Denník N

Nedegradujte fašizmus prosím.

O tom ako robíme z fašizmu súčasť bežného slovníka…

Nedá sa mi nereagovať na blog pána Molnára, v ktorom sa snaží vysvetliť, prečo Lívia je fašistka. Pán Molnár vcelku pekne opísal znaky fašizmu, no okrem prvej vety absolútne ignoroval tému.

V prvej vete lacno zadefinoval ako fašistu toho, kto šíri fašistickú ideológiu z čoho vyvodil, že Lívia je fašistka, pretože ju šíri. Dobre, predpokladajme, že to čo Lívia šíri naozaj je fašistická ideológia (nie je ale o tom až za chvíľu). Ak je definícia pána Molnára presná, potom všetci, čo toto video zdieľali sú fašisti, tak isto ako média, ktorými bolo šírene, teda Youtube a Facebook a následne aj všetci na video reagujúci, ktorí mu pomohli nabiť na význame a „veľkosti“. Tu už hádam cítiť problém. Táto definícia nie je presná pretože predpokladá s automatickou vedomou participáciou na čine. Nemyslím vedomou v zmysle zdieľania, ale v zmysle pochopenia toho, čo zdieľame.

Pochopte, v žiadnom prípade neobhajujem obsah tohoto videa alebo účel jeho vytvorenia, ide o plochý rasizmus založený na tých najprimitívnejších ľudských emóciách, strachu a nenávisti. Ale nejedná sa o fašizmus.

Keďže môj kolega vcelku nepresne kategorizoval Líviu ako fašistku, ja sa pokúsim presne povedať prečo fašistkou nie je.

Tak v prvom rade preto, že je sympatizantkou ĽSNS (som sa zbláznil si vravíte?). Nezbláznil. O ĽSNS sa dá povedať všeličo, jej predstavitelia sú rasisti, antisemiti, populisti, niektorí ozajstný fašisti (viď blogy pána Benčíka). Ale strana ako taká nie je fašistická, jej program nie je fašistický, „iba“ plný populizmu (poznámka: ktorý nie je o nič menej nebezpečný). Skutoční fašisti sa však od nej dištancujú, pretože ju nepovažujú za fašistickú, resp. za príliš „mäkkú“ a s „príliš nízkymi cieľmi“, „kolaborujúcu so systémom“. To je dôvod prečo sa Slovenská pospolitosť, skutoční predstavitelia slovenského fašizmu, resp. ľudáctva od ĽSNS dištancujú. Áno, ĽSNS účelovo vyžíva niektoré prvky ľudáckej ideológie, počnúc podobnosťou jej mena s ľudáckou stranou z čias Slovenského štátu, (HSĽS – ĽSNS) slovenským „hákovým krížom“ Hlinkových gárd, ktorý donedávna tvoril ich logo až po priznávanie sa k Slovenskému štátu. Áno toto sú znaky toho akým spôsobom je táto strana chorá, ale nejedná sa o nič viac ako o „marketingový ťah“, ktorým sa prezentujú iba určitej skupine ľudí. 

My z liberálnej „bubliny“ samozrejme pociťujeme najmä tieto prejavy, no sú tu iné, podstatnejšie. Nech prídete do ktorejkoľvek dediny, nájdete tam aspoň jedno „zelené tričko“, ktoré pomáha miestnym ľuďom, či už je to pri povodni, upratovaní alebo len tak… Toto je ĽSNS v očiach ich voličov, nie hákove kríže a 1488, ale „práca pre ľudí“. Kotleba je jeden z mála, ak nie jediný z vrcholových politikov, kto si naozaj terén „odšľapal“. A vďaka tomu získal tak veľa sklamaných voličov. Jednoducho ĽSNS bola jediná strana, ktorá za ľuďmi prišla na Oravu, Kysuce, Gemer… Jednoducho všade…

Ale vráťme sa späť k podstate, k samotnému videu, toto video je silne rasistické a celá jeho argumentácia je nezmyselná a ľahko vyvrátiteľná, ale nie je FAŠISTICKÁ. Byť rasista neznamená byť fašista, tak ako byť fašista neznamená byť rasista. Príklady: v Spojených štátoch amerických veľmi dlho fungovala segregácia, na základe rasistického princípu, bol to fašizmus? Nebol. V Taliansku počas druhej svetovej vojny bezpochyby fungoval fašizmus, ale nebol rasistický. Mnoho židov v Taliansku bolo hrdými fašistami, podobne černosi a ďalší taliani. Jednoducho aj napriek tomu, že si to dnes ľudia často myslia tieto dva pojmy nie sú ekvivalentné a ani prepojené.

Dovolím si požičať túto definíciu fašizmu:

„Typickými rysy fašistických ideologií jsou zejména rovnostářský kolektivismus, autoritativní a vůdcovský princip, vypjatý nacionalismus, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky, v němž soukromé vlastnictví musí sloužit kolektivnímu prospěchu.“

Áno, fašizmus môže byť aj rasistický, (viď. nacizmus) ale nie je to jeho predpokladom. A človek môže „úplne slobodne byť“ rasista bez toho aby musel byť fašistom.

Takže, je Lívijne video rasistické a populistické? Bezpochyby. Je fašistické? Nie.

Lívia bola iba zmanipulovaná (nie je obeťou) v prospech ĽSNS, dostala svojskú odpoveď na otázky, ktoré si človek v jej veku prirodzene pokladá. Je otázkou na nás, prečo to nebola odpoveď SaS, KDH alebo OĽaNO? Ktorá by bezpochyby nemala tak dramatický dopad na jej životné postoje.

V poslednej dobe sa začalo označením fašista plytvať natoľko, že úplne stratilo svoju hodnotu a silu, to je voda na mlyn skutočných nefalšovaných fašistov. Však dnes už je fašista, kde kto, už je to jedno keď vás tak označia. Recept na riešenie je jednoduchý zahráte „kartu“ liberálneho fašistu, ktorá vás očisti. Už je absolútne bežné, keď sa dve navzájom protistojné názorové skupiny nazývajú fašistami. Pritom často, ani jedna z nich nie je.

Je fakt, na ktorý nie som hrdý, že rasizmus je na Slovensku bežný úkaz a to aj medzi voličmi a predstaviteľmi „štandardných strán“. Ale nemôžeme preto všetkých označiť za fašistov a rozhodne ich takou kategorizáciou nepreonačíme. To sa dá iba vzdelávaním a pozitivným príkladom.

  • Nácek: „Ty sku*vená cigánska špina! Do plynu s tebou!“
  • Bežná slováč: „Ty sku*vená cigánska špina!“

Liberáli chcú dnes natoľko obraňovať liberálne hodnoty, že porušujú tú najzákladnejšiu z nich, toleranciu. Áno ak sa chcete označovať za liberála, musíte vedieť tolerovať aj Kotlebovcov. Tolerancia neznamená s nimi súhlasiť, ale viesť s nimi diskusiu, na úrovni, aj keď sa vás budú snažiť z nej zhodiť. Ak niekoho nazvete fašistom, demokrata z neho neurobíte, ak s ním budete viesť zmysluplnú debatu na úrovni, môže sa vám prinajhoršom podariť presvedčiť ostatných aby sa nimi nestali. Schopnosť viesť debatu aj s absolutným názorovým oponentom je to jediné čo odlišuje nás demokratov od fašistov a komunistov. Je to zároveň naša najsilnejšia zbraň!

Na záver mi nedá nezareagovať na krátku poznámku autora, že je mu ľúto, že Lívia radšej neprepadla marxistickej ideológií. No mne to vôbec ľúto nie je, nezmenilo by to na situácií absolútne nič, nakoľko marxizmus je úplne rovnaké svinstvo ako ľudáctvo zamerané na obmedzenie slobody ľudí v prospech „niečoho väčšieho“ teda opäť iba ideologický obal a zámienka na likvidáciu opozície a názorových oponentov. V konečnom dôsledku to iste zlo ako fašizmus a nacizmus.

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.