Denník N

Keď ministerstvo spochybňuje profesionalitu učiteľov

Musím krátko zareagovať na zverejnené informácie, že ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR požaduje, aby na I. stupni základnej školy učili telesnú a športovú výchovu (TŠV) kvalifikovaní telocvikári.

Ministerstvo školstva prichádza s ďalším nápadom, ako chce skvalitniť výučbu. Chce, aby telesnú výchovu vyučovali na prvom stupni namiesto triednych učiteľov už len riadni telocvikári.

Rázne sa ohradzujem voči takémuto návrhu opatrenia. Učitelia pre primárne vzdelávanie majú totiž telesnú a športovú výchovu v študijných programoch fakúlt na školách. Poskytujú základy telocviku a dbajú na vekovú primeranosť cvičení na hodine. Sú kvalifikovaní a ministerstvo takýmto nápadom spochybňuje ich profesionalitu.

Ak by malo ministerstvo úprimný záujem riešiť problém zaostávania telesnej aktivity slovenských detí, posilnilo by študijné programy primárnej pedagogiky ako aj časovú dotáciu na telocvik. No najmä by vynaložilo väčšie finančné prostriedky na renováciu či budovanie telocviční a hlavne by dôverovalo učiteľom a školám.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov