Denník N

Ako Fico splnil Dzurindov sľub o dvojnásobných platoch

Foto: Robert Hüttner
Foto: Robert Hüttner

Predseda Smeru urobí všetko pre to, aby najbližšie parlamentné voľby boli o chlebových témach. Dvojnásobnú vraždu bude chcieť prekryť sľubmi á la dvojnásobné platy. P. Pellegrini sa poslušne pridá.

Pred dvadsiatimi rokmi demokratická opozícia porazila vo voľbách Vladimíra Mečiara. Niektorí tvrdia, že sa to podarilo aj vďaka sľubu lídra SDK Mikuláša Dzurindu, že platy za jeho vlády narastú na dvojnásobok. Neviem, aký podiel na porážke V. Mečiara mala vidina dvojnásobných platov. Ale tie slová zazneli. A stali sa realitou až o desať rokov neskôr, keď už M. Dzurinda nevládol.

Na sľubované dvojnásobné platy si predvčerom spomenul aj R. Fico na tlačovej konferencii jeho strany. Ministra práce na nej “povzbudzoval”, aby navrhol zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 520 eur mesačne. Predseda Smeru-SD povzbudzoval silno, lebo na druhý deň vláda odklepla navrhnuté zvýšenie minimálky od budúceho roku. R. Fico na tlačovke vyhlásil, že z Dzurindovho sľubu bolo fiasko, zato oni môžu vyhlásiť, že “my sme od roku 2006 zdvojnásobili minimálnu mzdu.”

Dzurinda dal sľub, ktorý nesplnil, Fico splnil, čo nesľuboval. Ten druhý vyzerá ako frajer. Ale opak je pravdou. Lebo dať do zákona výšku minimálnej mzdy, ktorá sa týka zlomku pracujúcich, dokáže každý blbec. Zreformovať ekonomiku tak, aby po desiatich rokoch priemerná výplata všetkých pracujúcich bola dvakrát vyššia, dokáže málokto.

Niežeby nebolo po dvoch Dzurindových vládach čo reformovať. Ale ekonomika šľapala tempom, vďaka ktorému si R. Fico mohol vyložiť nohy na stôl a žať, čo nezasial.

Úprava minimálky cez novelu zákona je v poriadku. Je to jeden zo spôsobov, ako sa to dá. No dobre ilustruje mentálny svet, v ktorom politici Smeru žijú. Najprv so Slotovou družinou uzákonili reformu školstva. Veď, keď je niečo v zákone, udeje sa to aj v realite.

Ani nie.

Aj zákon na preukazovanie pôvodu majetku presadil bojovník proti korupcii R. Fico.

Nevydalo. Žaloby žiadne, nikto sa netrasie, že príde o vilu postavenú z vratiek dépéháčky. Súčasná vláda si dala do programu zmenu tohto zákona, aby sa aj reálne dal využiť. Tak určiteee.

Poručíme větru, dešti, povedali si v Smere pred štyrmi rokmi a ústavným zákonom zakázali vývoz vody do zahraničia. I tak sa stalo, že odvtedy máme v základnom zákone štátu slovo potrubie. Mohli pridať aj slovo tunel, ústavu by to priblížilo k slovenskej realite.

Teraz chce Smer pretlačiť do ústavy aj nárok každého zamestnanca na minimálnu mzdu. Lepšie ako potrubie, prečo nie. Len je to zo strany Ficovej družiny strašne pokrytecké. Lebo dlhé roky predtým s kamennými tvárami ignorovali fakt, že tisíce ľudí vo verejnej správe robili za menej ako minimálnu mzdu. Vedeli o tom, mohli to zmeniť, ale kašľali na to dovtedy, kým sa to nestalo mediálnou témou. Dnes si chcú vyčistiť karmu tým, že nárok na minimálku dajú do ústavy. Prvým hlasovaním im to už prešlo, aj s prispením poslancov z ĽSNS. Hanba.

Fico urobí všetko pre to, aby najbližšie parlamentné voľby boli o chlebových témach. Dvojnásobnú vraždu bude chcieť prekryť sľubmi á la dvojnásobné platy. P. Pellegrini sa poslušne pridá. Doprajme im to. Lebo veď aj voliči chcú počuť, kto bude robiť na dôchodky a výplaty v štátnej správe, ak sa odliv šikovných ľudí do zahraničia nezastaví a mladé rodiny sa neodvážia na viac ako jedno dieťa. A či na severe východného Slovenska zriadia nejakú prírodnú rezerváciu, keď sa postupne úplne vyľudní. Ale nechajme ich tiež zapotiť sa pri otázke, kto  zaručoval M. Kočnerovi, L. Bašternákovi a ďalším susedom a kamarátom Smeru beztrestnosť.

Za pravdivú odpoveď si možno nič nekúpime. Ale dopátrať sa jej je nevyhnutné, ak nechceme, aby sa Slovensko čoskoro ocitlo v spároch fašistov a ešte väčších populistov ako je R. Fico.

 

 

 

Pavel SIBYLA
Progresívne Slovensko

Čítať ma môžete aj na mojej facebookovej stránke.

Teraz najčítanejšie

Pavel Sibyla

Som bývalý reportér týždenníka Trend, exriaditeľ Nadácie Zastavme korupciu, autor dvoch prozaických kníh, člen hnutia Progresívne Slovensko. V súčasnosti učím a tiež tvorím podcast s názvom Proti noci.