Denník N

Nechajme sa Líviou poučiť

Tento týžden slovenské internety zaplavilo video 17-ročnej baby, ktorá rozpráva o multikulturalizme. Reakcie na seba nenechali dlho čakať a dievča sa dočkalo výsmechu a odsúdenia veľkej časti spoločnosti (moja prvá reakcia bola rovnaká). V tom lepšom prípade ľudia analyzovali jej výroky a argumentovali.

Cez víkend som sa na celú vec pozrel zo širšia a dospel som k názoru, že Líviino video nepoukazuje na jej zlyhanie, ale na zlyhanie veľkej časti spoločnosti.

Pod záštitou Nadácie Zastavme korucpiu už druhý rok funguje projekt Komunity. Ten dáva priestor realizovať sa približne tridsiatke mladých ľudí, ktorých zaujíma spoločenské dianie a trápi ich korupcia. V lete si na seba niektorí z nich zobrali neľahkú úlohu založiť aktivistické skupinky u seba v meste a preniesť tak aktivity Komunity na lokálnu úroveň. Cez víkend mala jedna z týchto skupiniek prvé stretnutie – nábor v Trenčíne. Prišli 4 ľudia, z toho 2 mladí.

Vtedy som si spomenul na Líviu. Často totiž frfleme, že množstvo mladých ľudí vôbec nezaujíma dianie v spoločnosti a témy, ktoré ňou hýbu. Lívia je iná, má na veci názor a dokonca sa ho nebojí vyjadriť. Spravila teda presne to, čo od mladých chceme. No prinieslo jej to výsmech a urážky. O nesprávnosti jej názoru sa už písalo dosť. Rozhodne to však nie je chyba 17 ročného dievčaťa, ktorého hodnoty a názory sa práve v tomto veku formujú.

Zaoberajme sa príčinou, nie dôsledkom

Ako sa stane, že 17-ročné dievča rozpráva o „neomarxistickej propagande“? V rámci “shitstormu”, ktorý video prinieslo, sme sa dozvedeli, že Lívia je členkou Kotlebovej “Ľudovej mládeže”. Hlavné zlyhanie, na ktoré Lívia vo svojom videu nepriamo upozorňuje je zlyhanie štátu. Neviem ako inak nazvať to, že mladých iniciatívnych ľudí prenechá extrémistom.

Ďalším zlyhaním, čo nemusí byť nutne Líviin prípad, je zlyhanie rodiny. Rodičia sa často so svojimi deťmi, nerozprávajú, nezaujímajú sa o ich záľuby a názory a tak sa ľahko stane že sa mladý človek dostane do bubliny, kde prevláda názor, že Slovák musí byť biely. Horší prípad je, keď podobné názory pochádzajú z rodinného prostredia a prípadné členstvo v mládežníckej skupine vedenej neonacistami rodičia podporujú. Vtedy prichádza na rad škola s neľahkou úlohou – nabúrať takéto videnie sveta a prinútiť študenta premýšlať kriticky a v súvislostiach. O tom, že v týchto úlohách často školy zlyhávajú sa dozvedáme pomerne často.

Politici majú v tomto prípade maslo na hlave nielen pre zanedbané školstvo. Spôsob akým komunikujú problematiku migračnej krízy, prípadne ju zneužívajú na kampaň prirodzene u časti spoločnosti vyvoláva strach zo všetkého cudzieho. Napríklad aj z baby, ktorá sa na Slovensku narodila a žije, hovorí po Slovensky a má mamu Slovenku. Pretože je mulatka.

Samostatnou kapitolou je vzťah politických strán a mládeže. Prečo sa mladý človek, ktorého zaujíma politika prihlási k extrémistom? Pravdepodobne preto, že demokratické strany s mládežou takmer vôbec nepracujú. A ak áno, nepožívajú dôveru jej veľkej časti.

Nechajme sa poučiť

Namiesto riešenia obsahu videa, by sme mali skôr vypočuť Líviin nepriamy odkaz a zaoberať sa tým, prečo množstvo mladých ľudí podobné názory zdieľa. Možno totiž stačilo málo – iní kamaráti, väčší záujem rodiny alebo učiteľa, viac možností realizovať sa, prosto malá zmena v Líviinom okolí a namiesto natáčania videa o multikulturalizme by sa v sobotu zúčastnila náboru do aktivistickej skupinky bojujúcej proti korupcii.

Teraz najčítanejšie

Martin Suchý

Absolvent odboru Hospodárska politika na NHF EUBA. Community and project manager - Nadácia Zastavme korupciu.