Denník N

Spoja sa popradskí kandidáti voči Dankovi?

Prieskumy vedie Anton Danko s veľkým náskokom. Ďalších 5 protikandidátov na primátora držia percentá, ktoré ak by spojili, Danka by s prehľadom porazili. Aké sú možnosti? Čítajte viac blogu.

Situácia v Poprade je napätá. V komunálnych voľbách kandiduje až 13 kandidátov na primátora. Je to najviac v histórii Popradu. Sily sa neprimerane trieštia a na primátorskú stoličku si trúfa priveľa primátorov.

Dopyt je jasný. Podľa prieskumu Agentúry AKO, by volilo Antona Danka 34,1% voličov.

Za ním stojí Kavka a Beljajev, ktorí by dostali po 12,1% hlasov.  Skúsme k nim pripočítať hlasy Dujavu (11,8%), Wzoša (9,7%), Švagerka (7,6%) a opozícia voči Dankovi by tak dala dokopy úctihodných 53,3% hlasov.

Na to však treba prekonať svoje vlastné ego a spájať sa. Treba obchodovať. Aké sú možnosti?

Faktor Beljajev

Beljajev je politický amatér a tak pristúpil aj k voľbám. Rozhodol sa nekandidovať za poslanca. Berie primátora, alebo nič.

V očiach voličov Kavku, Dujavu, Wzoša môže vystupovať ako kontroverzný oligarcha. V prípade spojenia síl pre jeho osobu existuje vysoké riziko, že voliči rezignujú a k voľbám neprídu.

Naviac, Beljajev je zabezpečený. Obchodovať pre záchranu svojich peňazí nepotrebuje. Kandidatúru vníma ako voľnočasovú aktivitu a niečo, čo by rád dosiahol, ale nič sa nestane, keď to nedosiahne. Niet mu čo ponúknuť. Muselo by v ňom prehovoriť svedomie a dobrovoľne z boja ustúpiť.

Trojica Kavka – Dujava – Wzoš

Ide o podobnú trojicu kandidátov, s podobným program a približne rovnakým záberom na voliča. Rozdiely bádať iba minimálne. Všetci traja kandidujú zároveň aj na poslanca, čo je prvý predpoklad na vytváranie dohôd.

Šancu uspieť majú všetky traja, keď sa spoja v prospech jedného kandidáta na primátora. Ďalší dvaja by sa v prípade výhry stali viceprimátormi. Spolu by mali 33,6% a Danka by vyrovnali na úroveň štatistickej chyby.

Úpadok Švagerka

Švagerkovi ide už iba o jediné – udržať sa v stoličke primátora do konca, aby mu prišla na účet tučná odmena za štvorročný výkon funkcie. Stále by ho však volilo 7,6% voličov. Priestor na rast ale nemá. Čaká ho iba trpký pád na dno, podobný Radovi Procházkovi a strane Sieť.

Jeho podpora inému kandidátovi by znamenala bozk smrti. Podporu od človeka, ktorý sa na súdoch vykrúca zo šoférovania s viac ako 1 promile – to nechce nikto.

Má na výber iba dve možnosti: buď sa vzdá kandidatúry, alebo sa zapíše do dejín nielen ako alkoholik, ale aj ako blázon.

Delenie hrá do karát Dankovi

Antonovi Dankovi súčasný stav vyhovuje –  získa plnú moc a s nikým sa o ňu deliť nemusí.

Jeho najväčšou hrozbou je spájanie sa protikandidátov. V posledných voľbách sa mu stalo osudným a čísla hovoria o tom, že ani toto spájanie by neprežil.

Kľúčové bude, ako sa k problému zachovajú Dankovi protikandidáti. Môžu si do volieb hladkať egá a potom plakať nad tisíckami eur vyliatých v kampani. Alebo sa spoja, peniaze za kampaň sa im vo funkcii vrátia a urobia to, na čom im všetkým záleží – pomôžu obyvateľom Popradu. Je to jasný win-win, alebo bolestivý pád pre každého. A kto si toto neuvedomuje, nech politiku už viac nerobí.

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Dančo

Absolvent verejnej a sociálnej politiky a ľudských zdrojov na Masarykovej univerzite v Brne. Špecializujem sa na rozvoj a vzdelávanie zamestnancov. Zaujímam sa o verejné dianie v meste Poprad a v oblastiach politiky práce, sociálnych vecí, rodiny, mládeže a školstva.