Denník N

Nie, Lívia naozaj nie je fašistka.

Alebo o tom ako vytvárame z ľudí extrémistov…

Tohtoročná jeseň má príchuť Absolut vodky. Slovenský internet sa ide zblázniť kvôli obyčajnej, nech trochu provokatívnej reklame. A tak sa stalo, že vystúpenie slovenky v ľudovom kroji rozdelilo celú našu spoločnosť. Predmetom tohto blogu však nemá byť komentovanie už 100krát rozobratej a prediskutovanej udalosti, skôr malej časti, ktorá bohužiaľ vcelku presne ukazuje ako MY liberáli podporujeme extrémistov.

Nejedná sa o nič iné ako video mladej dievčiny Lívie, študentky gymnázia, ktorá tak ako mnohí iní cítila potrebu k tejto téme vyjadriť svoj názor. Nejde ani tak o tento jej „vlog“, ale o reakciu, ktorú vyvolal.

Po tom ako bol zverejnený a dostal sa do skupín povedzme, dezinformačného charakteru, prišla odozva z opačnej strany názorového spektra, od skupiny, do ktorej sa rád zaraďujem, liberálov.

A práve na túto reakciu sa chcem zamerať. Takmer okamžite prišli útoky na malé dievča, aké je hlúpe, či dokonca, že je fašista.

Prosím, ujasnime si fakty; to dievča má 16 rokov! Samozrejme, že hovorí nezmysly, úprimne nepoznám človeka, ktorý by bol schopný v 16tich tvoriť nejaké zmysluplné a logické myšlienky. A povedzme si to na rovinu: všetci sme na tom boli rovnako. U mňa to ešte nie je tak vzdialená minulosť a keď si pozriem svoje statusy na Facebooku z tých čias, sám seba sa pýtam, či sa mi niekto iný dostal na účet alebo som naozaj bol tak hrozne tupý. Pravda je, že som bol tupý, všetci sme boli, aj vy staršie ročníky, vy ste mali akurát šťastie, že vtedy ešte neexistovali sociálne siete a tak o tom ako moc ste boli mimo vedeli akurát tak vaši rodičia.

Prečo toto spomínam? 

Je absolútne neadekvátna reakcia označiť pubertiačku za fašistu! V žiadnom prípade to nie je boj proti extrémizmu, práve naopak.

Ešte raz, nie je prejavom hrdinstva nadávať malému detsku za to, že má pomýlené názory. Treba mu v kľude a s pochopením vysvetliť prečo je to, čo vraví nezmysel. Dieťa má právo správať sa ako dieťa, nerozvážne, nezmyselne, MY nie! Našou úlohou je byť mu vzorom a prípadným „idolom“, ale tým sa nestanete tak, že ho začnete šikanovať.

Nie je vinou Lívie ani to, že je v „Ľudovej mládeži“. Pýtam sa, prečo nie je skautka alebo členka inej mládežníckej organizácie? Odpoveď, síce nepríjemná, ale pravdivá je, že keď sa pýtala otázky, jediný kto jej odpovedal boli Kotlebovci. A toto platí pre väčšinu sympatizantov ĽSNS, nie sú to žiadne fašistické obludy, ale obyčajný ľudia, takí ako vy, či ja, rovnako vzdelaní pýtajuci sa podobne otázky. Rozdiel je akurát v tom, že jedine Kotleba ich “prijal za svojich“.

Na začiatku blogu tvrdím, že MY, liberáli vytvárame extrémistov, ako to myslím?

Úprimne povedané, keby som bol v pozícii Lívie, jej rodiny, či priateľov, v ďalších voľbách má Kotleba môj hlas. Nie preto, že by som s ním sympatizoval, ale preto, že hovorí pravdu. O slniečkároch, liberáloch, ktorí sa správajú ako zver a nie sú rozumnou alternatívou.

Takýmto spôsobom vytvárame z nerozhodnutej väčšiny extrémistov. Jednoznačne ich rozdelíme na tých „čo volia s nami“ a tých „čo volia proti nám“ a dochutíme ich sa priradiť. Kotlebovy potom stačí roztiahnuť náruč a oni k nemu prídu sami. Nie kvôli tomu, že by s ním bezvýhradne súhlasili, ale preto, že ich ako jediný nenálepkuje. Dokonca je za nich vďačný a podporuje ich.

Nie, Kotlebovy voliči nie sú žiadne „tupé lebene“ ako to prezentuje Zomri, sú to obyčajný ľudia, rovnako, ak nie niekedy vzdelanejší ako MY. A Kotlebu nevolia nie kvôli nedostatku hodín dejepisu, ale kvôli nedostatku toho základného princípu liberalizmu v NÁS liberáloch, tolerancie. Teda schopnosti pochopiť, že existuje aj iný ako náš názor.

Aj týmto blogom sa chcem Lívií a jej známym ospravedlniť za reakciu akej sa jej dostalo, nie nebola to reakcia hodná liberálov a demokratov, ale malých detí v škôlke.

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie