Denník N

Alojz Hlina, Fico je čokoľvek, len nie liberál

Foto – SITA/Diana Černáková
Foto – SITA/Diana Černáková

Ahoj Alojz. Tak som si u Teba na Facebooku prečítal, že je Fico liberál, lebo sa nehrnie do zákona o zákaze interrupcií. Pravdou je, že náš stroskotaný expremiér môže byť na základe svojich doterajších činov i vyjadrení všeličím, ale určite nie je liberálom.

Neprekvapuje ma, že si sa rozhodol mu túto nálepku nalepiť, z každého liberála potrebuješ silou mocou urobiť čerta diabla, ale musím tiež povedať, že si ma tým trochu sklamal. Je to totiž priehľadne vypočítavá a neúprimná kľučka. Vzdialená tomu obrazu úprimného a priameho oravského chlapa, ktorý o sebe tak rád vytváraš.

V čom je teda háčik? Liberál je demokrat, lebo vie, že demokracia je zriadenie, ktoré rešpektuje ľudské práva a slobody v najvyššej možnej miere. Liberál chce maximalizovať slobodu jednotlivca a od štátu očakáva, že bude realizovať politiky, ktoré tomu budú napomáhať. A to nie len rozširovaním osobných slobôd (to je to, čo Tebe prekáža), ale aj mäkkými opatreniami, ktoré majú napomáhať, aby slobody neboli obmedzované nepriaznivými okolnosťami. Napríklad bojom proti sexuálnemu násiliu na ženách dokáže štát znižovať počet prípadov, keď sa ženy musia rozhodovať o živote násilne počatých detí. Moderná sexuálna výchova na školách dokáže znižovať počet nechcených tehotenstiev a tým pádom aj počet interrupcií. Liberál tiež nechce, aby sa politici ako Ty starali do toho, ako sa žena alebo muž rozhodujú nakladať s vlastným telom. V prípade interrupcií má mať hlavné slovo žena a nie politici a to je niečo, s čím sa Ty nevieš stotožniť a to je rozdiel medzi nami liberálmi a vami konzervatívcami.

Jedno máme ale spoločné. Obaja chceme robiť politiku z presvedčenia, že môžeme urobiť niečo dobré. Ty s presvedčením, že dokážeš cez politiku nanútiť občanom a občiankam svoje hodnoty a ja zase, že Ti v tom cez politiku dokážem zabrániť. A radšej ľuďom umožním hľadať priestor pre vlastné šťastie spôsobom, ktorý sami uznajú za vhodný.

A potom je tu Róbert Fico, ktorý politiku vníma ako biznis a všetko prispôsobuje tomu, aby v ňom zostal čo najdlhšie. Povie čokoľvek, sľúbi čokoľvek a ani pri činoch takmer nemá hranice. Jedinými hodnotami sú zotrvanie pri moci, zisk a ochrana vlastných záujmov. A to nie je ani konzervatívec, ani liberál, ale mocibažný hajzlík.

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.