Denník N

13 riešení pre Košice

Samozrejme, že by som chcel, aby do Košíc konečne prišla IKEA a Starbucks a tajný plán mám, ale dnes chcem písať o veciach, ktoré by mali byť samozrejmosťou každého primátora Košíc. Bohužiaľ nie sú. Dajú sa veľmi rýchlo realizovať a Košičania by sa im potešili.

  1. Do hry chceme vrátiť odborníkov, lebo odborníci na rozdiel od politikov najlepšie poznajú riešenia. To, aká ide múka do koláča vie najlepšie pekár, ktorý koláč pečie a nie politik, ktorý ho je.
  2. V každej mestskej časti zriadime pozíciu koordinátora problémov, aby ste už nemuseli počúvať výhovorky, že toto nie je kompetencia mesta alebo starostu. Tento koordinátor nebude sedieť v kancelárii, ale žiť v teréne, medzi ľuďmi. Bude koordinovať opravu chodníkov, verejné osvetlenie, čistotu… Jednoducho človek, ktorého budete poznať a keď mu niečo nahlásite, nebude čakať týždne ale zavolá tam, kde treba. Veľakrát stačí len vymeniť žiarovku na lampe, alebo zavolať smetiarom, že tu a tam je neporiadok.
  3. O bezbariérovosť sa bude starať Správa mestskej zelene.Táto mestská organizácia vytvorí nové pracovné miesta – spomínaných koordinátorov, ktorí s ľuďmi najprv zmapujú konkrétne bariéry. Robotníci potom  postupne odstránia malé bariéry. Na tých väčších budeme makať tiež.
  4. Na projekte Promenáda začne pracovať odborný tím zložený z ekonómov, právnikov, expertov na eurofondy, architektov a stratégov. Tak, aby sme Košičanom predložili čo najskôr predstavu o tom, ako by raz mohla promenáda pri Hornáde vyzerať.
  5. Lampy verejného osvetlenia musia svietiť a bodka. Občan nahlási, koordinátor zabezpečí opravu. Bez zbytočných zdržaní.
  6. Cyklistické chodníky budeme stavať z eurofondov, z peňazí od developerov a z mestského rozpočtu. Zároveň zavedieme bikesharing, ktorý bude porovnateľný s modernými mestami v Európe.
  7. Bezpečnosť detí na prechodoch pre chodcov zabezpečia seniori, ktorí budú každé ráno stáť na potrebných prechodoch pred školami a pomôžu koordinovať dopravu.
  8. Za parkovanie sa bude platiť až vtedy, keď nám odborníci predložia návrh, ktorý bude Košičanom riadne vysvetlený a bude vychádzať z analýz a sedliackeho rozumu.
  9. MHD zmodernizujeme. Bude čistejšia a bude jazdiť častejšie. Lepšou správou verejných peňazí vieme ušetriť milióny eur, ktoré investujeme aj do MHD.
  10. Kultúra je v Košiciach veľmi žiadaná. Pomôžeme organizátorom kultúrnych podujatí získavať viac peňazí zo súkromných zdrojov, aby bola kultúra dostupná pre každého. Zároveň dáme priestor odborníkom, aby nám povedali, kam sa Košice v oblasti kultúry posunú na najbližšie roky. O kultúru sa nemôžu starať úradníci ani politici, ale odborníci.
  11. Budeme sa viac venovať tínedžerom, pretože na nich spoločnosť zabúda a oni sedia len doma pri počítačoch. Vytiahneme ich von, tak, ako to bolo v minulosti.
  12. Zrušíme daň za psa. Pes pomáha ľuďom odohnať zlodeja. Je dobrý spoločník pre starších ale aj pre malé deti. Pes už nie je vec ani v zákone. Takže nebude ani nástrojom mesta na to, ako naplniť rozpočet
  13. Verejný priestor bude krajší a funkčnejší. Nestačí postaviť len detské ihrisko. Oddychové zóny, lavičky, priestor pre tínedžerov, pre psíčkarov. To všetko na mnohých miestach chýba, preto to zmeníme. Lepšou správou verejných financií vieme ušetriť niekoľko miliónov eur, rovnako vieme do financovania mnohých projektov pozvať developerov a vieme sa stále uchádzať o eurofondy. Týmto spôsobom zabezpečíme financovanie verejného priestoru. Chceme Košice, v ktorých budeme radi žiť.

Budem rád, ak budeš tento blog zdieľať, viac ľudí sa o ňom dozvie a viac ľudí sa zapojí do diskusie. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie