Denník N

Ďalšie spomalenie ekonomického rastu Číny

Hospodársky rast Číny sa v októbri naďalej spomaľoval. V tomto mesiaci sa obchodný konflikt s USA zintenzívnil a vláda v Číne zlepšila možnosti financovania podnikov. Avšak vládna snaha o stabilizáciu vzťahov medzi generálnymi riaditeľmi spoločností a investormi ešte nebola účinná.

‚Prvé ukazovatele naznačujú, že ekonomické podmienky naďalej budú oslabovať na domácej aj zahraničnej strane,‘ uviedol hlavný ekonóm Bloombergu pre ázijský trh Chang Shu. ‚Ekonomický sentiment je veľmi slabý najmä medzi malými súkromnými firmami. Očakávame, že politická podpora hospodárstva sa bude aj naďalej rozširovať na všetky aspekty rastu – exportu, spotreby a investícií.‘

Vláda tento mesiac zaviedla rad opatrení na stabilizáciu sentimentu vrátane krokov na zvýšenie likvidity vo finančnom systéme, nových daňových odpočtov pre domácnosti a cielených opatrení zameraných na pomoc exportérom. Najvyšší predstavitelia, vrátane prezidenta Xi Jinpinga, sa tiež snažili posilniť dôveru investorov, komentovať základnú silu ekonomiky a pokúsiť sa rozprávať o akciovom trhu, ktorý tento mesiac klesol takmer o 8 percent.

Vo vzťahoch medzi Čínou a Spojenými štátmi sa za posledný mesiac nepozorovalo žiadne zlepšenie. Americký prezident Donald Trump sa stretne s Xi Jinpingom na summite G20 na konci novembra. Toto oznámenie prišlo od prezidentovho vrchného ekonomického radcu Larry Kudlow 23. októbra a novinárom dodal, že z tohto rozhovoru neočakáva veľký prelom.

Čo sa stane s čínskou ekonomikou v štvrtom kvartáli tohto roka, bude pozorne sledované, s dôrazom na to, či môže vláda udržať stabilné tempo rastu bez obnoveného nárastu dlhu. Kým výkonnosť v treťom kvartáli klesla, veľká časť vplyvu obchodnej vojny a spomalenia sa ešte len prejaví. Ekonomický rast sa v treťom kvartáli spomalil o viac ako sa očakávalo – na 6,5 percenta, čo je najpomalšie tempo od začiatku svetovej finančnej krízy v roku 2009 podľa oficiálnych údajov o HDP, ktoré boli uverejnené začiatkom tohto mesiaca. Čínsky trhový sentiment bol v októbri väčšinou negatívny. Shanghai Stock Exchange Composite Index poklesol v októbri na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky v dôsledku celosvetového poklesu akciových trhov.

Pre porovnanie, americká ekonomika rástla v treťom kvartáli o 3.5% medziročne, avšak stále si drží silné rastové momentum, hlavne kvôli daňovým úľavám a fiškálnym stimulom.

Teraz najčítanejšie

Adam Hulin

Adam vyštudoval Ekonomickú Univerzitu v Bratislave v odbore Medzinárodné Financie. Odborne sa venuje monetárnej politike, svetovému ekonomickému dianiu a vývoju rôznych investičných nástrojov. v septembri 2018 nastúpil na doktorandské štúdium pod vedením aktuálneho guvernéra Národnej Banky Slovenska, kde sa venuje dopadom rozhodnutí rôznych centrálnych bánk na vývoj po svetovej hospodárskej a finančnej kríze.