Denník N

Kočner je malá ryba

Celý proces ešte ani nezačal, noviny sú už plné správ o Kočnerovi. Od výkonu spravodlivosti je však stále veľmi ďaleko. Obzvlášť kvôli faktu, že Kočner je len špička ľadovca.

Neľutujem Kočnera, on sám je však len bohatý obetný baránok. Určite nie nevinný, toto tučné miliónové prasa však mohlo vzniknúť len vďaka skorumpovaným politikom, ktorých tu máme. Daňové úniky, miliónové vratky, zastavené policajné konania, nekonanie prokurátorov, a to všetko dlhé roky.

Na to všetko Kočner a jemu podobní potrebovali spriaznenú moc. Štátnu moc. Novinári sa mohli aj roztopiť, štát nielen nekonal, on doslova podporoval Kočnera. A Kočner nie je sám, je tu aj Bašternák a mnohí iní, o ktorých sme možno ešte ani nepočuli.

Ak Kuciak písal o Kočnerovi, šlo o časť celého puzzle, ktoré malo ukázať naozajstný zdroj problémov v tomto štáte. Kočner len využíval výsady, ktoré mu politická skorumpovaná trieda dopriala. Kuciak nebol policajt, a nehľadal kriminálnikov, akým môže byť Kočner (prezumpcia neviny). Hľadal zdroje nefungujúceho a skorumpovaného štátu.

Vražda Kuciaka tak mohla byť nastavená na obetovanie Kočnera pre zalepenie očí ľuďom. Veľký mafián, oligarcha, bude súdený a zatvorený. Hurá. Áno, tak to má aj byť, nemalo by to tam však skončiť. Ani zďaleka. Zatiaľ to však vyzerá práve naopak.  Pri Kočnerovi to zrejme všetko skončí. O Kočnerove vzťahy s politickou mocou v tomto štáte sa nikto okrem novinárov starať nebude.

Polícia vyšetrí, súdy odsúdia, prokurátor a ministerka vnútra sa pochvália. Tak ako na oko zrušené Mečiarove amnestie, zdroja problémov sa to nedotkne. Nezabudnime, všetky Mečiarove amnestie neboli zrušené.

Pýtame sa, ako je možné Kočnerovi našiť tak závažný zločin ? Nezabúdajme, Kaliňák bol a stále v podstate je najmocnejší muž v tomto štáte, spoločne s Ficom. Velil polícii, NAKA, mal prístup k tajnej službe, ktorá nebola informovaná o únose Vietnamca, keďže mala zrejme dosť práce s utajovaním skutočností okolo Kaliňáka. Viď odsúdenie Rybaniča (zatiaľ len okresný súd) v kauze nahliadnutia na Kaliňákov účet a zverejnenia pravdy.

Sudkyňa sa nezaujímala o merito veci, či šlo o naozajstnú whistleblowerskú činnosť, ale o očiernenie Rybaniča. Ak by to bolo naopak, rozkázala by skúmať Kaliňákové kšefty s Bašternákom. Nikto nikde nekupuje byty za pätinu ich reálnej ceny. A obzvlášť pri politikoch by to mala byť zásada napísaná v zákone. Kaliňák je však stále jeden z najmocnejších v tomto štáte a štátne inštitúcie sú stále plné ľudí, ktorým nejako pomohol.

Tieto inštitúcie sú už dávno vedené pohlavármi týchto skorumpovaných politikov a niektorí zamestnanci sú s nimi tak za dobre, že aj štátna letka mohla nepozorovane pomôcť vietnamcom uniesť človeka, za bieleho dňa. Ako ? Veď za peniaze. Dnes týmto inštitúciám velí Kaliňáková pravá ruka. Bývalý policajný prezident tiež dostal teplé miestočko, aby náhodou nezačal uvažovať o zmene svojho vzťahu k týmto „elitám“.

Nie je to tajomstvom, žijeme v skorumpovanom oligarchickom štáte. To, že Kočner nie je nevinný tiež. Ak skončí nadobro za mrežami aj za objednanie si vraždy, je však stále len špičkou ľadovca. Snažia sa nás však znova uspať. SMER-SD znova začal v preferenciách stúpať, aj vďaka opakovaniu slova zadarmo a za mládenca v kresle premiéra. Je to však stále ten istý SMER-SD, kto spoločne s SNS korumpuje tento štát a ničí ho.

Ak naletíme, sme len ovce, Kočner skončí možno vo väzení, a skorumpovaná moc si urobí veselicu vďaka zažehnaniu problémov. Nezabúdajme na poslednú Kažimírovú veselicu na hrade za pár stovák eur. Ostala tiež v podstate nepovšimnutá. Skúste si objednať vy veselicu na hrade a za tak málo peňazí ako minister financií…, zistíte rozdiel medzi nimi a nami. My sme nič, oni majú moc. Aj zosnovať vraždu a hodiť ju na na obetného baránka. Fikcia ? Ďaleko od pravdy? Odpovedzte si sami.

Teraz najčítanejšie