Denník N

Varíme s Medveďmi – Francuzáky, aké ste ešte nejedli

„Ja by som si tak dal francuzáky!“ takto mi opakovane píli uši ten, kto so mnou zdieľa život. :) Lenže, ako urobiť francúzske zemiaky tak, aby neboli kalorický zabiják a aby s nich netrčali sacharidy na všetky strany.

V minulosti sme sa už na stránkach blogu pokúšali o rôzne hybridy francúzskych zemiakov, hlavne pre vegetariánov. Napríklad tu, alebo aj tu. A ešte aj tu.  :)

Verzie to boli viac menej vydarené, ale všetky mali jeden háčik. Veľa veľa sacharidov. A keďže na trhoch, či v obchodoch to krásnymi veľkými karfiolmi len tak hýri, myšlienka nahradiť zemiaky karfiolom a klobásu mletým morčacím mäsom nedala na seba dlho čakať. Vegetariáni môžu urobiť to, čo už sme radili veľakrát a namiesto mäsa použiť tofu.

Potrebujeme: Veľa veľa karfiolu, len máličko zemiakov, (my sme na šesť porcií mali len tri zemiaky), mleté morčacie stehno, vajíčka, cmar, cibuľu, cesnak, tvrdý údený syr a koreniny.

Treba si uvedomiť, že minimom zemiakov sa jedlo stáva pomerne hladové, takže na šesť porcií sme použili dva poriadne karfioly, 700 g morčacieho a šesť vajíčok.

Karfioly očistíme, vložíme do posolenej vody, necháme zovrieť a povaríme päť minúť. Po vychladnutí ich rozdelíme, či nakrájame na malé kúsky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak taktiež a nakrájame na jemno. Údený syr nastrúhame. Z vajíčok štyri uvaríme natvrdo a zvyšné vlejeme do cmaru a vymiešame. A ideme variť.

Vo vhodnej panvici (wok) speníme cibuľu a cesnak, pridáme morčacie mäso, stiahneme plameň a pomaličky varechou morčacie spracovávame tak, aby sa nám pekne rozdelilo na malé kúsky a ‚nezgrclo‘ do jednej hmoty.

Keď je mäso dobre prehriate a premiešané, dochutíme ho takpovediac klobásovo. Teda soľou, čiernym korením, rascou, červenou mletú paprikou a majoránom na záver.

A začneme s vrstvením. V prvom rade potrebujeme poriadne veľký pekáč. Vymastíme ho olejom a začneme so zemiakmi.

Pokračujeme polovičným množstvom karfiolu.

Jednotlivé vrstvy môžeme ešte jemne posoliť a okoreniť, ale skutočne nepreháňame.

Na rad prichádza zmes mletého mäsa a vajíčka uvarené natvrdo.

Už teraz to vyzerá lákavo, však? Na mäsovo klobásovú zmes pridáme zvyšok karfiolu a dobre posypeme údeným syrom. Je dobré použiť syr do 30% tuku. Na trhu je ich pomerne široká škála, len treba čítať etikety.

A na záver všetko polejeme zmesou cmaru a zvyšných vajec. Nie veľmi, ale trochu je to vidieť aj na fotke. :)

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 45 – 50 minút.

Úžasne to vyzeralo a voňaloooo… Presne ako originálne francuzáky.

Želáme dobrú chuť.

Vaše Medvede. :)

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.