Denník N

Ešte nepatrím do starého železa

Aj naši rodičia a starí rodičia si zaslúžia žiť v meste plnohodnotne.
Aj naši rodičia a starí rodičia si zaslúžia žiť v meste plnohodnotne.

Uvoľniť miesto staršiemu v električke, je to najmenej, čo môžeme urobiť.

„Áno, mám svoj vek. Ale som zdravá, mám veľké skúsenosti a chcem byť ešte užitočná. Vôbec sa necítim, že by som patrila do starého železa.“ Tieto slová staršej dámy na zasadnutí Bratislavskej rady seniorov sa mi vryli do pamäti.

Žijeme rýchlu dobu. Financie, rodina, zdravie, doprava. Jeden neustály kolotoč. Neraz neostáva čas na to, aby sme sa zamysleli nad tým, že aj naši rodičia a starí rodičia žijú tú istú dobu. A nie je pre nich jednoduchá. Vo veľkomeste, akým je Bratislava, je to ešte náročnejšie.

Áno, seniori sú možno konzervatívnejší, nerozumejú všetkým výdobytkom techniky, ale to ani zďaleka neznamená, že ich aktívny život sa končí.

Našou morálnou povinnosťou je neobrátiť sa im chrbtom. Zapojiť ich do diania, ponúknuť im možnosť plnohodnotne prežiť život aj v neskoršom veku a tiež využiť rokmi nazbieranú múdrosť. Pretože, seniori, to nie sú len dôchodcovia v domoch seniorov. Už ľudia po päťdesiatke majú svoje špecifické potreby a problémy. A práve preto sa o aktívnom starnutí sa čoraz viac hovorí nielen na európskej úrovni, ale aj u nás.

V roku 2014 sme na úrovni hlavného mesta vypracovali a prijali prelomový dokument s názvom Program aktívneho starnutia hlavného mesta Bratislavy.

„Aktívne starnutie znamená plnohodnotné prežívanie života aj vo vyššom veku,
zdravý životný štýl, život v bezpečí a dôstojnosti a s možnosťou zúčastniť sa
diania v spoločnosti.“

Týka sa to celej spoločnosti, všetkých vekových skupín. Nielenže rastie podiel seniorov na celkovom počte obyvateľov, ale v budúcnosti sa to bude osobne dotýkať všetkých. Aj vekovo mladších. Zamedzenie izolácie, medzigeneračná integrácia a solidarita. Aj my, mladší, raz budeme chcieť, aby na nás nezabudli.

Október je mesiacom úcty k starším. Preto je na mieste túto tému si pripomínať. Aj naši rodičia a starí rodičia si zaslúžia žiť v meste plnohodnotne. A čo môžeme pre to urobiť?

1. PRÁVO. Právna ochrana seniorov, najmä ako spotrebiteľov, ktorí sú osobitne zraniteľnou skupinou.
2. ZDRAVIE. Podporovať aktívne starnutie a zdravý životný štýl.
3. PRÁCA. Zvyšovať šancu seniorov v produktívnom veku zamestnať sa prostredníctvom zvyšovania ich vzdelania, informovanosti a podporou ich aktívneho prístupu k životu.
4. SOCIÁLNE SLUŽBY. Podporovať rozvoj terénnej sociálnej služby pre zotrvanie starších ľudí v prirodzenom rodinnom prostredí.
5. BEZBARIÉROVOSŤ. Upraviť chodníky, prístupy do budov, priechody pre chodcov a križovatky v prospech bezpečného a komfortného pohybu starších chodcov.
6. DOPRAVA. Pri obnove vozového parku nakupovať nízkopodlažné vozidlá, upravovať zastávky pre zvýšenie komfortu nastupovania. Zachovať zľavy pre seniorov v MHD, zvýšiť úctu ostatných cestujúcich k starším ľuďom.
7. BÝVANIE. Vytvoriť program výstavby nájomných bytov na riešenie bytovej situácie pre sociálne ohrozené skupiny, vrátane starších ľudí.
8. BEZPEČNOSŤ. Zvyšovať bezpečnosť, ochranu života, zdravia a majetku starších ľudí, brániť zneužívaniu a zlému zaobchádzaniu so staršími ľuďmi a násiliu voči starším ľuďom.
9. ŽIVOTNÉ PROSTREDIE. Zvyšovať podiel zelene a zelených plôch, ktoré zlepšia možnosti dýchania, ale tiež ponúknu v horúčavách vzácny tieň a príjemnú mikroklímu.
10. ZAPÁJANIE. Využitie potenciálu starších ľudí v záujme vytvorenia medzi generačne súdržnej a vekovo integrovanej spoločnosti.

(Autor sa podieľal na príprave strategického dokumentu Program aktívneho starnutia hlavného mesta SR Bratislavy a je kandidátom do Mestského zastupiteľstva za Petržalku)

Teraz najčítanejšie

Michal Feik

Venujem sa najmä ekologickej doprave, životnému prostrediu a mestskému rozvoju.