Denník N

Za slobodu pre ďalšiu generáciu žien

Mama Plukovníčka
Mama Plukovníčka

Sexuálne násilie ako nástroj využívaný v konfliktoch je hlavným menovateľom, proti ktorému vystupujú tohtoroční laureáti Nobelovej ceny za mier. Na stranu utláčaných žien sa spolu s nimi stavajú aj protagonistky dokumentov na festivale Jeden svet.

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi, keď sa doktorovi Denisovi Mukwegemu dostala po prvý raz na operačnej sále pod ruky žena, ktorá bola nielen znásilnená, ale v genitáliách jej navyše našiel guľky z pištole. Vtedy sa Konžan rozhodol založiť nemocnicu Panzi, ktorá bude liečiť práve ženy postihnuté v tamojšom konflikte.

Konflikt v Demokratickej republike Kongo je predovšetkým konfliktom viacerých ozbrojených skupín o kontrolu nad zásobami minerálov. Zlato, diamanty, meď, a predovšetkým kobalt, ktorý je nevyhnutnou súčasťou aj našich mobilov a laptopov, sú dôvodmi, pre ktoré dochádza k bojom. „Je to vojna spôsobená hospodárskymi záujmami a je vedená tak, že ničí konžské ženy,“ povedal Denis Mukwege pre BBC.

Sexuálne násilie je v krajine jedným z nástrojov vojny. Už v roku 2011 podľa štúdie v The American Journal of Public Health zažilo znásilnenie viac ako dva milióny Konžaniek. Štatistiky z toho obdobia hovorili o 48 znásilnených ženách každý deň.

Mama plukovníčka (Archív filmu Mama plukovníčka)

Ženám, čo majú skúsenosť so sexuálnym násilím, sa v Demokratickej republike Kongo venujú mnohé miestne i zahraničné organizácie a ďalší jednotlivci. Medzi nimi napríklad aj hlavná postava jedného z festivalových filmov – Mama plukovníčka– Munyole. Statná vdova, matka siedmich detí, z ktorých tri si adoptovala, prebrala policajnú stanicu takmer v rozklade. Nenechala sa však odstrašiť a zo svojej pozície pomáha ženám po znásilnení ako aj týraným deťom. Potýka sa s traumami, s odmietaním obetí spoločnosťou či s ich neuznaním vládou, napriek tomu vytrváva vo svojich snahách.

Sexuálna otrokyňa

Znásilňovanie žien je nástrojom ovládania a moci aj v iných konfliktoch vo svete, vrátane vojny, ktorú vedie vo viacerých krajinách Islamský štát. Spolu s doktorom Mukwegem dostala Nobelovku za mier tento rok aj Nadia Murad. Bývalá sexuálna otrokyňa ISIS sa stala kampanierkou za ľudské práva práve po svojej krutej skúsenosti. Z rúk teroristov sa jej podarilo utiecť do Nemecka.

„Môj príbeh, vyrozprávaný čestne a vecne je najlepšou zbraňou proti terorizmu a plánujem ho používať, kým teroristi nebudú odsúdení. Ešte treba dosiahnuť veľa vecí. Vedúci predstavitelia sveta a najmä moslimskí náboženskí lídri sa musia postaviť na stranu utláčaných a chrániť ich,“ napísala Nadia pre britský denník Guardian po udeľovaní cien.

Na stranu utláčaných žien sa v boji s Islamským štátom postavila aj hlavná predstaviteľka dokumentu Veliteľka Arian. Tiež bola v mladom veku svedkyňou nehanebného správania k obetiam sexuálneho násilia. Na čele Kurdského hnutia odporu dnes bojuje za slobodu pre ďalšiu generáciu žien. Hrdinka s jasným poslaním, ktoré nasleduje aj napriek postreleniu.

 

„Boj“ žien v uliciach

Na opačnom konci sveta, v americkom Chicagu nasleduje svoje poslanie pomáhať ženám bývalá prostitútka Brenda Myers-Powell. Nadácia Lapačky snov, (ako znie aj titul filmu), ktorú spoluzakladala, pracuje so ženami a mladými zapojenými do obchodovania s ľuďmi. Brenda pozná do detailu triky a hrozby zákazníkov i pasákov, pozná dianie v uliciach Chicaga. Poskytuje preto svojim chránenkyniam vzdelávanie, poradenstvo aj tréningy sebeobrany. Za desaťročie pôsobenia sa jej so spolupracovníkmi podarilo dostať k 1500 ženám v ohrození a takmer stovke z nich pomohli navždy zmeniť ich život – už nie sú prostitútkami.

 

Celý program festivalu Jeden svet nájdete tu.

Magdaléna Rojo (Jeden svet)

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.