Denník N

Nové pravidlá šéfky spravodajstva rozhlasu: zakazuje citovať niektoré médiá, obmedzuje informácie o opozícii a protestoch

Petra Stano Maťašovská Foto: Archív P.S.M.
Petra Stano Maťašovská Foto: Archív P.S.M.

Interné pravidlá ako tvoriť spravodajstvo v rozhlase sú jasným dôkazom, že spravodajstvo RTVS je naklonené koalícii. Vyzerajú ako keby boli okopírované z noriem pre tvorbu správ televízie Smer.

Do rúk sa mi dostal neobvyklý dokument s názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad. Dokument tvorí 16 zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori, ktorí pripravujú v Slovenskom rozhlase (RTVS) krátke správy.

Vo vlastnostiach dokumentu je ako autor označená Petra Stano Maťašovská, riaditeľka spravodajstva a publicistiky rozhlasu.

O tom, ako má vyzerať spravodajstvo, hovorí podrobne zákon o RTVS, zákon o vysielaní ale aj veľmi podrobný Štatút programových pracovníkov. Interná novinka od Maťašovskej opakuje zásady zo spomínaných dokumentov ako napríklad „dodržujeme prezumpciu neviny“, „nepoužívame celé priezviská, len iniciály“… No nariaďuje aj niekoľko nových špeciálnych zásad, ktoré sú v rozpore s tým, ako sa RTVS oficiálne prezentuje – ako nezávislá inštitúcia.

Napríklad táto zásada:
Nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov a noviel z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania, a už vôbec nie bez stanoviska koalície, resp. vecne príslušného rezortu. (Parlamentná prax hovorí, že z týchto návrhov takmer žiadny neprejde prvým čítaním, ich relevantnosť je preto veľmi nízka. Často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém. Poslucháča by skôr zavádzali, ako informovali.)

V prípade koaličných návrhov dokument Stano Maťašovskej o žiadnych obmedzeniach nepíše ani neprikazuje priniesť stanovisko opozície.

Verejnoprávne médium, na ktoré sa skladajú všetci voliči, má pristupovať k návrhom opozície a koalície rovnako. To, že šéfka spravodajstva požaduje rozdielny prístup a naviac otvorene a vopred degraduje návrhy opozície ako „odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém,“ je jasným dôkazom jej zaujatosti a považujem za neprofesionálne, že to požaduje aj od svojich podriadených.
Aj keď návrhy opozície v parlamente neprechádzajú, verejnosť má právo vedieť o tom, aké riešenia opozícia ponúka. Napríklad aj preto, aby vedela, ktoré opozičné návrhy časom preberie a schváli koalícia, alebo jednoducho preto, aby poslucháči poznali názory opozície, keď sa bude rozhodovať koho voliť.

Odporúčam aj: Rezník sa na nič nehrá, spravodajstvo dal do rúk úradníkom vládnych strán

Ďalším skvostom je táto zásada:
Zdroje pre prípravu a vysielanie krátkeho spravodajstva sú výlučne agentúrne servisy TASR a SITA, ČTK a originálne správy redaktorov spravodajstva RTVS. Z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách správy nepripravujeme.
RTVS by mala informovať rýchlo a pravdivo o všetkom dôležitom a citovať by mala pôvodný zdroj informácií. Napríklad o vražde Jána Kuciaka informovali ako prvé práve súkromné spravodajské weby. Túto informáciu by podľa Maťašovskej pravidiel RTVS hneď nevysielala?  Na väčšinu korupčných káuz upozorňujú práve súkromné on-line médiá. TASR naviac selektuje informácie, napríklad neinformovala o zásadnom vyhlásení fakulty, ktorý kritizoval utajenie práce Andreja Danka. Alebo ak o nejakom závažnom nešťastí informuje zahraničné médium alebo regionálny web, RTVS sa bude tváriť, že informácia neexistuje? Ak dôležitú informáciu priniesol web denníka SME, Aktuality.sk, je povinnosťou RTVS citovať pôvodný zdroj.

A ešte jedna perlička:
V správach sa vyhýbame avízam, resp. pozvánkam na pripravované podujatia, obzvlášť, ak ide o protestné pochody, zhromaždenia a podobne.
Toto usmernenie naformulovala Stano Maťašovská v čase, keď po protestoch odstúpil premiér, minister vnútra, policajný prezident. Chápem, že RTVS nemôže informovať o každej malej demonštrácii alebo o pochodoch, ktoré propagujú nejakú značku. Ale neviem prečo by v RTVS v krátkych správach nemohla odznieť informácia o celoslovenských protestných pochodoch – je to zásadná informácia o tom, že v krajine sa niečo deje.

Viac: Interný dokument RTVS: Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad

Zásady pre krátke správy, pod ktorými je podpísaná Stano Maťašovská, popierajú základné princípy spravodajstva verejnoprávneho médiá. Sú v rozpore so zákonom o RTVS, podľa ktorého „poslaním RTVS je poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v SR i v zahraničí na slobodné utváranie názorov.“ Vedenie RTVS zatiaľ na moje otázky, kto je autorom textu, a čo naňho hovorí, neodpovedala. Ak je ale Stano Maťašovská naozaj autorka tohto dokumentu, tak je to dôkaz, že na pozícii šéfky spravodajstva nemá čo robiť. Inštrukcie, ktoré pripravila pre svojich podriadených, sú dôkazom toho, že od práce pre koalíciu sa stále neodstrihla.

Po personálnych čistkách v spravodajstve, prezentovaní konšpirátorov to považujem za ďalší zásah do nezávislosti RTVS.

Aktualizácia:
RTVS potvrdila pravosť kontroverzného dokumentu, Stano Maťašovská dostala napomenutie
Stano Maťašovská nie je jediná autorka kontroverzných zásad v RTVS, pomáhal jej pravdepodobne aj ďalší šéf

Akutalizácia 15.10.: Petra Stano Maťašovská rezignovala

Miroslava Kernová, omediach.com

Novinky zo zákulisia médií môžte sledovať aj na facebooku omediach.com

 

Teraz najčítanejšie