Denník N

3 dôvody, prečo je daň za psa hlúposť

Ten, kto má psa vie, že pes je člen rodiny a bodka. A je jedno, či vám utečie na Hlavnú a vy ho hľadáte na Boženke, ako ja kedysi dávno, alebo vám ohryzie obľúbené tenisky. Pozriete tomu nevinnému zvieraťu do očí a má odpustené.

Píšem o psovi preto, lebo sa tu rozvírila debata o tom, či sa má platiť za psa daň alebo nie. Pozorne čítam diskusie a som prekvapený, ako nám uniká podstata. Niektorí psíčkari hovoria, že by aj platili, ak by sa vyzbieraná daň vrátila späť psíčkarom alebo útulkom. Tak ja vám poviem, prečo je táto daň hlúposť.

1. Dane platíme štátu, odtiaľ idú do samosprávy a tá sa má starať o verejný priestor. O chodníky, trávičky, parky i ihriská. Ak by sme nikto nemali psa, musela by samospráva tak či tak zabezpečovať čistotu. Takže načo ďalšie dane?

2. Pes je vynikajúci spoločník. Je dokázané, že prítomnosť psa v rodine má pozitívny dopad na mnoho vecí. Takže dane za tento vzťah rozhodne platiť netreba.

3. Mesto má podporovať útulky aj napriek tomu, že daň za psa zanikne. Mesto sa má starať o to, aby boli ulice a parky čisté. Mesto sa má starať o svojich ľudí a keď je pes prínosom pre človeka, tak mu ho nemôže zdaniť. Volíme si politikov, aby sa o mesto starali a nie aby sme naviac platili.

Ktosi, kto nemá rád psy vymyslel daň za psa a my ju desiatky rokov platíme. Stačí použiť sedliacky rozum a každému musí byť jasné, že je to nezmysel.

Teraz najčítanejšie