Denník N

Populačná bomba, ktorá nevybuchla. Ako sa (ne)naplnili katastrofické predpovede spred pol storočia

Počet obyvateľov rastie tak rýchlo, že Zem nebude schopná zabezpečiť naše základné potreby a nevyhneme sa rozsiahlym hladomorom, vojnám a rozpadu spoločnosti. Zdroje na planéte sú obmedzené, takou je teda aj výmera poľnohospodárskej pôdy a výnosy z nej. Čím viac nás bude, tým menej bude mať každý z nás. Zdá sa vám takýto apokalyptický scenár povedomý?

Svoj pôvod má už v 18. storočí v teórii T. R. Malthusa. Súčasťou verejnej debaty a nášho bežného pohľadu na fungovanie sveta sa však stal až v druhej polovici 20. storočia, keď v Spojených štátoch vyšlo hneď niekoľko „neo-maltuziánskych“ kníh.

​Najzásadnejšou z nich bol bestseller z roku 1968 od profesora zo Stanfordskej univerzity Paula R. Ehrlicha a jeho ženy Anny (jej spoluautorstvo nebolo v prvom vydaní priznané). Pôvodne mala niesť názov Population, Resources, and Environment. Vydavateľ sa však rozhodol pre zmenu a z pohľadu marketingu sa rozhodol správne. The Population Bomb sa stala skutočne bombou. Len v USA sa jej predalo viac ako 2-milióny výtlačkov a z Ehrlicha sa stala celebrita, ktorú pozývali do najsledovanejších televíznych relácií ako The Tonight Show.

Ehrlich predpovedal stovky miliónov obetí hladomorov v mnohých oblastiach sveta. Najmä v Indii, ktorej prudký rast obyvateľstva povedie ku katastrofe, ázijský štát to nemá šancu zvrátiť. Celková úmrtnosť vo svete sa kvôli úmrtiam z nedostatku potravy zvýši. Británia nebude v roku 2000 existovať…

Okrem apokalyptickej vízie budúcnosti však navrhol aj riešenia. Je nutné zaviesť prísne opatrenia na zníženie pôrodnosti, zabezpečiť dostupnú antikoncepciu, skvalitniť sexuálnu výchovu, nebáť sa použiť i dočasné sterilizácie a zaviesť daň z luxusu, ktorá by postihovala ľudí s viacerými deťmi. Celú knihu si môžete prečítať (v angličtine) online tu.

Téma populačnej explózie presiakla aj do popkultúry. Vskutku pozoruhodným filmom je napr. dystopické sci-fi Z. P. G. z roku 1972. Predstavuje budúcnosť, v ktorej bude zakázané mať deti. Celkovú atmosféru filmu môžete nasať aj z krátkeho traileru. Celý film je dostupný tu.

Čo sa z knihy, ktorá zmenila pohľad na demografiu sveta a ovplyvnila aj vládne politiky s cieľom dosiahnuť nižšiu pôrodnosť či bájny cieľ nulového populačného rastu (zero population growth), naplnilo a čo sa ukázalo byť úplne mimo realitu? Aj o tom pojednáva krátky dokumentárny film z cyklu Retro Report od The New York Times. Ako sa na svoje predpovede spred päťdesiatich rokov pozerá samotný Ehrlich?

Na príbehu knihy The Population Bomb je zaujímavé, že nás núti kriticky pristupovať aj k súčasným vedeckým či populárnym teóriám. Nie, nechcem tým povedať, že klimatická zmena je výmysel a hrôzostrašné predpovede jej dôsledkov sa v budúcnosti nenaplnia. Môžu byť však iné, menej či viac desivé. Dnes to nevieme, len sa domnievame a predpokladáme. Vizionári ako Yuval Noah Harari dnes formujú náš pohľad na budúcnosť. Jeho kniha Homo Deus je fascinujúcim čítaním, ktorému je ľahko uveriť. Argumenty sú presvedčivé. Avšak, skutočne sa tieto vízie naplnia?

Na obhajobu Ehrlicha je nutné podotknúť, že možno aj vďaka jeho apokalyptickej populačnej vízii začali jednotlivé štáty (ich vlády) so zavádzaním opatrení, ktoré viedli k poklesu pôrodnosti a spomaľovaniu populačného rastu. Mnohí odborníci by však namietali, že pokles pôrodnosti je skôr dôsledkom ekonomického rastu, urbanizácie a s nimi súvisiacej zmeny v spôsobe života stoviek miliónov ľudí vo svete.  Ekonomický rozvoj znižuje pôrodnosť ďaleko účinnejšie ako akékoľvek sociálne či zdravotnícke opatrenia. Ako dôkaz poslúžia napr. aj grafy projektu Gapminder.

Niekto by mohol namietať, že populačná bomba je reálna, veď populácia sveta stále narastá. To je pravda, trendy sú však jasné – viď graf ročnej miery rastu svetovej populácie. Ďalšie fascinujúce grafy nájdete na Our World in Data.

Je teda preľudnenie sveta skutočnou hrozbou? Áno aj nie. Vďaka zelenej revolúcii, vedecko-technologickému pokroku, svetovým inštitúciám a medzinárodnej spolupráci dokážeme zabezpečiť dostatok potravy pre 7 aj 10 miliárd obyvateľov. Žiadne hladomory ani vojny o zdroje nastať nemusia. Problémom nie je ani tak rast počtu obyvateľov ako rast našich nárokov a potrieb. Miera spotreby rastie rýchlejšie ako počet obyvateľov. Je nás viac a chceme stále viac. Život ľudí na Zemi sa zlepšuje. Mnohí tvrdia, že na úkor budúcich generácií. Klimatická zmena a ďalšie environmentálne problémy nám dajú dnešnú pôžičku zaplatiť aj s úrokom. Ibaže by sme sa opäť mýlili…

Teraz najčítanejšie