Denník N

Úspech je 99% driny a 1% nápadu

Galileo Galilei  raz povedal jednu múdru vetu.  “Ľudí nemôžete nič naučiť, môžete im len pomôcť nájsť to, čo už v sebe majú.” A podľa mňa  je na tom veľká časť pravdy. Každý z nás ma v sebe ukrytý nejaký talent. Ale najprv ho musíme objaviť. A to, dokážeme len tak, že budeme skúšať nové a nové veci. Napríklad hra na hudobný nástroj. Je rozdiel vidieť človeka, ktorý je donútený hrať na klavíri, a vidieť niekoho, kto klavír jednoducho miluje. Ten ktorý hrá kvôli tomu, že ho rodičia prihlásili na klavír pre to, aby nesedel doma, nemá žiadnu chuť hrať, fláka to a  nedokáže sa sústrediť. A naopak ten kto to robí s láskou, je odmenený. Hudba je jeho vášeň. Ale ani on hneď nezistil že  klavír je to čo ho napĺňa. Musel vyskúšať xy aktivít kým prišiel na tú správnu.

Náš talent je vlastne to, v čom sme dobrí, čo nám ide prirodzene a jednoducho. Sú to činnosti, pri ktorých strácame pojem o čase. To, čo nám ide akoby samo. Ak chceme zistiť, na čo máme talent, mali by sme skúšať, skúmať, a zamyslieť sa hlavne nad tým, ktorá činnosť nám robí skutočnú radosť a pri ktorej činnosti strácame predstavu o čase. Náš talent objavíme jednoducho tak, že sa ponoríme do toho, čo najradšej robíme.

  Asi takým prvým krokom k objaveniu svojho talentu je položiť  si otázku ,,V čom som dobrý, čo ma baví?“  V tom, v čom sme dobrý ale aj to, čo dokážeme, to všetko sú naše talenty, a nikdy nie je neskoro sa v nich zdokonaľovať. Treba vstať a začať niečo robiť. A tiež, začať si plniť sny. Vďaka našim talentom môžeme uspieť v živote.

Ďalším krokom k úspechu a k hľadaniu samého seba je urobiť zo slova ,,chcem“ pravý opak. Nie je zaujímavosť povedať  „CHCEL BY SOM vedieť niečo“ ale povedať „pozrite sa čo VIEM“. A zmeniť to hneď, nečakať na ďalší deň.

Naše talenty a činnosti by mali byť našou záľubou. Tak začni makať, zisti čo v tebe je. Šancu máš tu a teraz, ďalšia už nepríde…

Teraz najčítanejšie