Denník N

O vplyve novomestských falošných profilov na férovosť politickej súťaže

Dva fiktívne profily a starosta si píšu o budúcnosti Nového Mesta.
Dva fiktívne profily a starosta si píšu o budúcnosti Nového Mesta.

Minulý týždeň opätovne na sociálnych sieťach rezonovala téma fiktívnych profilov, ktoré ovplyvňujú diskusie v prospech kandidátov. Téma sa vážnejšie objavila prvýkrát už pred župnými voľbami a znova sa vynorila teraz pred blížiacimi sa voľbami do samosprávy. V tejto súvislosti sa spomína aj meno Rudolfa Kusého.

Ako užívatelia sociálnych sietí sa podvedome spoliehame na to, že komentáre a príspevky do diskusií píšu skutoční ľudia, že s nami zdieľajú svoje skutočné názory a skúsenosti. Ako sa však ukazuje, sociálne siete sa dajú veľmi jednoducho zneužiť na zavádzanie užívateľov a manipuláciu diskusií. Pre skutočnú korektnú politickú súťaž a diskusiu je to veľmi nebezpečné, pretože dochádza k manipulatívnemu prikresľovaniu imidžu konkrétneho politického kandidáta.

Žijeme vo svete, kde sa dezinformácie stávajú efektívnym nástrojom na ovplyvňovanie širokých más. Dezinformácia však nemusí mať len negatívny charakter, kedy niekto je zlý, niečo je zlé, ale môže mať aj pozitívny charakter, kedy vykresľuje konkrétneho človeka alebo situáciu lepšie ako je v skutočnosti. Dnešní konšpirátori spochybňujú verejné autority a priame využívanie fiktívnych profilov, či užívanie výhod z nich, im len dáva za pravdu. Poctiví politickí kandidáti, ktorí si roky budujú svoju značku na sociálnych sieťach sú tak hádzaní do jedného vreca s tými nepoctivými. Vo voličoch sa tak stráca schopnosť rozlišovať medzi kandidátom, ktorý si buduje svoju komunitu s príbehom a tým, ktorý si svoj imidž umelo prikresľuje a kriví politickú súťaž.

V roku 2016 vyšiel článok novinára Filipa Struhárika, ktorého cieľom bolo poukázať na sieť falošných profilov, ktoré v diskusiách zlepšovali imidž vtedajšiemu predsedovi strany SIEŤ Radoslavovi Procházkovi. Medzi možnými politikmi, ktorým fiktívne profily pomáhajú, bol aj  novomestský starosta Rudolf Kusý. Najskôr som tejto informácií neprikladal veľkú váhu. Keď však starosta ohlásil kandidatúru na bratislavského župana, začal som si všímať množstvo zvláštnych profilov, ktoré neprirodzene reagovali pod komentármi, fotografiami alebo udalosťami tohto kandidáta.

Profilová fotografia opäť z fotobanky. Dá sa nájsť ako súčasť reklamných materiálov viacerých organizácií. Profil používa len malý výsek fotografie. Originálna celá fotografia je vpravo.

Vo štvrtok však Filip Struhárik zverejnil svoj ďalší článok o falošných profiloch, v ktorom opäť spomenul okrem kandidáta na starostu Starého Mesta Martina Borgulu, aj meno novomestského starostu a súčasného kandidáta Rudolfa Kusého. Ten odmietol, že by si niekedy objednal falošných diskutérov na svoju podporu. Bez ohľadu na to, či o existencií falošných profilov vie, alebo nevie, oddiel falošných profilov mu pomáha do dnešných dní.

Svoju facebookovú stránku spravujem už takmer štyri roky a ešte som sa nestretol s existenciou fiktívnych profilov, ktoré by obhajovali moju prácu. Ak človeka, ktorý mi komentuje status nepoznám, tak si zvyknem otvoriť jeho profil. Pozitívne naladení užívatelia sociálnych sietí zvyknú mať so mnou množstvo spoločných priateľov, keďže prienik mimo sociálnu bublinu si na Facebook-u vyžaduje pomerne rozsiahle finančné príspevky. Na druhej strane súčasný novomestský starosta asi svojich prispievateľov nekontroluje a zvykne “lajkovať” komentáre fiktívnych profilov a niekedy na ne dokonca aj reaguje.

Oba profily v konverzácií sa prezentujú fotografiami, ktoré preukázateľne patria ľuďom s inými menami.

Začiatkom leta 2018 som si vyhradil niekoľko hodín času a vrhol som sa na diskusie pod príspevkami novomestského starostu s cieľom zistiť, či a koľko falošných profilov mu prispieva na stránke. Zoznam sa začal rýchlo plniť a tak som len od 14.12.2017 do konca júna 2018 identifikoval 65 možných falošných profilov. Nájdete ich v tabuľke tu. Tieto falošné profily spája ukradnutá profilová fotografia z časopisov, dovolenkových katalógov, fotobánk alebo zahraničných blogov. V úvodnej fotke nájdeme hory, oceán, lesy či iné neosobné obrázky. Z FB profilov sa o nich prakticky nič nedozviete a ani mimo tejto sociálnej siete sa nedajú vyhľadať. Väčšinou ich spája tiež záujem o speváka Rytmusa či Drakea, hokejový klub Slovan a zamestnania si uvádzajú v rôznych korporáciách.

Pre ilustráciu prikladám niekoľko ukážok z produkcie týchto fiktívnych profilov:

Oba účty majú profilové aj úvodné fotografie stiahnuté z internetu. Pavol Kollár používa fotografiu Marka Sampsona, ktorá bola uverejnená napríklad v denníku Independent.
Radka Peláková používa ako profilovú fotografiu z článku, ktorý písala Laura Bates pre denník The Guardian. Aj úvodná fotografia je z fotobanky a dá sa jednoducho dohľadať na internete.
Svetlana Kostúrová si vybrala ako svoju profilovú fotku malý výsek z reklamnej fotografie pre značku Preciosa. A ako inak aj úvodná fotografia je z internetu.

Ďalšie príklady:

Len dodám, že je proti pravidlám Facebooku používať ako profilové fotografie iných ľudí, ktoré by mohli zavádzať o indentite užívateľa sociálnej siete a je zakázané používať fotografie, na ktoré nemá užívateľ autorské práva.

Toto sú ukážky aktivity fiktívnych profilov len za posledné týždne. Ukazujú, že na stránke novomestského starostu prebieha programová podpora jeho výstupov či už s jeho vedomím, alebo bez neho. Ako zakladatelia našich stránok máme však zodpovednosť voči ostatným reálnym užívateľom sociálnych sietí, aby sme komentáre fiktívnych profilov odstraňovali z našich stránok. Ako zmazať nežiadúci príspevok vie aj novomestský starosta. Spravil tak na svojej stránke už viackrát. Ako príklad môžeme uviesť zmazanie príspevku kandidáta na poslanca  Juraja Petroviča, ktorému bol zmazaný príspevok z udalosti starostu o stretnutí s občanmi v areáli bývalej stanice Filiálka, kde chce developer postaviť menší park pri svojom novom sídlisku.

Zmazaný komentár kandidáta na miestneho i mestského poslanca Juraja Petroviča v udalosti na stránke starostu.

Stanovisko reklamnej agentúry Seesame: “Falošní diskutéri sú ako rýchla jazda pod vplyvom alkoholu – môže to vyzerať ako vzrušujúca skratka, ale je to neakceptovateľná hlúposť, ktorá sa celkom isto skončí prúserom pre všetkých naokolo.” pomerne jednoznačne popisuje nebezpečnosť fiktívnych profilov na sociálnych sieťach.

Chýbajúca diskusia

V Novom Meste nám chýba skutočná diskusia. Priestor kde by sme mohli konfrontovať rôzne názory na riešenie viacerých problémov a výziev, ktorým v súčasnosti naša mestská časť čelí. Hlas Nového Mesta odmietol zverejniť čokoľvek týkajúce sa volieb alebo opozičného názoru. Na sociálnych sieťach diskusiu varia fiktívne profily, na negatívne komentáre, alebo oponentov starosta nereaguje, alebo ich rovno maže. Na verejných stretnutiach, ktoré v rámci svojej kampane organizuje, si vyberá, na ktoré otázky bude odpovedať a na ktoré nie. Na výzvy a pozvánky na diskusiu, kde by sa mohli obyvatelia pýtať otázky kandidátov, starosta nereagoval alebo ich nepriamo odmietol. Diskusia sa len simuluje a doplácajú na to všetci Novomešťania.

Zbavme našu politiku tejto formy zavádzania verejnosti. Diskutujme otvorene a poctivo, dajme priestor konfrontácií rôznych názorov a dajme ľuďom šancu vybrať si ten lepší program pre Nové Mesto. Vytvárajme podmienky pre férovú politickú súťaž postavenú na silnom programe, kvalitných kandidátoch či slušných konfrontácii medzi kandidátmi. V opačnom prípade si budú voliči vyberať svojho starostu na základe príspevkov ako: “Gratulujem vam pan starosta. Cele toto vase usilie sa vyplatilo” (ako napísala Denisa Mjartanová pod starostov komentár k druhému miestu v rebríčku Transparency International) a budeme sa zamýšľať nad tým, že kto sú tí ľudia, ktorí píšu podobné komentáre.

Matúš Čupka

Kandidát na starostu mestskej časti Bratislava – Nové Mesto

Zapojte sa do diskusie na Facebook-u

Teraz najčítanejšie

Matúš Čupka

Novomešťan a rodič naberajúci skúsenosti ako vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy v Mestskej časti Bratislava - Rača. Tu prezentované názory sa nemusia nutne zhodovať s oficiálnymi názormi môjho zamestnávateľa.