Denník N

Najlepší rozpočet Andreja Danka

Myslíte si, že Andrejovi Dankovi nejde karta? Pozrite sa do budúcoročného štátneho rozpočtu.

Andrej Danko má dôvod na radosť. Do ministerstva obrany pritečie 581 miliónov eur naviac. V budúcoročnom štátnom rozpočte to predstavuje najväčší nárast v ktoromkoľvek rezorte. Tieto peniaze majú ísť najmä na modernizačné projekty armády.

Je to veľmi zvláštna situácia. Naša armáda modernizáciu bez pochýb potrebuje. 25 rokov bola ignorovaná, bezpečnostné prostredie je komplikované a nechceme byť len čiernym pasažierom na úkor našich spojencov. No pri pohľade na Danka, Hrnka, Gajdoša a Hoľka sa človeku chce plakať. Toto nie sú ľudia, ktorým by sme tieto peniaze a projekty mali zveriť. Posledný rok hovorí jasnou rečou.

8×8 z Fínska. Asi najkontroverznejším sa ukazuje projekt obrnených vozidiel 8×8. Vozidlo má byť výsledkom spoločného výskumu Fínska a SR. Pričom dodnes nie je jasné, čo okrem spojenia veže a vozidla skúma. Podľa Antona Hnrka učia vozidlo plávať. Čo je asi dôležitejšie, podľa Hodnotenia NATO nie je jasné, či toto vozidlo bude bude spĺňať záväzky, ktoré sme dali Aliancii.

Nadzvukové stíhačky. Po celých 18 hodinách, ktorých analýza nákupu stíhačiek za vyše miliardu eur bola na verejnosti, vláda rozhodla o nákupe z USA. Doteraz panujú nejasnosti o potrebe 14 kusov, ku ktorých nákupu sme sa zaviazali. Priorita na papieri sú pozemné sily, z rozpočtu to tak nevyzerá.

Húfnice a radary bez súťaže. Bavíme sa o svete, v ktorom je nákup pod 200 miliónov eur “menšia vec”. V prípade húfnic sa bleskovo rozhodlo o priamom nákupe za 175 miliónov. Pri radaroch na základe svojvoľných administratívnych kľučiek ministerstvo súťaž zrušilo a pôjde taktiež priamym zadaním.

K podpore týchto nákupov sa prihlásila aj takmer celá Národná rada. Žiadala však, aby bola pravidelne konzultovaná a informovaná. Pri prvých problémoch to však skončilo osočovaním kritikov a náhle chápavých opozičných poslancov, ktorí zrazu otočili a našli pochopenie pre vládu.

Hrnko a Krajniak k sebe našli zrazu cestu

 

Hodnotenie NATO. Ministerstvo na začiatku roka sľúbilo, že sa pochváli nezávislým hodnotením NATO. Nastala však absurdná situácia. Tvrdili, že dokument nie je tajný, no nemôže ísť na verejnosť. Nakoniec som ho na konci leta zverejnil sám. Ukázali sa zásadné pochybnosti spojencov, ktoré doteraz nik vážnejšie neriešil.

 

Ľudské zdroje. Z armády odchádzajú najlepšie kádre. Naposledy to bol generál Macko, ktorý tak reagoval na podivný výber nového náčelníka generálneho štábu. Ním sa stal gen. Zmeko, človek z tretej línie lídrov armády, ktorý sa osvedčil hlavne v lojalite voči SNS ako ministerský úradník na investičných projektoch. Spolu s Mackom odchádza z armády mnoho ďalších dôstojníkov, ktorí tvoria elitu našich ozbrojených síl.

Na druhom konci vojenských hodností to nie je o nič lepšie. Armáda má nedostatok vojakov, záujem o zálohy klesá. Ak si poviete, že to je tak všade okolo nás, mýlite sa. U susedov v ČR je záujem o armádu veľký.

Strategické dokumenty. Andrej Danko je mierne schizofrenický. Cestuje na východ, hovorí o tom, ako treba zrušiť sankcie, no tieto peniaze mu nesmrdia. Vadia mu viac slová a jasné postoje, preto doteraz blokuje schválenie bezpečnostných stratégií v parlamente. Je to celkom bizarná situácia, modernizujeme, najviac v našich dejinách, ale vlastne nechceme a bojíme sa povedať na čo to celé je.

Toto nie je partia, ktore by sme mali zveriť takéto peniaze. Koaličný kľud nemože stáť stovky miliónov. Postavme naše Ozbrojené sily na nohy, nie SNS.


O bezpečnosti a progresívnych témach píšem aj tu.

Teraz najčítanejšie