Denník N

Mayová nechápe novú demokraciu a oberá sa tak o moc

Má problém s pochopením histórie a sama ostáva uviaznutá v čase. A môže ju to už čoskoro stáť premiérsku stoličku. Počet prívržencov nového referenda rastie, populisti ako Boris Johnsson však jazdia na vlne Mayovej hlúposti obhajobou výsledkov referenda a odmietaním vyhlásenia nového.

Mayová tak stráca pevnú pôdu pod nohami práve svojou obhajobou demokracie.. Pretože demokraciu reálne neobhajuje, aspoň nie tú dnešnú. A tým dáva svojim odporcom moc ju zvrhnúť a Brexit dokončiť na tvrdo, tak ako to populisti ako Boris Johnsson a jeho prívrženci žiadajú.

Demokracia sa zmenila. Časy, keď sa stačilo ľudí spýtať raz za pár rokov v referende čo si myslia, pominuli. Demokracia tiež už nie je o tlačených novinách a televíznych prejavoch politikov.

Informácie dnes plynú rýchlo a z každej možnej strany. Vďaka internetu, fejsbúku a twiteru, dnes právo na informovanie publika má, respektíve si ho uzurpuje, naozaj hockto. Zákazy či zákony v čase slobodného internetu však tento zásadný problém neriešia. Medzi informáciami sa tak usadili aj polopravdy, lži a populizmus, ktoré dokážu zmeniť aj také hlasovania ako je referendum o Brexite či prezidentské voľby v USA.

Politici, namiesto reformy demokracie, začali využívať nové formy získania si moci, alebo proti nim bojovať. Ich boj je však neefektívny, tak ako ten Mayovej, pretože nevyužíva nič nové, to čo je vlastné novej demokracii, a populistom tejto novej rýchlej demokracie jednoducho nestačí v kroku.

Je potrebné rýchlo akceptovať zmenu. Marec 2019 sa neúprosne blíži. Neurobiť chybu ako Francúzi na začiatku Druhej svetovej vojny.  Generáli sa spoliehali na zákopové boje z prvej svetovej vojny a na obranné línie na hraniciach s Nemeckom.

De Gaulle-a nepočúvali, a Hitler prišiel, ako na to De Gaulle upozorňoval, lietadlami, motorkami, a svoj populizmus šíril rádiom. Blitzkrieg. Druhá najväčšia armáda tak ušla do Británie a Nemci obsadili Paríž do pár dní.

Churchill však uvidel zmenu doby, De Gaulle sa stal jeho priateľom, a pochopil potrebu zmeny prístupu. Vyšiel do ulíc, do metra, a v najvyššom čase využil to čo robil samotný Hitler, blízkosť k ľuďom a rádiové vyhlásenia. Pochopiť zmenu doby potrebuje aj Mayová.

Ak chce vyhrať boj o demokraciu a naozaj ju chrániť, je nutné dovoliť ľuďom hlasovať častejšie, obzvlášť ak ide o tak závažné rozhodnutie. V čase twiteru a fejsbúku populisti zneužívajú ľudí a dezinformujú. Už to nie je tá pomalá povojnová demokracia. Je rýchlejšia a interaktívnejšia.

Ľudia však majú len limitovaný čas na analýzu informácií. Môžu sa tak zmýliť a nechať sa oklamať, a referendum o Brexite skončiť tak ako skončilo. Už samotný príliš tesný výsledok podporuje toto tvrdenie, že ľudia sami boli na vážkach, bolo to pre nich príliš rýchle a chaotické.

To, čo sme vždy chceli, tu dnes je. Ľudia spolurozhodujú, pretože majú viac informácií a dostupné nové technológie. V reálnom čase tak dokážu reagovať rýchlejšie na akúkoľvek diskusiu, organizovať sa a politici s nimi tiež. Už nerozhodujú len politicky vzdelané a skúsené elity, veľká moc prešla vďaka novým technológiám nepriamo na masy ľudí, v ktorých hľadajú politici podporu nielen vo voľbách, ale každý deň prostredníctvom sociálnych sietí.

Mayová však patrí k starej triede, k elitám, ktoré nerozumejú tejto novej demokracii, prepojenej na občanov, kde akési referendá fungujú na dennej báze. Kde politici, v snahe získať čo najväčšiu podporu v reálnom čase, sa neštítia používať zjednodušenia alebo aj klamstvá pomocou nových technológií, tam Mayovej stačí intelektuálny prejav v televízii.

Nové referendum by tak nielen pomohlo ľuďom zmeniť svoj názor, a to vďaka času od posledného referenda zistením či sa zmýlili, ale pomohlo by posilniť demokraciu (naopak od Mayovej názoru). Posilnenie by bolo možnosťou overiť rozhodnutie voličov v obzvlášť závažných otázkach, akou je aj Brexit a získať si aj nový vzťah k politikom.

Politici ako Mayová však takejto demokracii neveria, respektíve ju nechápu. Nechápu, že už je v plnom prúde a nič s ňou nespravia. Nechápu, že ich buď zvalcuje, alebo ju akceptujú. Myslia si, že majú patent na pravdu, že ľudia sa v niektorých otázkach  rozhodujú inak než oni, zle, lebo nepoznajú všetky fakty, a aj preto referendá nerobia často, a keď už, tak sa k nim neradi vracajú, lebo znamenajú oslabenie ich moci.

Avšak práve vďaka nástroju overenia svojej odpovede, dlhšiemu času pre jej preskúmanie, pre ďalšiu komunikáciu s politikmi a s odborníkmi na sociálnych sieťach, sa občania zodpovednejšie postavia k svojmu rozhodnutiu a demokracia bude posilnená o novú silnú zbraň proti populistom.

Referendum by tak mohlo dostať u politikov nový rozmer. Samotná demokracia by si posilnila svoje postavenie u občanov. Títo budú viac zodpovedný za chod svojej krajiny, budú sa cítiť viac vypočutí, a budú mať viac komunikácie s politikmi, bližšie vzťahy a viac moci. Logické v dobe nových technológií. Bojovať proti tomu sa nevypláca.

Je to ako vzťahy, od povojnovej spoločnosti sa naše domácnosti zásadne zmenili, mnohé témy, ktoré boli tabu sa otvorili, postavenie muža a ženy sa začalo zrovnoprávňovať, a ľudia začali viac komunikovať na rovnocennej úrovni a spolurozhodovať. Pani Mayová, prosím pochopte to. V Únii vás potrebujeme. Dajte ľuďom šancu znova sa vyjadriť a prehodnotiť svoj názor s ohľadom na pre ľudí nové skutočnosti.

Teraz najčítanejšie