Denník N

Ako šesťročnému dieťaťu vysvetliť, čo je ústavný súd?

Interupcie, Mečiarove amnestie alebo Gaulieder nezaberú, možno očkovanie?

Kolegyňa priviedla do práce syna. Motal sa po kanceláriách až zastal pri mne a pýta sa ma:

„A ty čo robíš?“

Bol som v časovom strese, tak len krátko odpovedám: „Pracujem na počítači.“

Chlapček si nedá pokoj a pýta sa ďalej: „No dobre, to vidím, ale čo robíš?“

Vtom pribehne jeho mama a hovorí mu: „Milan sa venuje ústavnému súdu.“

Výborná vec do budúcna, ak sa chcete zbaviť cudzích detí. Úplne som ho prestal zaujímať.

Potreboval som niečo dopísať, takže ma to vcelku potešilo, ale popravde večer som sa k tomu vrátil.

Ak sa šesťročné dieťa nezaujíma o ústavný súd je to pochopiteľné, tiež by som si radšej vybral Pokemon kartičky a traumu z družinárky, ktorá fakt nemá zmysel pre humor.

Lenže ak máte o dvadsať viac, tak už je to o niečom inom. Hoci na prvý pohľad ústavný súd nie je vzrušujúce súslovie, ktoré by priťahovalo davy, je to inštitúcia, ktorá nám naozaj vie obrátiť svet. A potom mi napadlo, čo ak sa to k niektorým ľudom nad šesť ešte nedostalo?

Pred štyrmi rokmi istá matka odmietla očkovanie svojich detí a na súde žiadala rozhodnutie o pokute zrušiť. Rozhodnutím ústavného súdu bola povinnosť pravidelných očkovaní detí potvrdená.

Šesť rokov dozadu zase ústavný súd rozhodol o tom, že zvyšovanie minimálnej mzdy sestrám a pôrodným asistentkám nie je v súlade s Ústavou SR.

Umelé prerušenie tehotenstva takmer zaručene spôsobí vo väčšej skupine ľudí debatu. Ústavný súd po šiestich rokoch posudzovania zhodnotil, že vykonávať interrupcie do 12. týždňa bez udania dôvodu nie je v rozpore s Ústavou SR.

Ten istý ústavný súd rozhodol o tom, že ani štát či iný subjekt nemôže stavať diaľnice a cesty na pozemkoch, ktoré mu nepatria.

Na záver som si nechal vec, ktorou sme vo VIA IURIS žili celý minulý rok. Sú to Mečiarove amnestie, ktoré okrem iného od 98´chránili páchateľov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Ústavný súd ich definitívne zrušil. Našu podpisovú akciu na podporu zrušenia vtedy podpísalo viac ako 84 tisíc ľudí.

To nie sú všetky rozhodnutia Ústavného súdu za roky jeho existencie. Je ich omnoho viac a sú veľmi závažné. Ústavný súd má veľmi silné právomoci, ktorými ovplyvňuje náš život a mantinely, ktoré si myslíme, že určujeme sami.

Vo štvrtok zasadnú poslanci do parlamentu a budú hlasovať o tom, ako bude vyzerať táto inštitúcia v budúcnosti a ako sa bude vyberať tá elitná trinásťčlenná skupina ľudí, ktorá bez nášho vedomia bude ovplyvňovať naše životy. A životy našich detí.

V médiách sa o tom hovorí, v dennom kolobehu to takmer nerezonuje. A pritom je to tak dôležité. Ak poslanci vládny návrh týkajúci sa spôsobu voľby ústavných sudcov nezlepšia, bude to znamenať, že v roku 2031 by jediný parlament volil 12 z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Ak v tom čase budú parlamentnú väčšinu tvoriť napríklad extrémisti, ústavnosť, ochrana ľudských práv a demokratický charakter našej krajiny budú vážne ohrozené.

Ak aj nepôjdeme až do krajnosti, tak situácia, kedy na prelome tohto roka zvolí vládna koalícia 9 ústavných sudcov a sudkýň, s ktorých rozhodnutiami budeme musieť žiť minimálne ďalších dvanásť rokov, a potom príde niekto ďalší, kto vyberie a zvolí bez jedného, všetkých trinásť sudcov Ústavného súdu, je bytostne vážna.

Stále Vás to nezaujíma?

Ak máte chuť dozvedieť sa viac o ústavnom súde, smelo navštívte stránku www.zadobruvolbu.sk

Milan Šagát

(Autor je výkonný riaditeľ organizácie VIA IURIS. Vyštudoval politické vedy na Univerzite Komenského a na Belehradskej univerzite)

Teraz najčítanejšie

VIA IURIS

Snažíme sa zo Slovenska urobiť krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní. Pomáhame ľuďom, vylepšujeme zákony, usilujeme sa o to, aby súdy, polícia a prokuratúra fungovali bez politických vplyvov.


Po 27 rokoch práce však už vieme, že nespravodlivosť je nadčasová. Preto tu chceme byť tak dlho, ako nás budete potrebovať.


Ak sa vám páči čo robíme, podporiť nás môžete cez náš web.