Denník N

Prečo si prečítať Timothyho Snydera

Timothy Snyder. Foto – Yale University
Timothy Snyder. Foto – Yale University

Timothy Snyder píše zrozumiteľne, ale nezjednodušuje. Nedajte sa zmiasť Putinom a Trumpom na obálke – Cesta do neslobody neobsahuje dve, ale tri témy, ktoré by nás mali zaujímať.

1.

Rusko by nás malo zaujímať preto, že, jednoducho povedané, je veľmi veľké a veľmi blízko. To, čo sa v ňom deje, bude mať vždy vplyv na Slovensko –  alebo presnejšie, vždy sa bude snažiť mať vplyv.

Timothy Snyder píše o tom, ako a kde sa zrodila súčasná ruská ideológia a ako sa popasovala so zdanlivými vnútornými rozpormi. Ako je možné, že v ruskej štátnej televízii vystupujú fašisti a ako je možné, že fašisti za fašistov označujú antifašistov? Celkom jednoducho.

Špeciálnu zmienku si zaslúžia Noční vlci, o ktorých sa diskutuje, či vôbec sú bezpečnostnou hrozbou. Čo by už len mohlo byť nebezpečné na gangu, ktorý slúži ako ideologický predvoj a objavil sa aj na Ukrajine? Vystúpenie ich šéfa Alexandra Zaldostanova na koncerte v “oslobodenom” Sevasopole je pastvou pre oči, odporúčam!

2.

Samozrejme Timtohy Snyder sa venuje aj Donaldovi Trumpovi konkrétne jeho vzťahu k Rusku a tomu, či mu ruský zásah do volieb pomohol k zvoleniu. Odpoveď je áno, ale Snyder ide hlbšie.

Hovorí, že dôležitá je napríklad rastúca epidémia závislosti od opiátov, ktorá si v Amerika ročne vyžiada desaťtisíce obetí. Hovorí, že Trump nie je ani tak mocným mužom, ktorý prišiel zmeniť svet, ako skôr namysleným egomaniakom, ktorý nevedomky robí to, čo od neho Rusko chce.

No a to by nás malo zaujímať rovnako: ak žijeme v blízkosti Ruska a ak uznáme, že sa k svojim susedom a blízkemu zahraničiu nespráva práve priateľsky, je pre nás to, čo sa v Amerike deje, dôležité. 

3.

Najzaujímavejšia a najdôležitejšia je však časť, ktorú na obálke nenájdete. Timothy Snyder v nej podrobne a chronologicky rekapituluje udalosti na Ukrajine. Kto koho napadol, kto za čo môže a kto klame?

V čase, keď víťazí tvrdenie, že pravda neexistuje a ak áno, každý má tu svoju, padnú jasnéa strohé fakty dobre. Ukrajina je dnes „Židom Európy“, krajinou, ktorá môže za všetko od invázie v roku 1968 až po zostrelenie Boeingu –  nie preto, že by to aj naozaj bola pravda, ale jednoducho preto, že si dovolila odpojiť sa z ruského okruhu.

Mnohí ľudia na Slovensku dnes snívajú o tom, že by sme mali byť mostom medzi Európskou úniou a Ruskom. Mali by sme byť kdesi uprostred. Ukrajina je dokonalým príkladom krajiny, ktorá sa uprostred nachádza –  vládne tam chudoba, korupcia a vojna.

Samozrejme, Cesta do neslobody je v prvom rade o tom, čo uvádza v názve. Dokumentuje, ako sa ľudia do neslobody prepadajú a ako si ju občas aj dobrovoľne vyberajú.

Taký je Zeitgeist, čo sa dá robiť, povedal by skeptik. Súhlasím, ale pre nás na Slovensku je z našich lokálnych dôvodov táto kniha ešte dôležitejšia.


Naživo si môžete Timothyho Snydera vypočuť 15. 10. o 16:30 v rámci diskusie Cena slobody v aule Univerzity Komenského. O 12:30 sa v ten istý deň koná autogramiáda v kníhkupectve Artforum.

 

Samo Marec

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.