Denník N

Politická kríza v Novom Meste

Približne mesiac pred voľbami sa otváral vynovený park na Ľudovom námestí.
Približne mesiac pred voľbami sa otváral vynovený park na Ľudovom námestí.

Kandidáti uchádzajúci sa o znovuzvolenie v blížiacich sa voľbách radi rátajú s krátkou pamäťou voličov. Toto je článok o kompromisoch kandidáta na starostu, ktorý síce dnes “Žije Novým Mestom”, ale takto pred rokom žil župnými voľbami a už sa s nami Novomešťanmi lúčil.

Vrcholiaca župná kampaň sa priamo dotkla aj chátrajúcej budovy Novej Tržnice. Na reklamu poslúžila, ale tá je po roku v ešte horšom stave.

Kandidatúra už úradujúcich politikov je pomerne kontroverzná záležitosť. Kým pri nových kandidátoch si môžete byť istí, že okrem svojho osobného i pracovného života pracujú na svojom zvolení, pri už úradujúcich politikoch je riziko, že svoju funkciu, aparát úradu či podriadených organizácií využijú v prospech svojho znovuzvolenia či zvolenia do ďalšej funkcie. Po finančnej kríze, hodnotovej kríze je v Novom Meste potrebné začať hovoriť aj o politickej kríze.

Myslím, že je to aj prípad Nového Mesta, kde vnímam, že sme sa za posledné dva roky dostali do politickej krízy. Dlhodobé a strategické projekty sa nahradili viditeľnými a rýchlymi aktivitami, ktoré sa dajú stihnúť do volieb.

Vlajkovou loďou župnej kampane kandidáta Kusého bol športpark Jama. Ten aj dnes slúži na kampaňové podujatia.

Mestská časť dva roky v predvolebnom režime

Nové Mesto patrí medzi väčšie mestské časti v Bratislave či už z pohľadu počtu obyvateľov, alebo rozlohy. S tým sú spojené rozsiahle problémy súvisiace s výstavbou, dopravou alebo dostupnými službami. Pri kvalitných strategických plánovacím materiáloch, funkčnej parkovacej politike alebo dostupnej domácej opatrovateľskej službe si však nestrihnete pásku.

Petičné akcie iniciované starostom a rokovania s developermi zmenili panorámu Nového Mesta na les žeriavov.

Tieto dôležité a systémové opatrenia však išli bokom vzhľadom na volebný cyklus a najmä rozhodnutie kandidáta Rudolfa Kusého uchádzať sa o post bratislavského župana. Bokom šli opatrenia, ktoré by ešte vtedy pokryli dostupné finančné zdroje a mestská časť sa vrhla na príjemné, nekonfliktné aktivity. V roku 2017 v Novom Meste pribudol drahý park Jama, Kolibčanov mala presvedčiť Gaštanica, obyvateľov Tehelného pola, Teplickej alebo Dimitrovky zas nové detské ihriská a fitness prvky.

Vlajkovou loďou komunálnej kampane sa po Jame stal park na Ľudovom námestí. Oba boli otvorené tesne pred voľbami.

Všetko chvályhodné aktivity, ktoré spolu s rekonštrukciou knižnice na Kolibe, prístavbou na ZŠ Jeséniova či rekonštrukciami na ďalších školách a škôlkach, patria do úzkeho profilu univerzálne uznávaných počinov. Problém však nastáva, ak si uvedomíme, že samospráva má ďaleko širšie povinnosti a kompetencie a to v oblasti výstavby, dopravy, životného prostredia, sociálnej oblasti a ďalších.

Nové stromčeky sadené na Ľudovom námestí počas letnej horúcej vlny.

Možno ste si mysleli, že po neúspešných župných voľbách sa práca vedenia mestskej časti preorientovala na hlbšie systémovejšie aktivity. Ak sa však pozriete na zmluvy, objednávky a faktúry mestskej časti, tak v nich znova dominujú rekonštrukcie parkov, detských ihrísk a množstvo kultúrnych podujatí najmä pre deti a seniorov. Tento rok už nejde o župné, ale o komunálne voľby a aktivity mestskej časti pod vedením kandidáta Kusého zostávajú rovnaké. Bujnejúca výstavba, rozbité chodníky, štvrte zapratané autami či zanedbaná zeleň musia znova počkať.

Namiesto priameho polievania koreňovej sústavy cez drenážne rúry oblievanie stromov hadicou.

Predvolebný populizmus a pomýlené opatrenia

Predvolebný populizmus a politickú krízu najlepšie ilustrujú niektoré aktivity, ktoré sa dejú práve teraz v rámci októbra – mesiaca úcty k starším. Všetci sa zhodneme, že starostlivosť o seniorov je dôležitá, že mestská časť by mala zabezpečiť dostupnú opatrovateľskú službu alebo aj pobytové zariadenia pre seniorov. Aj vedenie mestskej časti deklaruje starostlivosť o seniorov ako svoju prioritu. Výber opatrení a aktivít v rámci tejto priority je však prinajmenšom zvláštny.

Ešte začiatkom leta v Dennom centre seniorov na Nobelovej spadol sadrokartónový strop a centrum, v ktorom sa stretávali denne mnohí seniori z Dimitrovky museli zatvoriť. Mestská časť vyčíslila opravu na 15 tisíc Eur, peniaze však na ňu nenašla. Nedostatok financií bol aj dôvod prečo mestská časť musela narýchlo prenajať celú budovu, kde sa denné centrum nachádza, súkromníkovi, aby ten rekonštrukciu urobil. V októbri však mestská časť bola schopná objednať takmer 1000 vstupeniek do divadla na predstavenia pre seniorov v hodnote 9810 Eur a víkendový pobyt pre 30 seniorov v Častej Papierničke za 1450 Eur. Strop v dennom centre však doteraz nebol opravený a toto dôležité miesto pre život seniorov v Dimitrovke naozaj chýba.

Spadnutý strop v Dennom centre seniorov v budove Vernosť na Nobelovej ulici. Od začiatku leta si mestská časť nenašla 15 000 eur na jeho opravu. Čaká sa na nového nájomcu, ktorý vraj strop opraví.

Nechápte ma zle, rozumiem, že kultúra a spoločenské aktivity sú pre seniorov veľmi dôležité a pre mnohých by neboli dostupné, keby ich mestská časť nepodporovala. Na druhej strane išlo naozaj o dobrú investíciu, alebo len o predvolebnú aktivitu? Kde sú priority? Je lepšie mať fungujúce denné centrum pre seniorov, alebo jednorázové divadelné predstavenie? Mestská časť nakupuje vstupenky do divadla pre seniorov každý rok. Zaujímavý je však fakt, že tento rok v októbri v rámci mesiaca úcty k starším sme investovali na nákup vstupeniek viac ako ktorýkoľvek iný rok predtým (faktúry sa zverejňujú od roku 2011). Bolo to 2-krát viac peňazí ako minulý rok, kedy sa na vstupenky v októbri dalo spolu 5000 Eur.

Možno to vnímať len ako snahu vedenia venovať viac starostlivosti seniorom, no s blížiacimi sa voľbami sú tieto aktivity čoraz kontroverznejšie.

Mestská časť ako kampaňový štáb

Na rozdiel od župných volieb si podľa transparentného účtu kandidát Kusý neplatí žiadnu agentúru či konzultácie. Tento rok mu však s kampaňou pomáha štáb priamo na úrade. Naznačuje to prítomnosť pracovníkov úradu aj počas víkendových aktivít, ktoré možno pri prísnejších kritériach považovať za kampaňové. Ako vplýva predvolebná kampaň na fungovanie a aktivity úradu sa však môžeme len domnievať. Možno tento rok Novomešťania vďačia za veľmi bohatý kultúrno-spoločenský októbrový program jednoducho zhode okolností. Zaujímavé je ale napríklad, že “tradičný” lampiónový sprievod sa každý rok (2012 – 2017) konal okolo 10. novembra. Tento volebný rok však bol už 20. októbra. A dostali sme aj nové podujatie, ktoré sa možno zaradí medzi tradičné – “Halloween na ľade” so súťažou o pekné ceny a sladkosťou pre každé dieťa.

Niektoré akcie organizuje starosta Rudolf Kusý a iné zas kandidát Rudolf Kusý.

Pre občana nezaujímajúceho sa o komunálnu politiku môže byť zložité presne odlíšiť čo je kampaňová aktivita kandidáta na starostu a čo len práca starajúceho sa starostu. Niekoľkonásobné vytlieskanie kandidáta Kusého na pódiu počas Záveru Kultúrneho leta, opakovaná prezentácia úspechov mestskej časti v Hlase Nového Mesta či exkluzívny prístup k programu Denných centier seniorov, na rodičovské združenia v škôlkach či školách sú len niekoľkými príkladmi, kde sa hranica medzi fungovaním mestskej časti a predvolebnou kampaňou stiera. Možnosť prezentovať sa v miestnom periodiku, TV Nové Mesto či podávanie obálok s hotovosťou rodičom novorodencov je doslova na nezaplatenie. Technológie 21. storočia síce umožňujú spomínaný príspevok poslať rodičom priamo na účet, z nevysvetliteľných dôvodov sa však dáva do ruky v hotovosti.

Prečo sa nás to týka?

Tento článok nie je akousi sťažnosťou jedného kandidáta na starostu na neférovú politickú súťaž, ale snahou poukázať na stav, kedy kvôli voľbám idú bokom záujmy nás všetkých. Počas diskusií či zberov podpisov ste najviac spomínali problematickú výstavbu, problémy s parkovaním, alebo zanedbanú zeleň. To sú všetko témy, ktoré okrem iných chceme v Novom Meste riešiť.

Postupne zisťujeme, že veľké kultúrne podujatia a nekončiace rekonštrukcie parkov a detských ihrísk vyčerpávajú nielen kasu mestskej časti, ale aj pracovné kapacity úradu. Tak sa napríklad stane, že úrad nie je schopný už dva roky urobiť verejné obstarávanie na prevádzkovanie tepelnotechnických zariadení a teda aj dodávky tepla pre tisícky novomestských domácností. Napriek tomu, že sú povinní zo zákona spraviť verejné obstarávanie na nového prevádzkovateľa, tak zmluvu, ktorá bola len do roku 2016 už dva roky predlžujú dodatkami a ako dôvod uvádzajú neschopnosť pripraviť obstarávanie. Vďaka tomuto obstarávaniu by sme mohli mať zabezpečené lepšie služby pri dodávke tepla, ale jednoducho na úrade nie je na to čas.

Úryvok z programu Rudolfa Kusého z roku 2010. Územné plány zón schválené nemáme, parkovaciu politiku tiež nie. Program bol z jeho webu medzitým stiahnutý.

Už druhý rok je Nové Mesto len politickým výťahom pre kandidáta Kusého a my mu na jeho politickú kariéru všetci povinne prispievame cez dane či poplatky, ktoré našej mestskej časti platíme. Pred rokom neuspel pri svojej kandidatúre na bratislavského župana a dnes nás žiada o to, aby sme ho podporili aspoň ako starostu. Považujem za krajne nezodpovedné, aby sme ignorovali roky neriešené problémy a nechali si zalepiť oči detskými ihriskami, parkami či kultúrnymi podujatiami.

Toto sú všetko dôležité veci, ktoré majú byť ale len jednou časťou aktivít samosprávy a nie jej hlavným stredobodom.

Preto Nové Mesto potrebuje zmenu.

Matúš Čupka

Kandidát na starostu mestskej časti Bratislava – Nové Mesto

Zapojte sa do diskusie na Facebook-u

Teraz najčítanejšie

Matúš Čupka

Novomešťan a rodič naberajúci skúsenosti ako vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy v Mestskej časti Bratislava - Rača. Tu prezentované názory sa nemusia nutne zhodovať s oficiálnymi názormi môjho zamestnávateľa.