Denník N

Násilie plodí násilie a nenávisť plodí nenávisť

Nenávisť neporazíme tým, že budeme ešte hlasnejšie prejavovať nenávisť voči iným skupinám ľudí. Násilie plodí násilie a nenávisť plodí len ešte väčšiu nenávisť. To je veľmi aktuálne aj pre situáciu na Slovensku. Keď nám politici servírujú „zaručené pravdy“ a šíria nenávisť voči určitým skupinám ľudí, ozvime sa!

Iba 11 dní dozadu som písal o masovej streľbe na Kryme, kedy študent na strednej škole zabil 20 ľudí a približne 50 zranil. Sám spáchal samovraždu – údajne nenávidel školu a chcel sa pomstiť učiteľom.

Včera sa však udial ďalší teroristický útok. Áno, nebojme sa to pomenovať pravým menom. Pojem „terorizmus“ má viacero definícii a jedna z nich hovorí o tom, že terorizmus je násilný akt, za účelom vytvoriť teror či strach, medzi veľkou skupinou ľudí. Útočníkovi ide o politické, náboženské, či ideologické ciele.

Ešte sa nevie, či 46-ročný Robert Bowers sa priamo hlásil k nejakej ideológii, no podľa doterajších zistení je jasné, že vychádzal z ideológii, ktoré hlásajú národnostnú, či náboženskú nenávisť a nevraživosť.

Na sociálnej sieti s názvom „Gab“ písal okrem iného o tom, že „Židia sú zlo a deti satana“, útočil na organizáciu pomáhajúcu utečencom a hovoril o „votrelcoch“. Na zablokovanom účte mal mať titulnú fotku s nacistickým symbolom „1488“ a pred začatím zabíjania kričal „všetci Židia musia zomrieť“.

Tragická odpoveď od prezidenta

Tragická odpoveď prišla od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten odpovedal na jednu z otázok ohľadom zbraní, že ak by v chrámoch boli ozbrojené ochranky, dopadlo by to asi inak. Niet sa čo čudovať – kampaň D.Trumpa bola v roku 2016 podporená organizáciou, ktorá podporuje držanie a šírenie zbraní. Od NRA dostal vyše 11 miliónov dolárov.

Ešte komickejšie vyznievajú jeho výzvy, aby sme čelili nenávisti a násiliu. Kto aspoň zbežne sledoval prezidentské kampane v roku 2016, resp. sleduje aspoň občas výroky Donalda Trumpa, ten vie, že on sám podnecuje nenávisť. Nenávisť voči imigrantom, cudzincom, novinárom (ktorých nazýva „nepriateľmi ľudu“), moslimom či mnohým iným skupinám ľudí.

Jeden z komentujúcich veľmi trefne vystihuje moje pocity a názory :). A samozrejme názory veľkej časti Američanov.

 

Nie, nenávisť naozaj neporazíme tým, že budeme ešte hlasnejšie prejavovať nenávisť voči iným skupinám ľudí. Takisto násilie neporazíme tým, že budeme „do krvi“ obhajovať zločiny našich spojencov . Pretože násilie plodí násilie a nenávisť plodí len ešte väčšiu nenávisť. To je veľmi aktuálne aj pre situáciu na Slovensku. Keď nám politici servírujú „zaručené pravdy“ a šíria nenávisť voči určitým skupinám ľudí, ozvime sa! Pretože, ako nám minulosť ukázala, a ukazujú čoraz viac aj súčasné trendy v politike, demokracia a sloboda nie je zadarmo a ak tieto hodnoty nebudeme aktívne brániť, tak raz o nich opäť prídeme.

Teraz najčítanejšie

Tarek Yacoob

Som študentom politológie na magisterskom stupni na Univerzite Komenského v Bratislave. Zaujímam sa o spoločenské a politické dianie a udalosti posledných dní ma nenechávajú chladným.