Denník N

Blamáž Plusky – urobila objednávateľku vraždy Kuciaka z úplne inej ženy

Reprofoto z videoklipu Maco Mamuko Ampulka Mega M. 2 /Krstný Otec 2015
Reprofoto z videoklipu Maco Mamuko Ampulka Mega M. 2 /Krstný Otec 2015

Stalo sa už pravidelnosťou, že v Plus Jeden deň vychádzajú bežne neoverené a dopletené informácie. To, čo zverejnili teraz, je však výrazne závažnejší lapsus ako inokedy.

Denník Plus  Jeden deň a jeho web pluska.sk priniesli v stredu článok o Alene Zsuzsovej, ktorá je obvinená z vraždy Jána Kuciaka, s názvom Pred zatknutím stihla natočiť videoklip.  K článku pripojili fotky a video, v ktorom má podľa tohto denníka vraj vystupovať Zsuzsová ako krásna čiernovlasá modelka.

Tajomná Alena Zsuzsová, ktorá si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka († 27), má zrejme mnoho tvárí. Jednu z nich zachytilo video ešte z roku 2015, na ktoré nás upozornil čitateľ. Pozrite sa, čo mala Alena vystrájať!“ píše denník. „Náš čitateľ nám však poslal videoklip kapely Maco Mamuko z roku 2015, v ktorom mala podľa neho Zsuszová účinkovať aj so svojím, už vtedy exmanželom Mariánom Markovičom prezývaným Ampulka,“ píše Pluska.

Na videu je pekná mladá čiernovláska. Problém je v tom, že to nie je Alena Zsuzsová, ale úplne iná žena, ktorej meno uvádzať nebudem, no určite je teraz „nadšená“, že sa jej tvár ocitla na titulke s označením „obvinená z vraždy novinára.“

Ako mi potvrdili ľudia, ktorí Zsuzsovú osobne videli, žena z klipu nielenže nie je Zsuzsová, ale sa na ňu ani nepodobná. Redakcia si však nedala žiadnu námahu s overením tipu od čitateľa, rovno fotku ženy dali aj na titulku.

To, že vo videoklipe je niekto úplne iný, píše aj bývalý partner Zsuzsovej:

Podobné prešľapy sú v tomto denníku úplne bežné. Tu je pár majsterštikov:
Napríklad tieto:
Pluska robí zo Sheily akčnú hrdinku, používa pritom fotku úplne inej ženy
Ako Plus jeden deň poslal Celeste od Dunaja do Dubaja
Súťažiaca z reality šou nachytala Plusku
Pluska.sk pochovala policajta, ten však vtedy ležal v nemocnici

Žiaľ, tentokrát je to o to závažnejšie, keďže bez overenia dali neznámej osobe nálepku údajnej objednávateľky vraždy a zo Zsuzsovej urobili celebritu – „hviezdu“, ktorou rozhodne, ani podľa vzhľadu, nie je.

Aktualizácia 26:10: Včera som upozornili vedenie vydavateľstva aj šéfredaktorku Ivanu Mandákovú na chybu. Dnes šéfredaktorka odpísala: „Informáciu o videoklipe sme si overovali a zdroj nám potvrdil, že ide o Alenu Zsuzsovú. Až po vypublikovaní materiálu nás kontaktovala pani, ktorá sa predstavila ako mama Mariána Markoviča, ktorý tiež účinkuje v spomínanom videoklipe. Upozornila nás, že ide o inú bývalú partnerku jej syna, ktorá je Alene Zsuzsovej veľmi podobná,“ napísala šéfredaktorka Ivana Mandáková. Hoci o chybe vedeli už včera, ešte dnes (nasledujúci deň) má Plus Jeden deň pôvodný článok na webe.
Viac: Plus Jeden deň šírila článok o klipe Zsuzsovej, hoci vedela, že je tam úplne iná žena

V diskusii na facebooku reagovala včera aj samotná žena z videoklipu:

Miroslava Kernová

Informácie zo zákulisie médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.