Denník N

Spartak Trnava v európskych pohároch a v slovenskej lige

Výsledky a hra futbalistov Spartaka Trnava sú odrazom viacerých skutočností, rozhodnutí ale aj náhodných faktorov. V celkovom hodnotení, pri nestrannom pohľade, je účinkovanie klubu úspechom. Každému je jasné, že hlavným faktom v tomto kladnom hodnotení nie sú výsledky v slovenskej lige, ale postup do skupinovej časti európskej ligy a teda aj výsledky v lige majstrov. Považujem za vhodné pozastaviť sa nad rozporom v domácich a medzinárodných stretnutiach Spartaka, ktorý sa prejavuje vo výsledkoch, ale aj vo výkonoch.

Výsledky Spartaka Trnava vo Fortuna lige nie sú primerané v porovnaní s veľmi úspešným vystúpením v európskych súťažiach. Po získaní majstrovského titulu v slovenskej lige sa významnejší úspech na medzinárodnej úrovni neočakával. Spartak bol však v Lige majstrov blízko postupu cez CZ Belehrad a v Európskej lige hrá v skupinovej fáze. Je to veľký úspech napriek tomu, že okolnosti zápasov vo vyjadrení štatistických údajov (nie výsledkov) boli pre Spartak nepriaznivé. Naopak, v priebehu zápasov vo Fortuna lige mala Trnava štatistické parametre vyrovnané alebo lepšie ako súperi, ale výsledky tomu nezodpovedajú. Tento rozpor výsledkov a hry vo Fortuna lige má viac príčin.

 

Vysvetlenie úspešných výsledkov v európskych zápasoch a neúspechov vo Fortuna lige má spoločný základ, ale ide o zrkadlový obraz faktov. Hlavnou silou trnavského mužstva je mimoriadne kompaktná obrana, vrátane kvalitného brankára. Nadstavbou je nadštandardná, kolektívna bojovnosť. Takýto typ mužstva býva nočnou morou pre favoritov. Súperi Trnavy v európskych pohároch boli favoritmi, ale nemali dostatočnú útočnú silu a neboli schopní hernou kvalitou prekonať uzavretú obranu. Hráči Trnavy vysokou morálnou silou, bojovnosťou, eliminovali prednosti súperov a v rozhodujúcich okamihoch dokázali súpera jedným úderom zložiť. Zrkadlovým obrazom bola bojovnosť súperov proti Trnave v ligových bojoch. Pri veľkej bojovnosti súperov neboli hráči Trnavy schopní súperov v našej lige kvalitou hry prekonať. Na rozdiel od medzinárodných zápasov aj šťastie sa od nich odklonilo.

Keby mala Trnava aj útočnú silu, typovo by som ju prirovnal k Atletiku Madrid. Útočná kvalita Spartaka je však nízka, jednogólová. Z troch kôl (zo šiestich zápasoch) Ligy majstrov strelila jeden gól v štyroch zápasoch. Dva góly dala vo Varšavskom zápase Légii. Nestrelila gól v odvetnom zápase s Légiou (v Trnave). Postup pri výsledku 0:1 pre Légiu s obrovskou námahou udržala pri prevahe v poli 10:8; keďže dvaja hráči Légie boli vylúčení.

V štyroch zápasoch Európskej ligy dal Spartak tri góly. Strelil len dva. V zápase Olimpijou Ľubľana dosiahol Spartak jeden dvoch z gólov ako kuriózny vlastenec. Aj taký gól sa počíta a má na ňom mužstvo zásluhu, lebo dostalo súpera pod krátkodobý tlak. Žiaľ takých situácií keď Spartak dostáva súperov pod tlak je málo. Malý počet a nízka efektivita ukončených útočných akcií Spartaka sa prejavila aj v našej ligovej súťaži. Je známe, že Trnava pre veľké zápasové zaťaženie nehráva zápasy v domácej súťaži v rovnakom zložení ako zápasy v európskych súťažiach. Aj pri zohľadnení vynútených zmien v zostave je postavenie Trnavy vo Fortuna lige varovné.  Po odohratí 11-tich kôl dala 10 gólov. V piatich zápasoch gól nestrelila. V troch zápasoch dala 1 gól. V jedinom zápase s Michalovcami zvíťazila výrazne, t.j. 3:0. V Dunajskej Strede dala góly 2, ale prehrala lebo dostala 3 góly. V práve skončenom 11. kole stačili domácemu mužstvu 2 góly na najtesnejšie víťazstvo nad Sereďou.

Uvedené fakty naznačujú silu Trnavy v defenzívnej činnosti všetkých hráčov. Naznačujú tiež ťažkosti s prechodom do útoku a nízku početnosť útočných činností a efektivitu zakončenia.

V ďalšom období čaká Trnavu ohromne náročný zápasový program. Obmena hráčov v zápasoch domácej a európskej súťaži prináša komplikáciu nájsť vhodné zloženie mužstva. Z toho vyplynula aj nespokojnosť Vlaska. Jeho odchod problém napätia vyriešil, ale káder oslabil. Pri vysokom preťažení hráčov rastie možnosť ďalšieho oslabenia mužstva. Zranených Čonku a Totha je možné počas reprezentačnej prestávky doliečiť alebo ich bude nutné nahradiť. Celý hráčsky káder sa bude musieť efektívne využívať. V každom prípade je možné nájsť riešenie. Na zlepšenie útočnej činnosti sú nutné také riešenia zloženia mužstva, v ktorých budú čo najlepšie využité prednosti hráčov a tiež optimálne kompenzované ich nedostatky. K možnosti udržať vysokú výkonnosť v medzinárodných stretnutiach a súčasne zlepšiť výkony i výsledky v domácej súťaži sa otvárajú na diskusiu tieto poznámky:

Zápas s Fenerbahce ukázal, že obranná formácia podáva spoľahlivé výkony, ale v prípade dlhodobého zaťaženia sa  zákonite zvyšuje pravdepodobnosť chýb. Odľahčiť zaťaženie obrany je možné len pri takej hre stredu poľa a vysunutého útočníka, ktorá nedovolí súperovi ihneď získavať odvrátené lopty. Súčasne sa súperovi musí zamedziť útočná hra krajných obrancov.

 

Vysunutý útočník

V dôležitých zápasoch je do  role vysunutého útočníka v trnavskom mužstve nasadzovaný Marek Bakoš. Je ho snaha, bojovnosť je veľká a v defenzívnej činnosti sa zasúva aj do stredu poľa. Takáto koncepcia nahráva prevahe súpera a má aj ďalšie nevýhody. Je to škoda a Bakoša by mala Trnava lepšie využiť. Trnava má v kádri aj vyšších útočníkov. Vysunutý útočník pri prevahe súpera musí zostať na pozícii hrotu; obrátený chrbtom k bráne súpera. Musí sa stále presúvať k obrancovi s nižšou schopnosťou vo vzdušných súbojoch a zostať u neho. Nenaháňať sa za loptou. Jeho úloha je zachytávať lopty odvrátené spoluhráčmi a spolupracovať hráčmi doplňujúcimi priestor pred obranou súpera – meniacimi miesto.

 

Erik Jirka

Okrem základnej vlastnosti (bojovnosť) je pre Erika Jirku charakteristická činnosť rýchle vedenie lopty pozdĺž postrannej čiary. Prekvapuje ma stagnácia tohto mladého hráča. S takouto jednoduchou hrou sa v Belehrade presadiť nemôže, na hosťovaní v Trnave vydrží do konca kariéry; pravda kým tréneri nenájdu spôsob ako rozvinúť jeho schopnosti.

Riešením by mohlo byť jeho presunutie na ľavú stranu s definovaním nasledovných úloh:

Defenzívna úloha: Pri hre súpera pozične eliminovať útočnú činnosť pravého obrancu.

Ofenzívna úloha: Pri zisku lopty na pravej strane musí pohybom kolmo a šikmo od čiary vytvárať ponuku pre strednopoliarov a obrancov a rozohrávať útočné akcie. Pohybom v rovnakom smere nabiehať k stredovému útočníkovi pri jeho súbojoch o loptu. Snažiť sa využiť lopty získané od stredového útočníka na kombinácie a hlavne preniknutie nabehnutím za obranu  súpera. Dostávať sa do zakončenia akcií streľbou. Po skončení útočnej akcie návrat ku čiare na ľavej strane.

 

Marek Bakoš

Hráč, ktorý má dobrú predvídavosť a dokáže sa v pokutovom území súpera presadiť. Nemá sa vyčerpávať naháňaním lopty lebo vo fáze ukončenia akcie je na dne síl a málo sa presadzuje.

Uprednostnil by som jeho presun zo stredu na pravú stranu. Úlohy sú rovnaké ako v prípade Jirku; t.j. pozičná eliminácia ľavého obrancu v defenzívnej fáze. Pri získaní lopty na ľavej strane obrany vytvárať pohybom do vnútra ihriska ponuky pre strednopoliarov a obrancov na rozohranie útočných akcií. Po skončení útočnej akcie návrat ku čiare na pravej strane.

 

Diskusia s trénermi by mohla byť aj na ďalšie témy. Zo skúsenosti viem, že o diskusiu nie je zo strany trénerov záujem. Samotná diskusia nestačí. Taktické činnosti je nutné precvičiť na tréningoch, dostať ich hráčom do krvi a objasniť hráčom čo sa od nich vyžaduje. So záujmom budem sledovať Trnavský Spartak. Prajem im dosiahnuť to čo sa zdá nedosiahnuteľné.

Teraz najčítanejšie