Denník N

Čo tak byť trošku smart?

Slovíčko smart sa v našom jazyku už natoľko udomácnilo, že ihneď pri jeho počutí nás napadnú spojenia: smart hodinky, smart riešenia, smartphony, smart cities, … Jednoducho každý chce byť smart, každý chce mať aspoň niečo, čo je inteligentné.

V lokalite, kde žijem je povinnosťou zriadiť si akumulačnú nádrž na zachytávanie dažďovej vody. Taká nádrž síce nie je lacným riešením a pre veľa ľudí predstavuje na začiatku nepríjemnú povinnosť vo forme nevyhnutnej jednorazovej investície. Po nejakom čase si ale každý uvedomí jej výhody. Nielen preto, že dažďová voda sa výborne hodí na zalievanie trávnika, ale aj preto, že nezaťažuje rozpočet.

Podobne aj niektoré mestá si už uvedomujú cenu vody pri jej využívaní na zavlažovanie parkov a záhrad ako aj pri samotnom polievaní ciest.

A práve preto si kladiem otázku prečo sa v našom meste pri investovaní do opráv alebo výstavby komunikácii, parkov, škôl a ďalších mestských objektov nekladie väčší dôraz na jej zachytávanie a ďalšie využívanie. Prečo nechceme vidieť aspoň tie finančné benefity, ak už nemyslíme  na prírodu? Prečo nechceme byť aspoň trošku smart?

Teraz najčítanejšie