Denník N

Systém sociálneho ohodnocovania – prvá digitálna totalita na svete

Znie to ako z dystopického románu, krajina kde zbierajú dáta o všetkých občanoch. No je to tak, toto je Čína nasledujúcich dekád

Systém spoločenského ohodnocovania (Social credit system) alebo prvá digitálna totalita na svete

Je to téma, o ktorej sa veľmi nediskutovalo. Systém sociálneho kreditu v Číne, alebo v skratke. Digitálna totalita komunistickej strany.
O čo sa teda jedná?
Je to systém, ktorý navrhla Čínska vláda. Každý občan Číny dostane svoj rating, ten je vytvorený na základe správania sa. Čínska vláda bude získavať tieto informácie z Big data a dátových analýz.
V podstate, komunisti budú vedieť o občanovi úplne všetko, tento systém vytvorí sociálny profil občana, a to hlavne z týchto dát: priatelia, lokácie, súkromné správy, aké média sleduje alebo číta, zdravotné záznamy, poistenie, história nákupov, finančná situácia
Je to totálna kontrola celej populácie.
Systém je dokonca nastavený tak, že aj verejné kamery sledujú občanov a na základe deliktov udeľujú záporné body, za nízky profil sú sankcie. Nové prípady poukazujú na zákaz vycestovania, vylúčenia zo škôl alebo skončenie pracovného pomeru. (Údajne už pár miliónov prípadov odopretého práva na vycestovanie, z dôvodu nízkeho sociálneho kreditu).

Argumenty obhajujúc tento systém hovoria o väčšej bezpečnosti v spoločnosti a kontrole. No pravda je taká, že systém bude slúžiť na likvidovanie opozície v krajine, teda toho kúsku čo tam ostal. Slúži to skôr ako prevencia pred opozíciou a neposlušnosťou. Predstavme si niečo také v Európe. Je to už v rozpore s subjektívnymi právami každého občana. Jasný zásah do slobody, súkromia a našich ľudských práv a slobôd.

Presne pre toto nechápem postoje niektorých ľudí, že Čína a Rusko dobro, EÚ a USA zlo. Pokiaľ ja viem, tak „dobro“ nesleduje históriu nákupov vlastných občanov, nehovoriac o súkromných správach.

Ale nemôžeme zabudnúť, že na Slovensku existujú verejné osobnosti, ktoré sa hlásia ku komunizmu a takýto systém by privítali, predsa aby bojovali proti imperializmu.

 

Užitočné linky:

https://www.economist.com/briefing/2016/12/17/china-invents-the-digital-totalitarian-state

https://www.businessinsider.com/video-china-train-warns-citizens-to-behave-for-social-credit-system-2018-10

http://www.globaltimes.cn/content/1123017.shtml

https://www.nytimes.com/2018/07/08/business/china-surveillance-technology.html

Teraz najčítanejšie

Marián Ruňanin

Svet nebude zničený tými, ktorí sú zlí. Svet bude zničený tými, ktorí sa na to pozerajú a neurobia vôbec nič. (Albert Einstein) Autor je právnik a denným doktorandským študentom Katedry teórie práva a právnej filozofie Právnickej fakulty Univerzity Komenského.