvy. Názory jednotlivých členov strany sú aj naďalej rozdelené a Mayová čelí tvrdému odporu svojho plánu vystúpenia z EÚ. Na „bojisku” sa tak ocitá bez podpory.

Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý je jedným z najväčších kritikov premiérky, si počas prejavu na zraze vôbec nedával servítku pred ústa. Vyjadril sa doslova, že nastal čas zahodiť dohodu z Chequers. Môžeme to považovať za signál z jeho strany, že prišiel čas nahradiť Mayovú na pozícii líderky konzervatívcov.

Bývalý šéf diplomacie vidí riešenie problému v tvrdom brexite a žiada odstrihnutie od úzkych väzieb s úniou. Lenže odporcovia tohto kroku chcú zachovanie spolupráce s EÚ a poukazujú na možné vážne hospodárske dôsledky pretrhnutia väzieb.

Mayovej plán z júla 2018 má byť kompromisom, ktorý zahŕňa zónu voľného obchodu a prijatie jednotných pravidiel pri výmene niektorých druhov tovaru medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Nestretol sa však s pochopením stúpencov a odporcov tvrdého brexitu, ani lídrov krajín Európskej únie. Tí ho odmietli už na neformálnom summite  koncom septembra v Salzburgu. Predseda Európskej rady Donald Tusk sa po skončení stretnutia vyjadril, že Mayovej plán „nebude fungovať“ a mohol by podkopať jednotný trh, preto je potrebné ho prepracovať.

Krajina má úniu opustiť už 29. marca 2019, a tak Mayovej nezostáva veľa času na hľadanie novej stratégie, ktorá by mohla byť prijateľná pre všetky strany. Zatiaľ situácia zostáva. V minulosti Mayová hovorila, že na ťahu je EÚ a takisto spomínala, že už urobila maximum. V poslednom prejave nepriamo nevylúčila ďalšie ústupky, na čo libra zareagovala posilnením o takmer 1 percento. Trhy dychtivo čakajú na akékoľvek signály, že Británia neodíde z EÚ neriadeným, tvrdým brexitom. Konečná dohoda a finálne rozuzlenie situácie by bolo víťazstvom pre obe strany a hospodárske straty by sa minimalizovali.

Teraz najčítanejšie

Lukas Baloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Popri štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave som zbieral prvé skúsenosti ako junior analytik v brokerských spoločnostiach. Aktívne sledovanie finančných trhov aplikujem na investovanie do rôznych finančných nástrojov. Ako analytik ProfitLevel sa venujem predovšetkým makroekonomickému dianiu a jeho aplikovaniu na finančné trhy. O týchto témach chcem písať aj na blogu.