Denník N

Posledné slová Kurta Cobaina alebo prečo to Fico nevzdá?

Politická sezóna sa septembrom rozbehla a v médiách je opäť podstatná časť priestoru vyhradená pre domácu politiku. V poslednom blogu som povedal, že to, čo sa udialo vo februári, za pol roka, rok alebo dva stratí svoju silu a táto emócia už nebude mať možnosť zásadne ovplyvňovať politické dianie. Z hľadiska tých, o ktorých hovoríme sa viac či menej naplnil optimistický scenár a po teplých letných mesiacoch sa pokúšajú vládnuť po starom. Dovolia im to ľudia, ktorí protestovali na námestiach?

Áno, úplne bez pochyby. Napriek tomu, že vyšetrovanie vraždy je momentálne témou číslo jeden a smútok v ľuďoch zostal, naštvanie sa rozplynulo dostatočne na to, aby už ulice plné neboli. Celé je to však zložitejšie a z hľadiska udalostí a procesov posledných týžňov je evidentné, že Robert Fico to pochopil a vyráža do ofenzívy. Rozumie technológii moci a vie, že najlepšou obranou je útok a na to je počas vyšetrovania správny čas. Čo z toho bude mať krajina? Do najbližších volieb iba House of Cards na slovenský spôsob. 

Za posledného polroka som však v politických debatách ľudí nespočetne veľakrát počul rečnícku otázku/y, ktorá/é zneli asi takto: „Prečo to ten Fico nevzdá? Veď je na Slovensku najúspešnejší politik, najdlhšie slúžiaci premiér, má dostatok peňazí a vzhľadom na to, čo sa vo februári stalo z toho ešte vyšiel pomerne dobre. Prečo teda nezloží zbrane, nevykašle sa na to všetko a nejde si užívať niekam, kde bude jeho minulosť od neho doslova vzdialená tisíce kilometrov? Prečo?“

Existujú desiatky až stovky zložitých odpovedí, no iba jedno slovo vystihuje všetky ich významy – MOC.

To je to, o čo v skutočnosti ide. Peniaze a prestíž sú až druhoradé a prioritou je zachovanie si moci v krajine. Robert Fico stále cíti šancu a ani sa mu nemožno čudovať. Vidím na to aspoň tri dôvody:

1. Jedným z dôvodov prečo sa to ešte dá skúsiť je fakt, že podpora Smeru je napriek všetkému stále relatívne vysoká. Mať v prieskumoch nad 20 percent je síce oproti výsledku z roku 2012 obrovská strata, avšak stále je to najvyššie číslo zo všetkých politických strán. Pripočítajme k tomu SNS, (neistý) Most a 10-percentného Kotlebu a skladanie vlády po najbližších voľbách môže teoreticky vyústiť v český pat.

2. Ďalšou motiváciou prečo preňho ešte nie je všetko stratené je politicky veľmi slabá opozícia. Dovolím si povedať, že zo situácie, ktorá tu posledného pol roka bola by takí Dzurinda s Miklošom dokázali politicky vyťažiť oveľa viac. Nejde o to, že by na to dnešné opozičné strany z ušlachtilých príčin tlačili menej. Ide jednoducho o to, že to nevedia a nemajú dostatočnú politickú inteligenciu. 

Bohužiaľ, najžiarivejším príkladom nízkeho politického IQ je predseda najsilnejšej opozičnej strany. Na Súmračnej sa musia rehotať do popuku, keď v čase politického pokoja (júl, 2018) zrazu vyrukuje s maximálne kontroverzným návrhom de facto pokutovania absolventov medicíny za odchod za prácou do zahraničia, za čo si ako strana vyslúžili aj nemalú kritiku od vlastných sympatizantov. Načo to bolo dobré? Prečo v júli? To vie len on.

Predseda Sulík sa tiež vyznamenal aj pred voľbami 2012, keď slávnou vetou: „Dnes je krásne počasie, tí dôchodcovia, ktorým nezáleží na budúcnosti ich vnúčat, tí by možno mohli ísť kopať záhradku.“ prakticky nahnal k urnám aj tých dôchodcov, ktorí v ten deň možno plánovali voľby vynechať. Samozrejme, dopad tohto výroku nemožno kvantifikovať v počtoch hlasov, ale je isté, že Smeru neublížil a mohol naopak prilákať voličov, ktorí prišli odvoliť „na just“. Urážať voličov politického oponentna je cestou do pekla. Netvrdím, že to malo na voľby zásadný efekt, ale toto predseda politickej strany, ktorý by mal vidieť za horizont jednoducho robiť nemôže. 

3. Najväčším dôvodom je však závislosť. Závislosť od moci. Vo svete machiavellistických politikov je to najviac, čo sa dá dosiahnuť. Moc a všetky jej aspekty sú najsilnejšou drogou a vytvárajú v človeku psychickú závislosť, ktorej je takmer nemožné sa zbaviť. Postihlo to už tisícky politikov na celom svete a to je presne dôvodom, prečo ich tak málo z vlastnej vôle odchádza a tak veľa z cudzej vôle prehráva.

Človek, ktorý je závislý na moci to nevzdá. Pretože vzdanie sa znamená porážku a porážka znamená poníženie. A to človek, ktorý mal raz obrovskú moc nemôže dopustiť.

Avšak späť k nadpisu. Nikdy som si nedokázal predstaviť, že by čo i len jedna veta z rozlúčkového listu Kurta Cobaina mohla byť použitá v politických reáliách, ale odpoveďou na otázku prečo to nevzdá je:

It’s better to burn out than to fade away.“ – anglický originál

 

„Je lepšie zhorieť ako vyblednúť.“ – tvrdý preklad

„Je lepšie padnúť v politickom boji, ako vzdať sa bez boja.“  voľný preklad do slovenskej reality

Teraz najčítanejšie